asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Jesłi chodzi o pbróbkę zdjęć, to porponuję udrzyć do Eveliny, albo Baskomaniaka. Oboje znajdziesz w galerii, a robią prawdziwe cudeńka!!! :D A jeśli chodzi o zawartość strony... Jak będzie oficjalna, z suchymi faktami, to - wybaczcie okreslenie - będziecie się kisic we własnym sosie :wink: A chyba chodzi o to, by rozpropagowac troszkę pudla, wrócić mu choćby częśc dawnej popularosci? Czymś tych ludzi trzeba przyciągnąć, sam wzorzec nie wystarczy :wink: Mnie się wydaje, że strzałem w dziesiątkę byłoby zwrócenie uwagi na wszechstronność pudla. Psie sporty staja się w Polsce coraz bardziej popularne, trza ludziskom pokazac, że nie tylko bordery potrafią :wink: Quote
Gośka Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 No właśnie, może nam się uda przeforsować taką propozycję. Chociażby tutaj jest Irena ze swoją pudlicą, która z powodzeniem startuje w agility i ma niemałe sukcesy na ringach, więc pudel może być równocześnie świetnym psem wystawowym i sportowym. Mafina dzisiaj stała się KOBIETĄ :lol: Biedny Bili w domu same cieczkowce, a on siedzi i jęczy. Quote
asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 O rany, nie zazdroszczę, ani tobie, ani Bilowi :wink: Quote
Wind Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 [b]Gosia,[/b] Powtorze za [b]asher[/b] ;) Dzial o szkoleniu i sportach z udzialem pudli bylby rewelacyjny! :-) I nie chodzi tylko o pudle w Polsce, ale jak to jest na swiecie :-) Majac yorka, poszukiwalam danych na temat przydatnosci tej rasy do agility i obedience na stronach np. amerykanskich czy kanadyjskich, bowiem w Polsce raczej nie szkoli sie Yorkow, tylko nosi na rekach :lol: Moze wiec warto posciagac troszke informacji ze swiata, aby zmobilizowac polskich pudlarzy do aktywnosci szkoleniowej? :-) BTW moja sasiadka byla kiedys Australijka, ktora mi powiedziala, ze u nich w kraju na psy asystujace dla osob niepelnosprawnych wybiera sie glownie pudle. Wynika to z powszechnej w cywilizowanych krajach alergii i mniejszym prawdopodobienstwie wywolania uczulenia przez pudle, niz inne rasy. Quote
Gośka Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Pewnie, że by można było zrobić i jeszcze wiele wiele innych rzeczy. Ale w takie coś musiało by się zaangażować kilka osób, a tu nawet nie można wyprosić o podesłanie fotek do galerii championów, czy wyników z wystaw :cry: Chociaż nie powiem wczoraj kilka osób bardzo mi pomogło wyszukując i posyłając wyniki. Można już spojrzeć w wystawy sporo jest uzupełnione, ale mnóstwa jeszcze brakuje. Żeby chociaż ci co byli na wystawach powiedzieli co ich psy podostawaly... Quote
asher Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Gośka, o tekst na temat wszechstronnoci pudla i tym, jak jest wykorzystywany do pracy na świecie, to ja bym się usmiechnęła do fish :fadein: :wink: Quote
Gośka Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Fisch UŚMIECHAM się do Ciebie i nie tylko ja, baaaaardzo szeroko o stworzenie tego dzaiłu na strony klubu :D Napisz tekst, podeślij jakieś foty, Irena też podeśle swojej, ja wygrzebię jakieś Forda. Z Iwoną wczoraj rozmawiałyśmy że przecież nasze pudle nie tylko w agility brały udział, ale w filmach, reklamach, folderach reklamowych itp. Quote
Birka Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Fish, czy znasz już jaka będzie stawka pudli na wystawie w Poznaniu? Quote
magda_u Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 Ojej, dzieki ze o mnie pomyslalyscie, sprobuje sie podjac tego zadania. Czy moge prosic o podanie adresu strony klubowej? A tak nawiasem mowiac, jesli chodzi o sprawnosc standardow, to mam pewne watpliwosci, patrzac na mojego Gifa. Skoczny i "zrywny" o on jest bardzo, ale krotkodystansowiec. Szybko sie meczy. W zabawie z innymi psami juz po chwili ma dosyc. Po pileczke pobiegnie 3 razy i dyszy jak lokomotywa. Czy Wasze duze tez tak maja? Quote
asher Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 [quote name='fish']Ojej, dzieki ze o mnie pomyslalyscie, sprobuje sie podjac tego zadania. Czy moge prosic o podanie adresu strony klubowej?[/quote]A ja się bałam, że mnei pogonisz :wink: :lol: [url]http://www.klubpudla.republika.pl/[/url] Quote
Gośka Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 Fisch, nie mam pojęcia czemu Gif się męczy, to raczej nie jest normalne. Moje pudle są nie do zdarcia, Mercedes to wogóle miała powera, a Ford na początku jak przyjechał był bez kondycji i po takim 2 godz. bieganiu to ledwo szedł, ale po miesiącu i on mógł biegać bardzo długo, czasami przy rowerze biegły 2 godziny non stop, w między czasie wpadając jeszcze w krzaki i goniąc za zającem, przychodziły do domu, szły spać na jakieś 3 godziny i znowu mogły iść na długi spacer. Mercedes za piłką mogła biegać cały spacer, ziała, ale nie było to dyszenie, tylko normalne ziajanie. Ford to samo, tyle że on za piłką nigdy nie biegał, ale nigdy też nie dyszał na spacerze, ani się nie kładł. Kilka lat temu byłam u Iwony i jej stara Fatima ponad 10-letnia biegała razem z innymi pudlami na równi. W końcu Iwona sama ją wygnała, bo by chyba biegała do upadłego, ale dyszenia i wykończenia to nie było po niej widać. Nie mówię o innych jej pudlach, któe też były, bo wszytskie się wściekały całe popołudnie i żaden nie był wykończony. Owszem jak wracaliśmy do domu to psy miałam z głowy bo pokładły się spać, ale to normalne po tylu wrażeniach. Aha kiedyś kupiłam Mercedes karmę wysokoenergetyczną i bardzo szybko ją odstawiałam, bo wogóle się nie kładła po tej karmie, ciągle była nakręcona. Ja bym skontrolowała serce na Twoim miejscu. Wiem że badania robi w W-wie żona p.Garncarza. Quote
