Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Też jestem ciekawy, bo słyszałem, że nadchodzą duże mrozy...
Mój ma 7 miesięcy, może nocować w budzie [ocieplona - 2 ściany + styropian i przedsionek, w środku słoma] ? (długowłosy oczywiście)

Posted

[quote name='p_rafal']Też jestem ciekawy, bo słyszałem, że nadchodzą duże mrozy...
Mój ma 7 miesięcy, może nocować w budzie [ocieplona - 2 ściany + styropian i przedsionek, w środku słoma] ? (długowłosy oczywiście)[/quote]
Po pierwsze nie ma róznicy długo czy krótko włosy...a wręcz bywają długowłose bez podszerstka-i te moga marznac.
Jest kilka zsad trzymania psa w kojcu w zimie.
Po pierwsze dzielimy posiłki tak aby pies dostawał je co najmniej 2 razy na dobe ,najlepiej w temperaturze pokojowej,wode tez podajemy kilkakrotnie unikając pozostawiania miski z zamarzająca woda w kojcu.
Dawka żewieniowa powinna bys adekwantnie do temperarury na zewnatrz zwiększana.ja w okresie zimowych mrozów stosuje poza 2 normalnymi posiłkami dodatkowy jailepiej wieczorny w postaci rozmoczonej ciepłym rosołkiem (wywarem z mięsa)karmy .Generalnie w okresie zimowym wskazane jest podawanie karmy wcześniej namoczonej.Poza karmą podaje także w miare potrzeby immunowit,rutinoscorbin lub tran.
Po drugie bardzo ważane jest aby podłoże,ściułka w kojcu była regularnie sprawdzana i sucha!!!!!To bardzo ważne,jeśli pies bedzie miał sucho w budzie i kojcu sam da rade sie ogrzac...mokrego sam nie wysuszy.
Po trzecie-Bardzo Wazne-nie wolno psa brac do domu!ani na pół dnia ani nocy a potem wypuszczac na dwór-bo przeziebienie murowane!.