yuki Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Witam jestem tu nowa:)grzebie i grzebie i nie moge znalezc watku o psach ktore zwykle sie sluchaja, ale na widok biegaczy w parku , czy rowerzystow dostaja szalu i biegna za nimi. Przygarnelam okolo 2,5 letnia suczke ze schroniska jest u mnie poltora tygodnia,nie sparawia wiekszych problemow, jest przemila, w ciagu ostatnich dwoch spacerow byla puszczana ze smyczy, generalnie bardzo sie slucha, ale na widok biegnacego czlowieka , biegnie za nim i co gorsza zaczyna na niego skakac!!!!akurat trafilam na milego pana majacego tez psa wiec nie zrobil mi zadnego problemu, ale nie moge dopuszczac do takich sytuacji, w koncu nie kazdy chce byc obsakiwany przez psa, i to w dodatku nie najmniejszego. Nosze ze soba jej ulubione samkolyki, poprsotu zwykle parowki za ktore da sie dosownie pociac , wolam , przybiega i nagradzam , ale na tych biegaczy to nie ma sily , moglabym sobie gardlo zedrzeca ona i tak mnie nie poslucha. Czy ktos moze mi napisac jakies podstawowe zasady jak skupic jej uwage na mnie a nie na innych i jak oduczyc ja tego skakania, przy czym przy obskaiwaniu zdarza je sie podgryzac. Quote
karjo2 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Nie boisz sie puszczac tak szybko suni luzem? Przede wszystkim dopoki jest, to biega na lince treningowej. Zreszta chyba wszystko na ten temat jest tu: http://www.dogomania.pl/forum/f1073/obszczekiwanie-jakie-sa-konsekwencje-44156/ Quote
SZPiLKA23 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Sunia jest u Ciebie stosunkowo krótko i najwyrazniej ludzie biegający i jeżdżący na rowerze sa dla niej bardzo "atrakcyjni" i moze z czasem stac sie tak ze przestanie w ogole zwracać uwage na takie osoby bez wiekszej Twojej interwencji ale moze byc tez tak ze sie to pogłębi, ekspertem nie jestem ale mozesz spróbować 3 rzeczy 1. prowadzić psa na smyczy i w momencie jak pies zacznie "szalec" na widok rowerzysty/ biegacza natychmiast sie odwrócić i odejsc kilka kroków w innym kierunku jak pies sie uspokoi przestanie sie odwracać i szalec znowu sie odwrócić w strone rowerzysty/ biegacza i ponowic probe jak szaleństwo zacznie sie od nowa to powtórzyc manewr i tak po kilka razy, 2 sposob wziac psa na długa linke (10-15m) i w momencie kiedy bedzie chciał biec w strone człowieka próbować ja odwołac zachęcając smakiem lub zabawka (dobrze zeby była piszcząca i jakas ulubiona suka bedzie lepiej reagowała) najważniejsza jest konsekwencja i nie odpuszczanie nawet w trudnej sytuacji. 3 sprawa kliker- małe urządzenie czesto działajace cuda, (poczytaj o ogolnym działaniu) tu mozna wiele pisac ale w tym przypadku mozna go urzyc przy komendzie "do mnie" najpierw ciwczyc z psem w domu potem na lince a potem bez, kliker nie słuzy do przywoływania psa ale komend mozna nauczyc szybko i łatwo je utrwalic dzieki temu pies w kazdej sytuacji wykona polecenie, z moich rad tyle, jak ktos uwaza ze rady sa złe lub niepełne to niech mnie skoryguje- zawsze mozna sie douczyć czegos nowego :) Quote
karjo2 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Nie czekalabym, az pies sie nakreci i zacznie "szalec", odwraca sie uwage jeszcze wczesniej, gdy biegajacy jest dosc daleko. I stopniowo sie zmniejsza dystans. Mozna poprosic znajomych o pomoc, niech ktos sobie biega w tle, jak pracujesz z psem. Kliker nie jest zadnym samoistnym zauczaczem, zadnych cudow nie robi ;). Chodzi o skojarzenie dzwieku/komendy/slowa z nagroda za dobrze wykonane polecenie. Efekty daje tylko praca z psem. A skakanie zastapic warto innym zachowaniem, np. bieganiem przy nodze, niesieniem zabawki itp. Ogolnie warto poczytac: [url=http://pies.onet.pl/13,22131,42,pies_ze_schroniska_wciaz_stwarza_problemy,ekspert_artykul.html]Pies ze schroniska wci Quote
karjo2 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Nie czekalabym, az pies sie nakreci i zacznie "szalec", odwraca sie uwage jeszcze wczesniej, gdy biegajacy jest dosc daleko. I stopniowo sie zmniejsza dystans. Mozna poprosic znajomych o pomoc, niech ktos sobie biega w tle, jak pracujesz z psem. Kliker nie jest zadnym samoistnym zauczaczem, zadnych cudow nie robi ;). Chodzi o skojarzenie dzwieku/komendy/slowa z nagroda za dobrze wykonane polecenie. Efekty daje tylko praca z psem. A skakanie zastapic warto innym zachowaniem, np. bieganiem przy nodze, niesieniem zabawki itp. Ogolnie warto poczytac: Pies ze schroniska wci�� stwarza problemy - Zofia Mrzewi�ska - Onet.pl Pies Jak oduczy� skakania na obcych ludzi? - Zofia Mrzewi�ska - Onet.pl Pies Quote
SZPiLKA23 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 No wiedomo ze sam kliker nie ale praca z nim tak, pies pracujacy z klikerem przewaznie o wiele baczniej zwraca uwage na własciciela co daje tez przewaznie wiekszy posłuch Quote
yuki Posted March 11, 2009 Author Posted March 11, 2009 bardzo dziekuje:)wyprobuje opcje z linką jutro w parku, i dam znac jak wyszlo, tak jak już pisałam Miga generalnie jest bardzo grzeczna, w domu wykonuje wszystkie komendy ktore zna. Jesli z linka nie wyjdzie, choc mam nadzieję że tak , to sprobuje myk z klikerem. Może faktycznie przesadzilam puszczajac ja tak szybko, ale nie mialam serca jej tak ciagle trzymac na smyczy, a ona oprocz tych wyskokow na biegaczy w ogole nie ucieka:)pilnuje się bardzo, przynosi rzucane kije i swietnie sie bawi. Dam znac jak wyszlo, mam nadzieje ze za jakis czas beda widoczne efekty:D Quote
karjo2 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 SZPiLKA23 napisał(a):No wiedomo ze sam kliker nie ale praca z nim tak, pies pracujacy z klikerem przewaznie o wiele baczniej zwraca uwage na własciciela co daje tez przewaznie wiekszy posłuch dlaczego? Czym sie rozni praca z psem na smakach od klikania? Zawsze mialam wrazenie, ze pies ma z czlowiekiem, nie z klikerem pracowac ;). Yuki, linka jest nieodzowna przy nauce przywolania, a psa spokojnie wybiegasz na niej, przy rowerze, czy samej biegajac z psem. Nie wspominajac juz o bezpieczenstwie suni. Quote
SZPiLKA23 Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Rożni sie bo dzieki klikerowi łatwiej "zaznaczyć" ze pies robi dobrze nawet jak trwa to sekundy Zawsze mialam wrazenie, ze pies ma z czlowiekiem, nie z klikerem pracowac ;-). faktycznie zle to ujęłam :D Quote
Recommended Posts