Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie;)

Czytam to forum od dłuższego czasu i jestem zachwycona ilością informacji jaka sie tu znajduje.
Za 3 tygodnie bedę posiadaczką Akity:) Czekam na nią bardzo długo, ale jestem pewna, że jest warto. No ale może zacznę od początku...
W Akitach zakochałam się kilka lat temu gdy pracowałam jeżdząc służbowo po klientach i jeden z nich posiadał takowego pieska. Zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Jednak po jakimś czasie zapomniałam jak ta rasa się nazywa. Szukałam przez wiele miesięcy aż wkońcu znalazlam na jednej stronie "rzadko spotykane rasy" i od tej posy pilnie zagłebiałam sie w każdej lekturze na ich temat. I po pewnym czasie stwierdziłam wraz z nazeczonym ze to chyba odpowiedni moment na kupno psa.
Tak więc zaczęlo sie poszukiwanie hodowlii, ktora bedzie odpowiednia i po kilku tygodniach znalazlam hodowlę "Grodzki Zakątek" w Środzie Wielkopolskiej, niestety na poprzedni miot sie spoznilam i musialam czekac aż inna suka się oszczeni. Bardzo chciałam czerownego psa, jednak los chciał, ze urodził się tylko jeden czerwony- ktory był juz wczesniej zarezerwowany dla innej osoby. Pan hodowca przekonal mnie ze bialy pies z tego miotu jest o wiele ladniejszy od rudego i przede wszystkim 2x wiekszy. Tak wiec zdecydowalam sie na bialego. Teraz zostało mi tylko odliczanie do momentu kiedy bedzie juz calkiem moj:)
Mam nadzieje ze nie zanudzialam Wam moja opowieścia:lol:
Reasumując chciałabym Was prosić o porady dla przyszłej posiadaczki psiaka. Co robic koniecznie a czego unikac. Generalnie jestem oczytana na ten temat, ale zawsze rada doswiadczonego posiadacza Akity to cos lepszego.
Pozdrawiam Serdecznie
Asia;)

Posted

Witamy :multi:
Przede wszystkim - konsekwencja w wychowaniu,
po drugie - nie wszystkie zachowania tlumaczymy dominacja ;),
po trzecie - psie przedszkole (socjalizacja i nauka poprzez zabawe,
(...)
po setne i NAJWAZNIEJSZE - [B]kochac, kochac, kochac[/B] :loveu:

Skad jestescie? :)

Posted

Hej Asiunia :multi:, ja też od niedawna mam akicię. Jest przewspaniała i mądra, to dobry wybór:thumbs: Na pewno odmienia życie na plus takie biegające po domu sreberko:Dog_run:

Dziewczyny, ja nie zapisywałam się do takiego psiego przedszkola:shake: Czy dużo straci moja Honi bez tego? Możecie przybliżyć ile czasu w tygodniu na to trzeba wygospodarować, ile jest zajęć? I czy moja czteromiesięczna psina jeszcze się nadaje wiekowo?

Posted

[quote name='asiunia186']ze Szczecina... a co do psiego przedszkola to obowiazkowo:)[/quote]
Witam!
Szkoda że zrezygnowała Pani z czerwonego pieska zwłaszcza z powodu tak "rozczulającego" argumentu.
Jest w Szczecinie dostępny prawie za tydzień z domowej hodowli czerwony piesek:loveu:

A co do psiego przedszkola gorąco polecam Psie Ranczo u Anety Kossakowskiej
Pozdrawiam
Agnieszka Maćkowska Ze Szpilkowego Lasu:multi:

