Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam jestem tu nowa:)grzebie i grzebie i nie moge znalezc watku o psach ktore zwykle sie sluchaja, ale na widok biegaczy w parku , czy rowerzystow dostaja szalu i biegna za nimi. Przygarnelam okolo 2,5 letnia suczke ze schroniska jest u mnie poltora tygodnia,nie sparawia wiekszych problemow, jest przemila, w ciagu ostatnich dwoch spacerow byla puszczana ze smyczy, generalnie bardzo sie slucha, ale na widok biegnacego czlowieka , biegnie za nim i co gorsza zaczyna na niego skakac!!!!akurat trafilam na milego pana majacego tez psa wiec nie zrobil mi zadnego problemu, ale nie moge dopuszczac do takich sytuacji, w koncu nie kazdy chce byc obsakiwany przez psa, i to w dodatku nie najmniejszego. Nosze ze soba jej ulubione samkolyki, poprsotu zwykle parowki za ktore da sie dosownie pociac , wolam , przybiega i nagradzam , ale na tych biegaczy to nie ma sily , moglabym sobie gardlo zedrzeca ona i tak mnie nie poslucha. Czy ktos moze mi napisac jakies podstawowe zasady jak skupic jej uwage na mnie a nie na innych i jak oduczyc ja tego skakania, przy czym przy obskaiwaniu zdarza je sie podgryzac.

Posted

Sunia jest u Ciebie stosunkowo krótko i najwyrazniej ludzie biegający i jeżdżący na rowerze sa dla niej bardzo "atrakcyjni" i moze z czasem stac sie tak ze przestanie w ogole zwracać uwage na takie osoby bez wiekszej Twojej interwencji ale moze byc tez tak ze sie to pogłębi, ekspertem nie jestem ale mozesz spróbować 3 rzeczy 1. prowadzić psa na smyczy i w momencie jak pies zacznie "szalec" na widok rowerzysty/ biegacza natychmiast sie odwrócić i odejsc kilka kroków w innym kierunku jak pies sie uspokoi przestanie sie odwracać i szalec znowu sie odwrócić w strone rowerzysty/ biegacza i ponowic probe jak szaleństwo zacznie sie od nowa to powtórzyc manewr i tak po kilka razy, 2 sposob wziac psa na długa linke (10-15m) i w momencie kiedy bedzie chciał biec w strone człowieka próbować ja odwołac zachęcając smakiem lub zabawka (dobrze zeby była piszcząca i jakas ulubiona suka bedzie lepiej reagowała) najważniejsza jest konsekwencja i nie odpuszczanie nawet w trudnej sytuacji. 3 sprawa kliker- małe urządzenie czesto działajace cuda, (poczytaj o ogolnym działaniu) tu mozna wiele pisac ale w tym przypadku mozna go urzyc przy komendzie "do mnie" najpierw ciwczyc z psem w domu potem na lince a potem bez, kliker nie słuzy do przywoływania psa ale komend mozna nauczyc szybko i łatwo je utrwalic dzieki temu pies w kazdej sytuacji wykona polecenie, z moich rad tyle, jak ktos uwaza ze rady sa złe lub niepełne to niech mnie skoryguje- zawsze mozna sie douczyć czegos nowego :)

Posted

Nie czekalabym, az pies sie nakreci i zacznie "szalec", odwraca sie uwage jeszcze wczesniej, gdy biegajacy jest dosc daleko. I stopniowo sie zmniejsza dystans. Mozna poprosic znajomych o pomoc, niech ktos sobie biega w tle, jak pracujesz z psem.
Kliker nie jest zadnym samoistnym zauczaczem, zadnych cudow nie robi ;). Chodzi o skojarzenie dzwieku/komendy/slowa z nagroda za dobrze wykonane polecenie. Efekty daje tylko praca z psem.
A skakanie zastapic warto innym zachowaniem, np. bieganiem przy nodze, niesieniem zabawki itp.
Ogolnie warto poczytac:
[url=http://pies.onet.pl/13,22131,42,pies_ze_schroniska_wciaz_stwarza_problemy,ekspert_artykul.html]Pies ze schroniska wci

Posted

Nie czekalabym, az pies sie nakreci i zacznie "szalec", odwraca sie uwage jeszcze wczesniej, gdy biegajacy jest dosc daleko. I stopniowo sie zmniejsza dystans. Mozna poprosic znajomych o pomoc, niech ktos sobie biega w tle, jak pracujesz z psem.
Kliker nie jest zadnym samoistnym zauczaczem, zadnych cudow nie robi ;). Chodzi o skojarzenie dzwieku/komendy/slowa z nagroda za dobrze wykonane polecenie. Efekty daje tylko praca z psem.
A skakanie zastapic warto innym zachowaniem, np. bieganiem przy nodze, niesieniem zabawki itp.
Ogolnie warto poczytac:
Pies ze schroniska wci�� stwarza problemy - Zofia Mrzewi�ska - Onet.pl Pies
Jak oduczy� skakania na obcych ludzi? - Zofia Mrzewi�ska - Onet.pl Pies

Posted

bardzo dziekuje:)wyprobuje opcje z linką jutro w parku, i dam znac jak wyszlo, tak jak już pisałam Miga generalnie jest bardzo grzeczna, w domu wykonuje wszystkie komendy ktore zna. Jesli z linka nie wyjdzie, choc mam nadzieję że tak , to sprobuje myk z klikerem. Może faktycznie przesadzilam puszczajac ja tak szybko, ale nie mialam serca jej tak ciagle trzymac na smyczy, a ona oprocz tych wyskokow na biegaczy w ogole nie ucieka:)pilnuje się bardzo, przynosi rzucane kije i swietnie sie bawi. Dam znac jak wyszlo, mam nadzieje ze za jakis czas beda widoczne efekty:D

Posted

SZPiLKA23 napisał(a):
No wiedomo ze sam kliker nie ale praca z nim tak, pies pracujacy z klikerem przewaznie o wiele baczniej zwraca uwage na własciciela co daje tez przewaznie wiekszy posłuch

dlaczego? Czym sie rozni praca z psem na smakach od klikania? Zawsze mialam wrazenie, ze pies ma z czlowiekiem, nie z klikerem pracowac ;).
Yuki, linka jest nieodzowna przy nauce przywolania, a psa spokojnie wybiegasz na niej, przy rowerze, czy samej biegajac z psem. Nie wspominajac juz o bezpieczenstwie suni.

Posted

Rożni sie bo dzieki klikerowi łatwiej "zaznaczyć" ze pies robi dobrze nawet jak trwa to sekundy

Zawsze mialam wrazenie, ze pies ma z czlowiekiem, nie z klikerem pracowac ;-).

faktycznie zle to ujęłam :D