asiulazdw Posted July 12, 2016 Posted July 12, 2016 Witam, Pół roku temu adoptowałam rocznego pieska od nieodpowiedzialnych ludzi, którzy po wystawili go na OLX jak twierdzili z powodu przeprowadzki. Pies najprawdopodobniej nie był prawidłowo socjalizowany. Nie znał kontaktu z innymi psami, nie potrafił chodzić na smyczy, nie umiał zostawiać sam w domu. Przez pierwszy rok swojego życia ani razu nie był szczepiony. Z większością problemów poradziłam sobie sama. Niestety kończą mi się pomysły na leczenie lęku separacyjnego. Fado zaraz po moim wyjściu z domu strasznie drapie drzwi i ścianę. Po czasie uspokaja się i zasypia. Próbowałam już chyba wszystkiego: smakołyki, włączony telewizor, rytuały, metoda małych kroków. Rano wychodzimy na minimum 40 min na spacer ( załatwienie potrzeb plus rzucanie piłki ewentualnie patyka), później dostaje karmę a ja powoli szykuję się do pracy. W tym czasie Fado bawi się lub patrzy przez okno. Przed samym wyjściem wyciągam jeden z ulubionych smakołyków ( kość wapniowaną lub inny smaczek ) daje mu, mówię zostań i wychodzę. Jak tylko zamknę drzwi i schodzę po schodach pies strasznie drapie drzwi i ścianę czasami wyjąc przy tym. Po powrocie zastaję go śpiącego na fotelu pod drzwiami, odczekuję chwilę jak jego euforia moim powrotem minie i wtedy się z nim witam. Resztę dnia spędzamy razem na spacerach i zabawach. Wczoraj poprosiłam lekarza o delikatne leki uspokajające i dostałam KalmVet. Mam nadzieję, że trochę go wyciszą, ale nie ukrywam, że chciałabym znaleźć skuteczny sposób na jego lęk przed moim wyjściem. To co udało nam się przepracować to to że nie niszczy już przedmiotów w domu, ponieważ wcześniej niszczył wszystko co było w jego zasięgu. Z góry dziękuję za wszystkie porady. Quote
Recommended Posts