Posted

[quote name='honi']
Dziewczyny, ja nie zapisywałam się do takiego psiego przedszkola:shake: Czy dużo straci moja Honi bez tego? Możecie przybliżyć ile czasu w tygodniu na to trzeba wygospodarować, ile jest zajęć? I czy moja czteromiesięczna psina jeszcze się nadaje wiekowo?[/quote]
Przedszkole trwa okolo 2 miesiecy. Spotkania odbywaaja sie dwa razy w tygodniu po godzinie, zazwyczaj jest to weekend. W tygodniu trzeba poswiecic czas na powtarzanie komend i utwalanie materialu, bez tego nie nalezy oczekiwac cudow ;) W zupelnosci wystarczy 15 minut dziennie, zeby psina codziennie mogla sobie systematycznie wszystko kodowac.
Twoja Honi lapie sie w wieku przedszkolaka, ktory obiejmuje 3-6 miesiecy :p
Czy wiele straci? Hmm ona straci i Ty stracisz. Przedszkole pelni wiele waznych funcji. Przede wszystkim jest to socjalizacja z innymi psiakami. Przy tym Ty uczysz sie odczytywac psie sygnaly i na przyklad nie przerazi Cie widok zlapanego i przygniecionego za gardlo do ziemi psa przez osobnika dwa razy wiekszego :diabloti:. Podobnie z warczeniem, szczerzeniem klow itd. Druga sprawa dotyczy waszej relacji. Czas ktory razem spedzicie w przedszkolu i na cwiczeniach w domu utrwali i wzmocni wiez miedzy wami. Natomiast komendy, ktorych sie nauczycie w atmosferze zabawy pozwola wam na jasna komunikacje... bez krzykow, zlosci i negatywnych emocji.
Przedszkole polecam kazdemu.

Posted

[quote name='asiunia186']Witam wszystkich serdecznie;)

Czytam to forum od dłuższego czasu i jestem zachwycona ilością informacji jaka sie tu znajduje.
Za 3 tygodnie bedę posiadaczką Akity:) Czekam na nią bardzo długo, ale jestem pewna, że jest warto. No ale może zacznę od początku...
W Akitach zakochałam się kilka lat temu gdy pracowałam jeżdząc służbowo po klientach i jeden z nich posiadał takowego pieska. Zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Jednak po jakimś czasie zapomniałam jak ta rasa się nazywa. Szukałam przez wiele miesięcy aż wkońcu znalazlam na jednej stronie "rzadko spotykane rasy" i od tej posy pilnie zagłebiałam sie w każdej lekturze na ich temat. I po pewnym czasie stwierdziłam wraz z nazeczonym ze to chyba odpowiedni moment na kupno psa.
Tak więc zaczęlo sie poszukiwanie hodowlii, ktora bedzie odpowiednia i po kilku tygodniach znalazlam hodowlę "Grodzki Zakątek" w Środzie Wielkopolskiej, niestety na poprzedni miot sie spoznilam i musialam czekac aż inna suka się oszczeni. Bardzo chciałam czerownego psa, jednak los chciał, ze urodził się tylko jeden czerwony- ktory był juz wczesniej zarezerwowany dla innej osoby. Pan hodowca przekonal mnie ze bialy pies z tego miotu jest o wiele ladniejszy od rudego i przede wszystkim 2x wiekszy. Tak wiec zdecydowalam sie na bialego. Teraz zostało mi tylko odliczanie do momentu kiedy bedzie juz calkiem moj:)
[/quote]

Co skłoniło Panią do wybrania akurat takiej hodowli???
Może cena za szczeniaka bo mysle ,że nie to "przede wszystkim 2x większy" :shake::shake::shake:

Posted

[quote name='wani']
Przedszkole polecam kazdemu.[/quote]
No to ja bardzo poproszę o polecenie mi czegoś we Wrocławiu. Patrzyłam w necie, ale jest tego trochę, może ktoś ma jakieś doświadczenia

Posted

[quote name='honi']No to ja bardzo poproszę o polecenie mi czegoś we Wrocławiu. Patrzyłam w necie, ale jest tego trochę, może ktoś ma jakieś doświadczenia[/quote]
Witam Asiu.
Honi,miałyśmy okazję spotkać sie na wystawie we Wrocławiu :lol:.
We Wrocławiu polecam przedszkole na stadionie olimpijskim,prowadzi je Pani Ania-nazwiska zabij nie pamietam.Prowadzi również szkolenia psów w zakresie posłuszeństwa.Szkoła nazywa sie "Artemis" a ostatnio zajęcia przedszkolne odbywały się w weekendy i zawierały również drbne elementy posłuszeństwa.Byłam,sprawdziłam i polecam.
Uważam,że psie przedszkole do podstawa w przypadku akitek,szczególnie gdy tak jak np.moje (mieszkamy na wsi) nie maja zbyt często możliwości spacerowaniu po parkach,kontaktu z różnymi psami,sytuacjami i ludźmi ja "miejskie" psiaki.Nie wspomnę już o więzi (ale o tym już pisała Wani),która w tym czasie "zrodzi" się między Wami i pozostanie do końca życia:lol:.
Tego nie da się przecenić.

