wix Posted December 4, 2004 Posted December 4, 2004 witam. moja najulubiensza rasa jest dog niemiecki, odpowiada mi on chyba wszystkimi swoimi cechami charakteru, o wygladzie juz nie wspominajac ;) jednak mam pare watpliwosci co do ewentualnego kupna psa tej rasy... 1) to koszty utrzymania. zarcie, szczepienia, wet, "wyprawka".. nie wiem czy rodzice by mnie nie zamordowali, albo co gorsza psa :P boje sie, ze beda chcieli oszczedzac na psie, szczegolnie chodzi o wiek szczeniecy.. 2) krotkie zycie. 5 lat to tak krociuuutko, a dodziu staje sie juz staruszkiem :( 3) chorowitosc. ponoc dogi sa chorowite. i tu znow 1 punkt- obawiam sie, ze rodzice nie beda z tego powodu zachwyceni, co gorsza, ze beda chcieli "przeczekac" jakas chorobe. a ja z kieszonkowego takiego psa nie wylecze, jesli - tfu tfu- cos zlego sie przytrafi.. oprocz tego to mi odpowiada, chociaz gdybym mogla dolozyc cos od siebie to jeszcze bym chciala zeby mogl biegac i skakac duzo, i byc bardziej chetnym do wykonywania roznych komend ;) no ale nie jest zle ;) ;) jak sadzicie?? meczyc rodzicow o doga i tylko o doga, czy dla jego dobra wybrac sobie na poczatek jakas inna rase? (i jak to moja mama mawia "uczyc sie zeby miec kase na doga :P" ) Quote
Insomnia Posted December 5, 2004 Posted December 5, 2004 hmm,a ile masz lat? Ja powiem tak,to mit ze wyzywienie doga kosztuje mnostwo pieniedzy,ja na swoja 8-miesieczna Vene wydaje okolo 150 zł maxymalnie na miesiac,oczywiscie z witaminami itd. Tyle ze wczesniej przyjmowala leki na łapki itd.to kosztowalo sporo. Musisz pamietac ze dog pomimo mtego ze w wieku 2-3 miesiecy wazy miedzy 20-30kg i jest juz naprawe duzy to nadal jest wielkim gluptaskiem.Vena wazy obecnie okolo 60 kg i dopiero zaczyna poważnieć,ale na to ma jeszcze czas do okolo 1,5 roku.Wazy obecnie okolo 20m kg wiecej niz ja,a to juz spora roznica. Dogi sa uparte i super inteligentne,wic od pierwszych dni zycia trzeba je wychowywać. Sa ogromne,dlatego tez szczepienie czy odrobaczenie itd.kosztuje duzo wiecej niz mniejszego psa.Np.moja Vena kiedys sobie rozciela klatke piersiową i musiala byc pod narkoza,wydalam na to okolo 200-250 zł. Dog musi byc bardzo dobrze karmiony w okresie wzrostu,inaczej pojawia sie krzywica itp. A ze sa chorowite,to zalezy z jakiej hodowli psa masz itd.Maja deikatne żołądki,jak Venka byla mala i łapała na dworzu kości jakies stare to miala od razu zatrucie badz biegunke-konczylo sie wydatkiem okolo 150 zl. Mysle ze jesli Twoi rodzice by Ci bardzo ale to bardzo pomogli w wychowaniu tego psa,to moze byscie sobie poradzili. Bo nawet szkolenie takiego osa to wydatek okolo 500-700 zł. Dog to indywidualnośc,pies ktorey zachowuje sie dosyc człowieczo itd.Ja uwielbiam ten charakter,ta ich inteligencje i przede wszystkim dogi mysla nie zrobia niczego slepo.nie wiem jakie sa zdania innych milosników dogów,ale ja w ta rase wpadłam,pomimo poobijanych kolan,pomimo tego ze nie raz dostalam w buzię merdajacym z radosci ogonem,pomimo tego ze ostatnio Vena o malo mi nie złamała nosa daja mi buzi cala mordką,i moglabym tak wymieniac i wymieniac.Bo według mnie są dogi i psy :-) Ale to moje zdanie ;-) Quote
byc_moze Posted December 5, 2004 Posted December 5, 2004 Z mojego doswiadczenia oraz w oparciu o informacjie od moich przyjaciol, uwazam, ze dog nie jets rasa bardziej chorowita od innych, tylko, ze koszty leczenia z reguly sa o wiele wyzsze... wiekszy pies, potrzebuje wieksze dawki lekarstw roznego typu od witamin po antybiotyki. Moje psy oprocz infekcji ucha i kilku infekcji wirusowych, ktore niestety przyjechaly za nami z wystaw, nie choruja. Co prawda moj Franio umarl na raka w wieku 8 lat, Buka tez na raka w wieku 10,5, ale to nie znaczy, ze kazdy dog umiera na nowotwor, a poza tym, to calkiem sluszny wiek dla dogow. Nie znam zadnego doga w wieku 5 lat, ktorego moge nazwac staruszkiem, fakt pyski przypruszone siwizna, ale ja tez sie farbuje, a stara nie jestm ;) Trzeba pamietac o jednym... jak kupuje sie doga, to kupuje sie psa, ktorego bardzo latwo zmarnowac w okresie wzrostu, to jest najwazniejszy i najkosztowniejszy czas w zyciu doga i jego pana :) Quote
wix Posted December 5, 2004 Author Posted December 5, 2004 heh no wlasnie te koszty mnie trochu przerazaja insomnia- lat mam 14.. Quote
Insomnia Posted December 5, 2004 Posted December 5, 2004 ja odadzam doga kiedy sie naprawde nie ma pieneidzy np.na takie nagłe wypadki,i sie ma np.wszystko wyliczone co do grosza.Jednak zacęcam do zakupu innego piesia,mniejszego itd. Ja mam 20 lat i rowniez zaczynalam od mniejszego piesia-od yorkusia. Quote
kasiaak Posted December 5, 2004 Posted December 5, 2004 Oczywiście koszty utrzymania zależą od możliwości i potrzeb danego psa :) W przypadku dożego chłopca (8-o miesięcznego) karma na 1 mc 170-200PLN + ewentualnie mięsko + witaminy jeśli są potrzebne + ewentualne preparaty na stawy 130-200 PLN (starczają na dłużej niż 1 miesiąc) Jeżeli to Twoi rodzice mają utrzymywać doga to muszą sobie zdawać sprawę z kosztów. Przy założeniu, że utrzymanie kosztuje 150 PLN (jak pisali poprzednicy, chociaż moim zdaniem jest to większa kwota) to w ciągu roku i tak jest to ok 2000 PLN. Piszesz, że Twoi rodzice mogą chcieć oszczedzić na nim w okresie szczenięcym (mam nadzieję, że to żart) i przeczekiwać choroby.... Owszem nie ze wszystkim leci się do lekarza ale są pewne choroby gdzie tylko szybka interwencja może pomóc psu. A nie boisz się, że w przypadku innego psa też będą przeczekiwali choroby? Przecież nie tylko dogi wymagają opieki weterynaryjnej. Koszt wizyty standardowej w przypadku każdego psa jest taki sam (różnica jest natomiast w kosztach leczenia - ale o tym już było) mam nadzieję, że wszyscy tu w jakiś sposób pomogą dokonać Ci wyboru pozdrawiam i życzę samych radości z posiadania psa Quote
wix Posted December 6, 2004 Author Posted December 6, 2004 to nie zart, ale fakt troche przesadzilam;) Quote
Recommended Posts