Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
zamówiłem szczeniaka owczarka niemieckiego ( zaliczka wpłacona ) . szczeniak ma 6 tyg , niepokoi mnie wysoko podniesiony ogon pieska ( ogon trzymany jest pionowo) hodowca twierdzi ze z wiekiem pies będzie trzymał ogon nisko ( w okolicy linii grzbietu ) . Czy rzeczywiście jest tak jak twierdzi hodowca ? Czy to jest normalne zjawisko u szczeniaka oN ?
Prosze o pomoc
pozdrawiam

Posted

witam
tak jest rodowodowy , i niby z dobrej hodowli , ( hodowca ma dobre wyniki hodowlane ) :lol: , ojciec to znany reproduktor , a suka ma pierwszy miot ,

Posted

Ja na twoim miejscu zrobiła bym zdjęcia psiaka i jego ogonka i poszła z tym do weta. Może on coś doradzi, poradzi. A może tak ma być? chociaż ja nigdy nie widziałam onka z takim ogonkiem... a jak inne psiaki z miotu? też mają takie ogony?

Posted

Jeśli to psiak z linii exterierowej to powinien ogon nosic normalnie.W pewnym wieku szczeniaki uzywaja ogonka jako steru(w okresie nauki chodzenia do ok 4-5 tyg) potem ogonki w ruchu nosza najwyżej do linii grzbietu.
Możesz zabrac maluszka na sekcje ON w swoim Oddziale ZKwP i tam pokazac kierownikowi sekcji,on napewno udzieli odpowiednich informacji.

• 3 weeks later...
Posted

Nie chce Cie martwic Arturs ale wydaje mi sie ze hodowca wprowadza Cie w blad- umyslnie lub nie.:shake:
Moja Nina tez miala ogon pionowo (a dokladnie mocno zawiniety w gore) wiekszosc czasu jako szczeniak i nigdy z tego nie wyrosla.

Wrecz przeciwnie bardzo rzadko nosi ogon w dole- chyba tylko jak idzie zmeczona po dlugim spacerze lub w domu jak jest spokojna.

Z tego co wiem jest to u ONkow dyskwalifikujace jesli chodzi o wystawy.

Ja sie przyzwyczailam- troszke smiesznie to wyglada i sprawia ze pies wyglada mniej rasowo ale jezeli nie chcesz pieska wystawiac to moze nie ma to takiego znaczenia- sam zadecyduj ;)