Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam . Jaką kaszę podajecie swoim zwierzakom?? Słyszałem ze Pęczak jest niewskazany.... a i jeszcze jedno- podajecie jeszcze ciepłe czy odstawiacie by wystygło całkowicie??

pozdrawiam

P.S. czy dodajecie do jaglanej mleka??

Posted

Co do kasz sie nie wypowiem, ale wiem, ze nie kazdy pies je trawi. Z wypelniaczy jest najlepszy ryz, a jak chcesz dawac makaron - to taki ludzki, nie psi:)

Co do jedzonka samego - jak gotujesz na jeden dzien to lepiej dac cieple (jak dla dziecka) niz zimne czy chlodne. Ja np gotuje na 4 dni garnek i potem zalewam ciepla woda (przez co jedzenie nie jest takie zimne jak z lodowki). Mozna tez podgrzac:)

Posted

Ja moim piechom gotuje na jeden dzień tylko nie wiem ile tego sie tam mieści. W każdym razie duży garnek jest. Wsypuje 1 kg kaszy jęczmiennej, do tego psią kiełbasę (można w zwykłym spożywczaku kupić), czasem jakieś warzywka(mama xczasami grzyby wrzuca co mne cholernie denerwuje :evil: ). Żadnych sensacji żołądnkowych nie am. Taką karme dostaje też szczeniak który ma 4.5 miesiąca :) I żyje i dobrze sie ma

Posted

Kiedys juz pisałam na temat podawania kasz psom i tu zacytuję:

"kasze, jak pewnie wiesz, zawierają więcej białka (8,7% do nawet ponad 12%) i tłuszczu (2,0% - 3,1%) od ryżu (7,0% białka i 0,5% tłuszczu). Podobnie jest rownież z witaminami i minerałami. Niestety zawierają też większą od ryżu ilość błonnika. Duża ilość psów nie jest przyzwyczajona do do 5,5% błonnika, który jest w kaszy. Ryż zawiera 2,5% błonnika i duzo psów po przejściu z ryżu na same kasze dostaje rozwolnienia ze względu na większą ilość błonnika (następuje przyspieszenie perystaltyki i wzmozona fermantacja w jelitach)"

Najlepsza kasza to kasza gryczana ale warto zrobić tak jak to robi forumowicz argo - mieszankę kilku kasz i ryżu. Napisz do niego na priv to pewnie podzieli się z Tobą swą recepturą :wink: