lolka Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 witam czy miał ktoś kiedyś styczność z tą chorobą??........ [B]łuszczka rogówki[/B] Quote
lutomskak Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 [quote name='lolka']witam czy miał ktoś kiedyś styczność z tą chorobą??........ [B]łuszczka rogówki[/B][/quote] łuszczka to przewlekłe powierzchowne zap rogowki dotyczy to tylko owczarkow niemieckich i ich mieszancow zawsze zaczyna sie od bocznego kąta oka to schorzenie jest obustronne i mozna powiedziec nieuleczalne Quote
lolka Posted October 27, 2008 Author Posted October 27, 2008 [quote name='lutomskak']łuszczka to przewlekłe powierzchowne zap rogowki dotyczy to tylko owczarkow niemieckich i ich mieszancow zawsze zaczyna sie od bocznego kąta oka to schorzenie jest obustronne i mozna powiedziec nieuleczalne[/quote] nasz schroniskowy Biszkopt w niczym nie przypomina owczarka a jednak taką ma wstępną diagnozę:roll: a nie wiesz czy zawsze prowadzi do ślepoty?.............udało mi się gdzieś w necie doczytać, że jedną z terapii są soczewki kontaktowe najgorsze, że tylko jeden specjalista w naszym województwie do którego dzwoniłam zdecydował się podjąć leczenia........cała reszta mówiła że brak im doświadczenia w leczeniu tej przypadłości i tak naprawdę niewiele wiem na temat samego przebiegu, kuracji i szans na wyleczenie w piątek jadę z Biszkoptem do specjalisty i chciałabym już wcześniej mieć jakiekolwiek pojecie z czym mam doczynienia, aby nie zejść na zawał u weterynarza:cool3: Quote
stary herman1 Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 jedyne leczenie to cyklosporyna i steryd to nie jest de facto leczenie tylko zaleczanie jesli jest to na obu ocxach to może byc łuszczka i jesli zaczeło sie od bocznego kąta oko to prwdopodobnie łuszczka nie stosuje sie tu soczewek bo to jest limfocytarno-plazmocytarny naciek rogówki pozdro Quote
rene Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 [quote name='lolka']nasz schroniskowy Biszkopt w niczym nie przypomina owczarka a jednak taką ma wstępną diagnozę:roll: a nie wiesz czy zawsze prowadzi do ślepoty?.............udało mi się gdzieś w necie doczytać, że jedną z terapii są soczewki kontaktowe najgorsze, że tylko jeden specjalista w naszym województwie do którego dzwoniłam zdecydował się podjąć leczenia........cała reszta mówiła że brak im doświadczenia w leczeniu tej przypadłości i tak naprawdę niewiele wiem na temat samego przebiegu, kuracji i szans na wyleczenie w piątek jadę z Biszkoptem do specjalisty i chciałabym już wcześniej mieć jakiekolwiek pojecie z czym mam doczynienia, aby nie zejść na zawał u weterynarza:cool3:[/QUOTE] prosze o kontakt do tego specjalisty od chorob psich oczu, gdyż wet postawił wstepną diagnoze-łuszczka Quote
lolka Posted October 29, 2008 Author Posted October 29, 2008 [quote name='rene']prosze o kontakt do tego specjalisty od chorob psich oczu, gdyż wet postawił wstepną diagnoze-łuszczka[/quote] w piątek jadę z Biszkoptem na konsultacje do Dr Kiełbowicza we Wrocławiu Quote
Recommended Posts