Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='ARGIS']Czy po treningu przy rowerze pies może wykąpac się w zbiorniku wodnym, czy lepiej poczekac aż ochłonie :razz:?[/quote]
zimna woda nawet dobrye dziala na miesnie i wg mnie nie ma zadnzch przeciwwskazan ;)

Posted

nie wiem czy u psow jest tak samo,ale powiem jak jest z konmi...
Zimna woda rozluznia miesnie po dluzszym wysilu fizycznym i zmniejsza ryzyko kontuzji po wyczerpujacym biegu...
u koni sa jednak rozne "szkoly: jedni mowia ,ze zimna woda moze prowadzic do zapalenia calego ukladu miesnio-sciegniowego(wiem,ze tak sie to nie nazywa,ale wiecie o co chodzi?) a inni ,ze zimna woda po biegu jest jak najbardziej wskazana...i ja sie do tego przychylam ;)
w zwiazku z tym,ze nie jestem pewna to napisalam,ze wg mnie :roll:

Posted

no tak...ale co innego zlac calego konia po jezdzie a co innego schlodzic nogi - z naciskiem na schlodzenie sciegien. Przeciez nikt po jezdzie nie moczy calego konia. Czlowiek po wysilku fizycznym tez nie idzie pod zimny prysznic - mnie zawsze uczono, ze nie wolno tego robic...

moze doprecyzuje swoja wypowiedz - w lecie chlodzimy calego konia, ale nie zaleca sie lac na niego lodowata wode (!), a woda w jeziorze dla psa by taka byla raczej...no i chlodzenie takie wystepuje juz po dajmy na to 20 min stepowania, po tym jak zdejmiemy caly sprzet itp itd - wiec tu tez troche czasu mija, a nie na hura wszystko

Posted

Jeżdżę konno i moge potwierdzic, że wskazane jest ochłodzenie nóg konia zimną wodą po jeżdzie, ale czy to tyczy się również psów???

Posted

[quote name='ARGIS']Jeżdżę konno i moge potwierdzic, że wskazane jest ochłodzenie nóg konia zimną wodą po jeżdzie, ale czy to tyczy się również psów???[/quote]
Ja zawsze po treningu wchodze z koniem na oklep do bajora zeby -swietnie to odpreza zwierze i jezdzca...:evil_lol:
chyba z psami jest podobnie ;)

Posted

Oczywiscie, ze koniowi chlodzi sie [B]sciegna[/B], a nie miesnie, tak jak napisala [B]Agnes[/B] !

Rozgrzane miesnie nie rozluzniaja sie od zimniej wody! Zrelaksowac miesnie mozna poprzez stosowanie natryskow z zimniej i cieplej wody na przemian, ale nie poprzez polewanie rozgrzanego miesnia zimnym!

Posted

[quote name='PATIszon']Oczywiscie, ze koniowi chlodzi sie [B]sciegna[/B], a nie miesnie, tak jak napisala [B]Agnes[/B] ! [/quote]

mimo ze koniarz jestem od lat, wolalam sie upewnic ogladajac rysunki koni (anatomie):evil_lol: polecam tym, ktorzy nadal twierdza, ze chlodza miesnie;)

Posted

mowilam ,ze sa rozne "szkoly". Miesnie i sciegna sie lacza i w schladzaniu o obie sprawy chodzi ;)
jezdze od lat-swego czasu treningi mialam codziennie i odnosilam z tym koniem sukcesy-nigdy (za mojej "kadencji") nie mial zadnej powaznej kontuzji ;) i na dobre mu te kapiele wychodzily :)
to wszystko zalezy od podejscia

Posted

[quote name='Sonika']Jakie szelki są najlepsze dla psa, który biegnie obok roweru(bez ciągniecia- nie nadaję sie do tego ;) ) ?
Mam goldena.[/quote]

sie nie znam, ale moja biega w zwyklej obrozy ;)

[quote name='Sonika']Jesli chodzi o zimną wodę, to najczęściej jadę rowerem z psem kolo 3 km, potem odrazu pies wskakuje do morza, plywa, biega za patykami i z powrotem trzy kilometry. Czyli nie powinnam tak robić? odczekac, aż pies odpoczniee, a dopiero potem pozwolić na kąpiele? woda w bałtyku jest stosunkow zimna...[/quote]

wg mnie nie powinnas, a tym razem zacytuje wypowiedzi z forum, gdzie ludzie wiedza co pisza ;)

[SIZE=2]
[I]Natryski wodne
Gorące - stały natrysk wody o temperaturze 38-41 st. C na ciało przez 5-12 min
pobudzają przemianę materii
powodują zwiększoną potliwość i dzięki temu pozwalają na usunięcie szkodliwych toksyn
zwiększają ukrwienie i dopływ składników odżywczych do mięśni
powodują ogólne odprężenie dzięki czemu regeneracja układu nerwowego jest przyspieszona
UWAGA: POWODUJĄ CHWILOWY SPADEK CIŚNIENIA KRWII

Ciepłe - stały natrysk wody o temperaturze 30-37 st. C na ciało przez 2-7 min
odprężają organizm, rozluźniają mięśnie - dzięki czemu zmniejszają zakwasy i przyspieszają regeneracje powysiłkową
w przypadkach bezsenności - działają leczniczo, umożliwiają głęboki regenerujący sen

Zimne - stały natrysk wody o temp 8-15 st. C, na ciało lub punktowo przez kilka sek. do 1,5 min
zmniejszają podatność na infekcje
polepszają przemianę materii
znacznie zwiększają ukrwienie i dopływ składników odżywczych do mięśni
UWAGA: POWODUJĄ CHWILOWY WZROST CIŚNIENIA KRWII[/I] [/SIZE]

Jest to z innego forum i teksty sa o treningu ludzkim - ale raczej sie wiele nie roznimy. Jak widac jest wzmianka o zimnej wodzie, ale w duzo duzo duzo mniejszej ilosci (zdecydowanie NIE morze, jezioro czy inne chlodne bajoro) i na przemian z ciepla...

Posted

[quote name='PATIszon']Tak, ale tu jest mowa o traktowaniu miesni PO treningu, a [B]Sonika[/B] pisze o wbieganiu do zimniej wody w trakcie, co jest jak najbardziej ok![/quote]

a to przepraszam, widocznie z gory zalozylam, ze chodzi po treningu:lol: w takim razie moj tekst sie tyczy poprzednich wypowiedzi:evil_lol: