guziczka Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Witam! Chcialam sie zapytac do jakiej temp. ON-ek moze przebywac na dworze. Jakby co bude ma ocieplaną i ciagle jest na dworze. Quote
p_rafal Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Też jestem ciekawy, bo słyszałem, że nadchodzą duże mrozy... Mój ma 7 miesięcy, może nocować w budzie [ocieplona - 2 ściany + styropian i przedsionek, w środku słoma] ? (długowłosy oczywiście) Quote
nenemuscha Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 [quote name='p_rafal']Też jestem ciekawy, bo słyszałem, że nadchodzą duże mrozy... Mój ma 7 miesięcy, może nocować w budzie [ocieplona - 2 ściany + styropian i przedsionek, w środku słoma] ? (długowłosy oczywiście)[/quote] Po pierwsze nie ma róznicy długo czy krótko włosy...a wręcz bywają długowłose bez podszerstka-i te moga marznac. Jest kilka zsad trzymania psa w kojcu w zimie. Po pierwsze dzielimy posiłki tak aby pies dostawał je co najmniej 2 razy na dobe ,najlepiej w temperaturze pokojowej,wode tez podajemy kilkakrotnie unikając pozostawiania miski z zamarzająca woda w kojcu. Dawka żewieniowa powinna bys adekwantnie do temperarury na zewnatrz zwiększana.ja w okresie zimowych mrozów stosuje poza 2 normalnymi posiłkami dodatkowy jailepiej wieczorny w postaci rozmoczonej ciepłym rosołkiem (wywarem z mięsa)karmy .Generalnie w okresie zimowym wskazane jest podawanie karmy wcześniej namoczonej.Poza karmą podaje także w miare potrzeby immunowit,rutinoscorbin lub tran. Po drugie bardzo ważane jest aby podłoże,ściułka w kojcu była regularnie sprawdzana i sucha!!!!!To bardzo ważne,jeśli pies bedzie miał sucho w budzie i kojcu sam da rade sie ogrzac...mokrego sam nie wysuszy. Po trzecie-Bardzo Wazne-nie wolno psa brac do domu!ani na pół dnia ani nocy a potem wypuszczac na dwór-bo przeziebienie murowane!. Quote
Recommended Posts