Posted

Witaj Sylwia:multi:, pamiętam Was jeszcze z zeszłorocznej wystawy we Wrocławiu. Wtedy dużo z Wami rozmawialiśmy o akitach, wzięliśmy adres www. W tym roku byliśmy chyba zbyt przejęci, że jesteśmy z psem. Ja starałam się obserwować już dokładniej, co się dzieje na samej wystawie. Rozmawialiśmy tylko z Anią z Kiss Me & Love Me.
Okazuje się, że mieszkamy całkiem niedaleko od Was, około 10km.:p
A za info o przedszkolu dziękuję. Straszna szkoda, że zajęcia są w niedzielę w godzinach porannych. Soboty jeszcze mam wolne, ale rano niedziela - niestety:lookarou: No i co ja zrobię??:???:

Posted

[quote name='kostkowicz']Co skłoniło Panią do wybrania akurat takiej hodowli???
Może cena za szczeniaka bo mysle ,że nie to "przede wszystkim 2x większy" :shake::shake::shake:[/quote]

Napewno nie kierowalam sie cena przy wyborze hodowlii gdyby tak bylo kupilam bym "Akite" na allegro za 600zl.

Posted

[quote name='abigail']Witam!
Szkoda że zrezygnowała Pani z czerwonego pieska zwłaszcza z powodu tak "rozczulającego" argumentu.
Jest w Szczecinie dostępny prawie za tydzień z domowej hodowli czerwony piesek:loveu:

A co do psiego przedszkola gorąco polecam Psie Ranczo u Anety Kossakowskiej
Pozdrawiam
Agnieszka Maćkowska Ze Szpilkowego Lasu:multi:[/quote]

Dziekuje bardzo, ale juz zdecydowalam sie na bialego:)
A co do Psiego Rancza to wlasnie o nim myslalam bo slyszalam same pozytywne opinie;)

Posted

[quote name='honi']Witaj Sylwia:multi:, pamiętam Was jeszcze z zeszłorocznej wystawy we Wrocławiu. Wtedy dużo z Wami rozmawialiśmy o akitach, wzięliśmy adres www. W tym roku byliśmy chyba zbyt przejęci, że jesteśmy z psem. Ja starałam się obserwować już dokładniej, co się dzieje na samej wystawie. Rozmawialiśmy tylko z Anią z Kiss Me & Love Me.
Okazuje się, że mieszkamy całkiem niedaleko od Was, około 10km.:p
A za info o przedszkolu dziękuję. Straszna szkoda, że zajęcia są w niedzielę w godzinach porannych. Soboty jeszcze mam wolne, ale rano niedziela - niestety:lookarou: No i co ja zrobię??:???:[/quote]
Z tego co wiem to można się "dogadać" z Ania na tylko jedną wizytę w tygodniu,choć nie ukrywam,że dwa razy to byłoby takie minimum,przynajmniej na początku.Ale w ostateczności dobre byłoby i raz w tygodniu.I z tego co wiem to zajęcia trwają trochę dłużej niż godzinke.Znajdź stronke po nazwie,zadzwoń i się dowiedz dokładniej.Innych szkół nie znam osobiście i nie bedę polecać.
Apropo's miejsca zamieszkania to może jakiś spacerek :razz:.Jak znajdziesz czas zadzwon albo napisz my chętnie :lol:

Posted

[quote name='Sylwia1']
Apropo's miejsca zamieszkania to może jakiś spacerek :razz:.Jak znajdziesz czas zadzwon albo napisz my chętnie :lol:[/quote]
Sylwia, my też chętnie umówilibyśmy się. Na razie pogoda jest kiepska. Może długi weekend będzie ładny? Co Ty na to?
Aha, no i nas jest spora gromada, trójka dzieci, Honi, ja i mój mąż. Dacie się na to namówić?? :razz: