góral Posted September 29, 2005 Posted September 29, 2005 widziałem na wystawach, ale nie w Polsce :( ja kupiłem taką obrożę dla husky z delikatnego polara wzmocnionego w środku, stosuję ją już kilka lat i jestem zadowolony, mam pewność, że się nie urwie, a włos przy niej się nie niszczy :D Quote
.ania Posted September 29, 2005 Posted September 29, 2005 No nic jeszcze poszukam :roll: ale dzieki za dobre chęci :D Quote
magda_u Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 (bez komentarza ;) [img]http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-11/06/xin_14110106233583027077.jpg[/img] Quote
magda_u Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Dostalam w prezencie z usa maszynke ostera, jednak jej nozyki sa gesciejsze niz w zwyklych maszynkach. Dokladnie jest to ten model: [url]http://www.misikko.com/osfitr.html[/url] [img]http://householdappliance.com/online-store/scstore/graphics/finisherbig.jpg[/img] Problem polega na tym, ze po strzyzeniu pysk Gifa jest mocno podrazniony, a na drugi dzien robia sie krwawe strupy utrzymujace sie przez tydzien. Glownie pojawiaja sie na gornej plaszczyznie pyska (od stopu do nosa) oraz pod oczami. Za pierwszym razem myslalam, ze moze trzymalam maszynke zbyt pionowo albo za mocno dociskalam, albo moze ze pod wlos strzyglam. Wiec za drugim razem staralam sie robic delikatnie, z wlosem, trzymajac ostrze rownolegle do skory.. i wyszlo mi jeszcze gorzej niz za pierwszym. Tym bardziej jest to nieprzyjemne ze podczas strzyzenia nie pojawiaja sie zadne niepokojace objawy - zadnego podraznienia czy krwawienia. Zaczerwienienie robi sie dopiero kilka godzin po strzyzeniu, a strupy drugiego dnia. Nie bede Wam opowiadac, co moj pies na to :-? Czy macie jakies pomysly odnosnie tego, co zle robie? Quote
magda_u Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 I jeszcze na dobranoc, fotka z dzisiejszego spaceru: [img]http://www.urban.poznan.pl/lysol/gif.jpg[/img] Quote
Frosh Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Ja chyba zetnę tak Rafunię. Super pies i super miejsce. :D Quote
Alfa1 Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 [b]Frosh[/b] po ogoleniu, pyszczek Rafy posmaruj oliwką z dodatkem aloesu,działa kojąco,lub oliwką herbacianą,ale rozcieńczoną,która doskonale leczy ,do kupienia w aptekach,powodzenia. Quote
Frosh Posted October 2, 2005 Posted October 2, 2005 No i nastał ten dzień, jutro po 3 latach i 3 miesiacach wracam z wychowawczego na Julkę i Rafę :wink: do pracy. :roll: :( Skończyło się siedzenie w domku przed kompem, chodzenie na przedpołudniowe spacerki tylko z psem :( :cry: . Wstawanie około 8 rano, zeby dziecko wyprawić do przedszkola, a od kiedy jest Rafa to juz dwoje dzieci. Od jutra latam z jezykiem na brodzie, zeby ze wszystkim zdążyć. Wstaje o 6 rano :cry: , zeby zdązyć do pracy. A moja córka jakby nie mogła sobie znaleźć innego terminu to jest chora i nie wiem jak mam pójść do pracy i jednocześnie z nia do lekarza, musze ją zostawić mojej mamie, która też coś przeziebiona :evilbat: Koszmar, mam nadzieję, ze sie szybko przyzwyczaję. :roll: Rafaela ostrzyzona przez Fukę na króciutko. Jutro moze jej pstrykne zdjecia. I jeszcze Rafa chyba chora bo coś kaszle a właściwie charczy i ma odruch wymiotny, ale nie wymiotuje. Obłęd!!!! No nic idę spać, zeby wstać!!!! Quote
Gośka Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 No my po Legionowie :D Moje dziewczynki spisały się wczoraj super: Mafina - jako jedyny przedstwiciel czarnej miniturki Zw.Mł i BOB :D Keira - Zw.Mł i moja druga "laska" Funia wystawiana po raz pierwszy w wieku 2 lat pokonując konkurentkę CWC i BOS :D Ogólnie wystawa udana, pogoda dopisała, ringi jak zwykle mikroskopijne, duszno na hali że nie było czym odetchnąć. Zdjęcia wstawię za chwilkę do galerii, mam nadzieję że się nie pogniewacie jak się pochwalę zdjęciami lasek :wink: Quote
aneta Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 Gośka wstaw Legionowo do klubu :) I GRATULACJE !!! :D :D :D Quote
.ania Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 GRATULACJE dla wszystkich :) Szelma niestety się pochorowała biedna, także musiała zostac w domu, ale nie pierwsza i nie ostatnia wystawa to była :wink: Gośka- Funia suuuuuuuuuper się pokazała, urodzona gwiazda :P Keira też świetnie, no a Mafina bezkonkurencyjna :wink: Szkoda, że nie mogliśmy zostac na finały, ale tak to jest jak nie ma się prawka :oops: i trzeba męża prosic... :roll: Ogromne gratulacje równiez dla Asi :D Bubak i Sabina też nieźle zawalczyli :) Poza tym to była moja pierwsza wystawa, na której byłam bez psa i muszę przyznac, że nie ma to jak prawdziwa adrenalinka przed wejsciem na ring :lol: Quote
Gośka Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Uporałam się wreszcie z wpisaniem wyników i już są pełne na stronach klubowych. Jeśli macie jakieś uwagi to piszcie. Aha i ciągle stoimy w miejscu z kilkoma działami np. Historia Rasy i Pielęgnacja. Naprawdę zachęcam do napisania, a może obawiacie się coś pisać to proponuję zrobić to tu na forum ogólnym, potem sklecimy to wszystko w całość, Góral w wolnej chwili poprawi nam to pod kątem merytorycznym i będzie zrobione. Co Wy na to??? Naprawdę byłoby miło jakbyście się przyłączyli do wspólnego stworzenia tych klubowych stron, w końcu to nasza ukochana rasa... PLISSSS :modla: Quote
aneta Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Jeżeli chodzi o [b]historię rasy[/b] i [b]pielęgnację[/b] to sporo jest i u Gosi i u mnie na stronach - można to wykorzystać, ale musi być ogólna akceptacja i współpraca, stąd prośba - piszcie. Np. na stranach klubu umieszczamy wszystkie zdobyte materiały z wystaw (na podstawie wyników poszczególnych oddziałów) - ale są to ciągle wyniki nie pełne ... Prośba o nadsylanie materiałów też pozostaje bez echa ... Czeka więc [b]galeria championów[/b] (zdjęcia zamieszczone sa wręcz sciągnięte na telefon !!!) , czekają [b]wyniki z wystaw[/b], zainteresujcie się tez lista [b]reproduktorów [/b]- wiele oddziałów do których wysłałam prośbę o przesłanie aktualnej listy milczy, można wręcz powiedzieć - odpowiedziały małe oddziały nie posiadające pudli ..... Prześlijcie więc sami dane na adres klubu bo przecież w Polsce razem jest więcej niż 10 psów reproduktorów ... Wiecie kto odpowiedział z dużych oddziałów ? Poznań, Bielsko, Kraków, Łódź, Szczecin - te dane mam, proszę więc przypilnujcie inne oddziały gdzie sama wiem , że są kwalifikowane psy - Warszawa, Opole, ogólnie cały Śląsk, Kalisz, Wrocław, Gdynia, Gdańsk, nie dość , że 0 odzewu to również 0 informacji na stronach (albo bardzo nieaktualne). I tu dygresja- rozesłałam zawiadomienie po oddziałach ZK o znalezieniu tego sreberka z Warszawy - też odezwały się z chęcią pomocy wszystkie małe oddziały, dały anonse na strony, a gdzie duże sekcje pudli z dużych oddziałów ??? Quote
Gośka Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Na temat W-wy to się lepiej nie wypowiadać, ale nie łudziłabym się na Twoim miejscu, że ten oddział prześle ci cokolwiek :evilbat: Powiedz mi jak ma wyglądać to co oni mają przesłać, to jest jakiś papier wypisany odręcznie z pieczątką, czy mają jakąś bazę i robią kserówkę? Może mi się uda poprosić kogoś żeby to wysępił. Quote
Gośka Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Aha, a może zrobić tak jak z championami? Jeśli pies jest reproduktorem to ma wbite w rodowód z datą, więc wszyscy którzy mają ton wbite niech prześlą tą datę i oddział w którym pies jest zarejestrowany, ew. skan rodowodu na maila z tą stroną? Quote
aneta Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Oddziały po prostu przesyłają listę - są tam wszystkie dane jak do katalogu + tytuły + kontakt podany przez właściciela typu telefon, e-mail, www. Zrobimy tak - ja podam na dniach na dogo tą bazę co mam, (same imiona z przydomkami) wszyscy których psy się na tej liście nie znajdą proszę o przesłanie Gosi lub mi danych (faktycznie dobrze byłoby jakby było potwierdzenie np. skan z pieczątką "reproduktor"). Quote
