ARGIS Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 Czy po treningu przy rowerze pies może wykąpac się w zbiorniku wodnym, czy lepiej poczekac aż ochłonie :razz:? Quote
wiska Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 [quote name='ARGIS']Czy po treningu przy rowerze pies może wykąpac się w zbiorniku wodnym, czy lepiej poczekac aż ochłonie :razz:?[/quote] zimna woda nawet dobrye dziala na miesnie i wg mnie nie ma zadnzch przeciwwskazan ;) Quote
PATIszon Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 [quote name='wiska']zimna woda nawet dobrye dziala na miesnie [/quote] A mozesz to rozwinac, bo przyznam dla mnie to nowosc......:roll: Quote
wiska Posted May 23, 2009 Posted May 23, 2009 nie wiem czy u psow jest tak samo,ale powiem jak jest z konmi... Zimna woda rozluznia miesnie po dluzszym wysilu fizycznym i zmniejsza ryzyko kontuzji po wyczerpujacym biegu... u koni sa jednak rozne "szkoly: jedni mowia ,ze zimna woda moze prowadzic do zapalenia calego ukladu miesnio-sciegniowego(wiem,ze tak sie to nie nazywa,ale wiecie o co chodzi?) a inni ,ze zimna woda po biegu jest jak najbardziej wskazana...i ja sie do tego przychylam ;) w zwiazku z tym,ze nie jestem pewna to napisalam,ze wg mnie :roll: Quote
Agnes Posted May 23, 2009 Posted May 23, 2009 no tak...ale co innego zlac calego konia po jezdzie a co innego schlodzic nogi - z naciskiem na schlodzenie sciegien. Przeciez nikt po jezdzie nie moczy calego konia. Czlowiek po wysilku fizycznym tez nie idzie pod zimny prysznic - mnie zawsze uczono, ze nie wolno tego robic... moze doprecyzuje swoja wypowiedz - w lecie chlodzimy calego konia, ale nie zaleca sie lac na niego lodowata wode (!), a woda w jeziorze dla psa by taka byla raczej...no i chlodzenie takie wystepuje juz po dajmy na to 20 min stepowania, po tym jak zdejmiemy caly sprzet itp itd - wiec tu tez troche czasu mija, a nie na hura wszystko Quote
ARGIS Posted May 23, 2009 Author Posted May 23, 2009 Jeżdżę konno i moge potwierdzic, że wskazane jest ochłodzenie nóg konia zimną wodą po jeżdzie, ale czy to tyczy się również psów??? Quote
wiska Posted May 23, 2009 Posted May 23, 2009 [quote name='ARGIS']Jeżdżę konno i moge potwierdzic, że wskazane jest ochłodzenie nóg konia zimną wodą po jeżdzie, ale czy to tyczy się również psów???[/quote] Ja zawsze po treningu wchodze z koniem na oklep do bajora zeby -swietnie to odpreza zwierze i jezdzca...:evil_lol: chyba z psami jest podobnie ;) Quote
PATIszon Posted May 24, 2009 Posted May 24, 2009 Oczywiscie, ze koniowi chlodzi sie [B]sciegna[/B], a nie miesnie, tak jak napisala [B]Agnes[/B] ! Rozgrzane miesnie nie rozluzniaja sie od zimniej wody! Zrelaksowac miesnie mozna poprzez stosowanie natryskow z zimniej i cieplej wody na przemian, ale nie poprzez polewanie rozgrzanego miesnia zimnym! Quote
Agnes Posted May 24, 2009 Posted May 24, 2009 [quote name='PATIszon']Oczywiscie, ze koniowi chlodzi sie [B]sciegna[/B], a nie miesnie, tak jak napisala [B]Agnes[/B] ! [/quote] mimo ze koniarz jestem od lat, wolalam sie upewnic ogladajac rysunki koni (anatomie):evil_lol: polecam tym, ktorzy nadal twierdza, ze chlodza miesnie;) Quote
wiska Posted May 24, 2009 Posted May 24, 2009 mowilam ,ze sa rozne "szkoly". Miesnie i sciegna sie lacza i w schladzaniu o obie sprawy chodzi ;) jezdze od lat-swego czasu treningi mialam codziennie i odnosilam z tym koniem sukcesy-nigdy (za mojej "kadencji") nie mial zadnej powaznej kontuzji ;) i na dobre mu te kapiele wychodzily :) to wszystko zalezy od podejscia Quote
Agnes Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 [quote name='Sonika']Jakie szelki są najlepsze dla psa, który biegnie obok roweru(bez ciągniecia- nie nadaję sie do tego ;) ) ? Mam goldena.[/quote] sie nie znam, ale moja biega w zwyklej obrozy ;) [quote name='Sonika']Jesli chodzi o zimną wodę, to najczęściej jadę rowerem z psem kolo 3 km, potem odrazu pies wskakuje do morza, plywa, biega za patykami i z powrotem trzy kilometry. Czyli nie powinnam tak robić? odczekac, aż pies odpoczniee, a dopiero potem pozwolić na kąpiele? woda w bałtyku jest stosunkow zimna...[/quote] wg mnie nie powinnas, a tym razem zacytuje wypowiedzi z forum, gdzie ludzie wiedza co pisza ;) [SIZE=2] [I]Natryski wodne Gorące - stały natrysk wody o temperaturze 38-41 st. C na ciało przez 5-12 min pobudzają przemianę materii powodują zwiększoną potliwość i dzięki temu pozwalają na usunięcie szkodliwych toksyn zwiększają ukrwienie i dopływ składników odżywczych do mięśni powodują ogólne odprężenie dzięki czemu regeneracja układu nerwowego jest przyspieszona UWAGA: POWODUJĄ CHWILOWY SPADEK CIŚNIENIA KRWII Ciepłe - stały natrysk wody o temperaturze 30-37 st. C na ciało przez 2-7 min odprężają organizm, rozluźniają mięśnie - dzięki czemu zmniejszają zakwasy i przyspieszają regeneracje powysiłkową w przypadkach bezsenności - działają leczniczo, umożliwiają głęboki regenerujący sen Zimne - stały natrysk wody o temp 8-15 st. C, na ciało lub punktowo przez kilka sek. do 1,5 min zmniejszają podatność na infekcje polepszają przemianę materii znacznie zwiększają ukrwienie i dopływ składników odżywczych do mięśni UWAGA: POWODUJĄ CHWILOWY WZROST CIŚNIENIA KRWII[/I] [/SIZE] Jest to z innego forum i teksty sa o treningu ludzkim - ale raczej sie wiele nie roznimy. Jak widac jest wzmianka o zimnej wodzie, ale w duzo duzo duzo mniejszej ilosci (zdecydowanie NIE morze, jezioro czy inne chlodne bajoro) i na przemian z ciepla... Quote
PATIszon Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 Tak, ale tu jest mowa o traktowaniu miesni PO treningu, a [B]Sonika[/B] pisze o wbieganiu do zimniej wody w trakcie, co jest jak najbardziej ok! Quote
Agnes Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 [quote name='PATIszon']Tak, ale tu jest mowa o traktowaniu miesni PO treningu, a [B]Sonika[/B] pisze o wbieganiu do zimniej wody w trakcie, co jest jak najbardziej ok![/quote] a to przepraszam, widocznie z gory zalozylam, ze chodzi po treningu:lol: w takim razie moj tekst sie tyczy poprzednich wypowiedzi:evil_lol: Quote
Recommended Posts