badman2503 Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 Witam . Jaką kaszę podajecie swoim zwierzakom?? Słyszałem ze Pęczak jest niewskazany.... a i jeszcze jedno- podajecie jeszcze ciepłe czy odstawiacie by wystygło całkowicie?? pozdrawiam P.S. czy dodajecie do jaglanej mleka?? Quote
Agnes Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 Co do kasz sie nie wypowiem, ale wiem, ze nie kazdy pies je trawi. Z wypelniaczy jest najlepszy ryz, a jak chcesz dawac makaron - to taki ludzki, nie psi:) Co do jedzonka samego - jak gotujesz na jeden dzien to lepiej dac cieple (jak dla dziecka) niz zimne czy chlodne. Ja np gotuje na 4 dni garnek i potem zalewam ciepla woda (przez co jedzenie nie jest takie zimne jak z lodowki). Mozna tez podgrzac:) Quote
Guciek Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 Ja moim piechom gotuje na jeden dzień tylko nie wiem ile tego sie tam mieści. W każdym razie duży garnek jest. Wsypuje 1 kg kaszy jęczmiennej, do tego psią kiełbasę (można w zwykłym spożywczaku kupić), czasem jakieś warzywka(mama xczasami grzyby wrzuca co mne cholernie denerwuje :evil: ). Żadnych sensacji żołądnkowych nie am. Taką karme dostaje też szczeniak który ma 4.5 miesiąca :) I żyje i dobrze sie ma Quote
AM Posted October 21, 2004 Posted October 21, 2004 Kiedys juz pisałam na temat podawania kasz psom i tu zacytuję: "kasze, jak pewnie wiesz, zawierają więcej białka (8,7% do nawet ponad 12%) i tłuszczu (2,0% - 3,1%) od ryżu (7,0% białka i 0,5% tłuszczu). Podobnie jest rownież z witaminami i minerałami. Niestety zawierają też większą od ryżu ilość błonnika. Duża ilość psów nie jest przyzwyczajona do do 5,5% błonnika, który jest w kaszy. Ryż zawiera 2,5% błonnika i duzo psów po przejściu z ryżu na same kasze dostaje rozwolnienia ze względu na większą ilość błonnika (następuje przyspieszenie perystaltyki i wzmozona fermantacja w jelitach)" Najlepsza kasza to kasza gryczana ale warto zrobić tak jak to robi forumowicz argo - mieszankę kilku kasz i ryżu. Napisz do niego na priv to pewnie podzieli się z Tobą swą recepturą :wink: Quote
Recommended Posts