beta Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 Witam , Co do Psich sportów, ja mam trochę zdjęć. Głównie z agility. Poniżej kilka. [url]http://strony.aster.pl/mbjbuba/images/zuzia.jpg[/url] Zuzia w tunelu. [url]http://strony.aster.pl/mbjbuba/images/kladka.JPG[/url] Biegniemy na kładce... [url]http://strony.aster.pl/mbjbuba/images/zuziaslalom.jpg[/url] Slalom [url]http://strony.aster.pl/mbjbuba/images/skok%20w%20dal.JPG[/url] Ja nie przeskocze ...... Pozdrawiam Marzena i Zuzia [img]http://pageperso.aol.fr/Ewelinea/images/Emoty/m1.gif[/img] Quote
.ania Posted October 10, 2005 Posted October 10, 2005 Beta- super fotki :D oby tak dalej :thumbs: Fish, Gośka ma racje, może faktycznie to coś z sercem... :roll: Szelma może cały dzień biegac i wystarczy jej krótka chwila na zregenerowanie się i dalej to samo. Za piłką też "lata" i to nie po 3 razy a 20 :wink: może powinnaś porozmawiac z wetem, albo karma jest zbyt mało energetyczna :roll: Quote
magda_u Posted October 10, 2005 Posted October 10, 2005 No, tak mi sie od poczatku wydawalo, ze on jest jakis malo wytrzymaly.. ale nigdy sie nie moglam zdecydowac na badania. Teraz sie chyba zdecyduje. A przy okazji, ciekawa jestem czy ktos z Was przeswietlal bioderka duzasowi? Quote
Gośka Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Z tego co wiem, to biodra robiła Iwona swoim, ja Fordowi robię tylko oczy. Quote
JustynaJK Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 pudle nie są rasą obciążąną genetycznie jakoś specjalnie dysplazją :) Quote
Gośka Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Na tej stronie [url]http://www.offa.org/hipstatbreed.html[/url] są rasy które chorują na dysplazję, pudel jest na 68 pozycji, nie znam angielskiego więc nie bardzo mogę się kapnąć jak oni to przebadali. Pisze: Hip Dysplasia by Breed. Breeds having at least 100 evaluations January 1974 through December 2004. Rank 68 Number of Evaluations 15245 Percent Excellent 10.6 Percent Dysplastic 12.7 Quote
góral Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 [quote name='JustynaJK']pudle nie są rasą obciążąną genetycznie jakoś specjalnie dysplazją :)[/quote] a tu bym polemizował... Quote
Gośka Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Góral zagadzam się z Tobą, każda duża rasa i każda ciężka rasa (np.buldogi) mają predyspozycje i są zagrożone dysplazją. W Polsce może i problem jest mały, ale to tylko dlatego że u nas jest bardzo mało dużcych pudli, a te które są to np. w przypadku hodowli u Iwony jej psy są przebadane pod kątem dyspazji, no i sporo dużych jednak jest sprowadzonych zza granicy i nawet jeśli one same nie są przebadane, to są po przebadanych przodkach, dlatego też problem może wydawać się niewielki. Quote
góral Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 A kluby skandynawskie już dawno wymagają prześwietleń od standardów Quote
magda_u Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 A czy ktos z Was wie na jakiej podstawie ZK wprowadzil nakaz przeswietlania tych a nie innych ras? Dlaczego nie labki, na przyklad? I ciekawi mnie jeszcze jedno - podobno w skandynawii mozna wystawiac samce-kastraty pod warunkiem dostarczenia zaswiadczenia ze przed kastracja pies mial 2 jadra. Czy to zezwolenie obowiazuje w calym fci? W Polsce tez? Fotki z dnia dzisiejszego - najnowsze fantazyjne dzielo pani Marysi B.: [img]http://www.i-s.pl/~fish/gif1.jpg[/img] [img]http://www.i-s.pl/~fish/gif2.jpg[/img] Quote
magda_u Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 [quote name='Gośka']Na tej stronie [url]http://www.offa.org/hipstatbreed.html[/url] są rasy które chorują na dysplazję, pudel jest na 68 pozycji, nie znam angielskiego więc nie bardzo mogę się kapnąć jak oni to przebadali. Pisze: Hip Dysplasia by Breed. Breeds having at least 100 evaluations January 1974 through December 2004. Rank 68 Number of Evaluations 15245 Percent Excellent 10.6 Percent Dysplastic 12.7[/quote] Rasy, u ktorych przebadano co najmniej 100 osobnikow od stycznia '74 do grudnia '04. W tabelce sa kolejno: rasa, miejsce w rankingu, ilosc przebadanych osobnikow, procent wynikow doskonalych, procent dysplastycznych. Czyli u pudli na ponad 15 tys. przebadanych 10 procent ma idealne biodra, a prawie 13 procent ma dysplazje. Quote
Gośka Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Fisch Gif wygląda :kciuki: REWELACJA :D Teraz przypomina prawdziwego baranka :D Quote
Recommended Posts