Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jak karmic suchą karmą szczeniaka 4-miesiecznego wazacego 5 kg?

chodzi mi o informacje zawarte na opakowaniu suchej karmy,bo sama sie juz zastanawiam czy ja jestem tępa czy moze tam jest niezbyt wyraznie to napisane ;-)

no wiec tak,jest napisane ze jak szczenie wazy 5 kg i ma okolo3-4 msc to powinien jesc 3 posilki dziennie no i to sie zgadza.Jest rowniez napisane ze 110 gramów tej suchej karmy,ale nie rozumiem czy na dzien tyle czy na jden posilek tyle ma przypadac?

Moze to naprawde glupie z mojej strony,ale nigdy wczesniej nie karmilam tak malych pieskow(rozmiarowo),wiec nie weim ile powinny w siebie wcisnąć ;-)

z gory dziekuje za odpowiedz.

Posted
jak karmic suchą karmą szczeniaka 4-miesiecznego wazacego 5 kg?

Zależy od karmy, te tabelki nie są jednakowe 8)

Zasadniczo rzecz biorąc-chyba wszystkie tabelki podają dzienne dawki, które właściciel sobie dzieli na posiłki.

Po drugie- waga piecha w tabelce! Przyjrzyj się uważnie, przeczytaj dokładnie- ogromna większość tabelek w rubryce "waga psa", ma przypuszczalną wagę psa dorosłego!!!

W przypadku kundelków to trudne do oszacowania. Ja moją szacowałam na jakieś 30-35 kg kiedy dorośnie i tyle żarcia dostawała. A wyrosło mi zaledwie 25 kg :evilbat: Ale w przybliżeniu wiadomo co wyrośnie ;)

A czym karmisz? Moze ktoś ma taką karmę w domu i przeczyta ze zrozumieniam Twoją tabelkę ;)

Posted

:-) takie to wszystko zagmatwane ;-)

ja wolę karmić ogolnie jedzonkiem gtowanym,wtedy wiem czego i ile dawać.

Nio ale sa takie sytuacje kiedy ugotowac mi sie np.nie chce albo nie mam czasu :-)

W kazdym razie maluszki karmię pedigree junior.aaa,i tam jest masa doroslego psa,rozumiem! juz sie doczytalam!

to czemu kurcze nie napisza wagi szczeniaczka akurat w tym wieku?

Echh,a skad mam wiedziec na jakie psiaczki wyrosna moje kundelki?

Weterynarz mowil ze beda mialy okolo 20 kg jak dorosna,ale ja cos tego nie widze bo ledwo co waza 5 kg w wieku 4 miesiecy.

Ok,oblicze to sobie na 10 kilo jako waga doroslego psa.

Na szczescie dostawaly 110 gramów,a na 10 kg psa doroslego maja dostawac 160 gramów,wiec roznica jest niezbyt duza,bo juz myslalam ze je zaglodziłam.

Kurcze,to naprawde na jeden posilek maja dostac tylko okolo 160 podzielic na 3,czyli okolo 55 gramow?

Kurcze,to jakos strasznie malo,hmm.Ale moze male pieski tyle wlasnie maja jesc :-)

Posted

Weterynarz mowil ze beda mialy okolo 20 kg jak dorosna,ale ja cos tego nie widze bo ledwo co waza 5 kg w wieku 4 miesiecy.

No, ja to widzę ;) A przynajmniej daj im na 15 kg.

I dziel na 3. Ale nie przesadzaj z tym ważeniem karmy (jak dostaną 60g zamiast 55 to im nic nie będzie ;) )

Wagi szczeniaczka chyba nie piszą dlatego, ze różne szczeniaczki różnie rosną. Jedne szybciej-inne wolniej. No i szczeniak moze ważyć dużo, mimo, że w dorosłym życiu nie będzie duży, z powodu przekarmienia. :evilbat: (podobno eukanuba podaje wagę szczenięcia- nie wiem, nie próbowałam).

Tak dla porównania sprawdziłam w ulotce Belcando- dla pieska, 4 m-ce, który ma ważyć w dorosłym życiu 5-15 kg, dzienna dawka to 190 g. Ale dalej jest dla psa 12-25 kg- 320 g. Człowiek sam musi wyczuć ile maluchom dawać. 8) Tabelki to tylko sugestia

Wiesz jaką prasę na tym forum ma pegigree? 0X

Posted
ojej,naprawde az takie zle jest pedigree?.

JA tam nie wiem... ja tego psu nie daję więc się nie wypowiadam... 8)

Bo ja Vene karmie czyms innym zupełnie

No właśnie... Moze i maluszkom by się przydało coś zupełnie innego (czasem ;) )