aneta Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Będzin - nie ma Białystok - nie ma Bielsko Biała - [email][email protected][/email] , DANDYS DE LA NEGRO Bi-Bi LUCKY LARRY z Altherosei SIBER ELEGANS Sokom DEIMOS BLACK BOY BESIN Poklad Bydgoszcz - ??? Bytom (ze stron oddziału) BROWN ADVENTURE OF LOVE of Golden Talisman FCI DONI Klarysa z Pomarańczowego Gaju Chojnice - ??? Chorzów - ??? Częstochowa - ??? Gdańsk (ze stron oddziału) O’KEY MAN-FILIP Lindeza Gdynia (ze stron oddziału) MASTER OF LOVE Lindeza Gorzów - ??? Grudziądz (ze stron oddziału) HANS Hebanowe Dziewcze Inowrocław - ??? Jelenia Góra - ??? Kalisz - ??? Katowice - ??? Kielce - nie ma Koszalin - nie ma Krosno - nie ma Legionowo - ??? Legnica - nie ma Leszno - ??? Lublin - ??? Łódź - (dzięki Kasi, ale wiem, że nie pełna) PENTAGON Auricomus DON RODRIGO NIGER Astrum REMEMBRANCE v.d.Molenvliet, Krasavchik ot Madam Sarmont ZANN z Mikrosomów BOBI Świat w Miniaturze BU-BU MON CHERI Adorea EL PALMAR Adorea Endi Milijan POLONEZ OCHAROVANIE Maestro ot Madam Sarmont Nowy Targ - [email][email protected][/email] - nie ma Olsztyn - ??? Opole - (ze stron oddziału) BAFI "SZEMROWICKI DWOREK" RADOS "SZEMROWICKI DWOREK" WEZYR "Z MIKROSOMÓW" ARGOS "SZEMROWICKI DWOREK" PRINCE "SZEMROWICKI DWOREK" Płock - nie posiadają Poznań (ze stron oddziału) AGAT Nasz Apricot INCOGNITO Merino's Favourite UVE VERNY BLACK Aiwa Charm CADICHON Samo Życie GRAFIT SIDNEY Erom Six Stars MARTIN SEX Złocisty Jastrun MARCO MIO CUORCINO Crista Mini MICKY MIO CUORCINO Crista Mini Przemyśl - nie ma Racibórz (ze stron oddziału) BLACK Jaccobo Narcis (podobno nie zyje !!!) Radom - ??? Rybnik ??? Rzeszów ??? Słupsk - ??? Szczecin - nie ma Toruń - nie ma Wałbrzych - nie ma Warszawa - (dzięki uprzejmości ... ) Canmoy's SMALL-TOWN BOY; CHEVALIER MON CHERI Adorea DIAMOND Chewan DMUCHAWIEC Slavia Włocławek - ??? Wrocław - ??? Zabrze - ??? Zakopane - nie ma Zielona Góra - nie posiadają Quote
aneta Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Co do kilku piesków z listy mam wątpliwości czy nawet żyją, bo mają ponad 10 lat (a wiemy, że to jest już wiek, że żegnamy nszych przyjaciół).... Quote
Gośka Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Radom spróbuję wyciągnąć, znajoma będzie dzisiaj w oddziale i obiecała że mi to wyciągnie, Lublin to chyba trzeba powierzyć Iwonie, w Warszawie Bil też ma już potwierdzone wpisem do rodowodu. Quote
Gośka Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Aha i w Warszawie na pewno ma Rofi BB, Finigan Snow Fin Rofi, bo krył jakiś czas temu. Quote
aneta Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 No właśnie , sam wiem, że np. w Warszawie jest duży biały - EVER LASTING Minaret, w Łodzi EL NINO Adorea, w Kaliszu DARTY Polar Beer od p. Urbanowskiej (pod latarnią jak widać najciemniej ) .... W spisie nie podałam psów z Krakowa, ale tu akurat siedzę więc dodam: ORKIST Czarna Fuga DAGOBAH Czarna Fuga TAMARIS NERO Sabadiana OLIVER Złocisty Jastrun DICK Zabytkowy Fazaniec Quote
Gośka Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Wszystkich chetnych do zbadania swoich pudli w kierunku PRA prosimy o deklaracje gotowości do badania przy okazji "II-ej Krajowej Wystawy Pudli w Ostrowie", która odbedzie sie 11 czerwca w miejscu ostatniej wystawy. Lekarz weterynarii Jacek Garncarz chetnie przyjedzie i bedzie badał oczka pod warunkiem, ze bedzie tam minimum 10 piesków. Koszt badania jednego psa to 100 zł. Chcielibysmy wiedzieć jakie są rokowania i szacunkowo czy uzbieramy tyle piesków. Ja mam nadzieje,że hodowcy w Polsce będą zainteresowani tym, więc w ten sposób idziemy na rekę. Quote
Sonya-Nero Posted October 4, 2005 Author Posted October 4, 2005 Na początek :wink: spóźnione gratulacje dla weekendowych zwycięzców[img]http://manu.dogomania.pl/emot/Puchar2.gif[/img], a szczególne dla naszej nadziei :wink: :D Mafinki Rozmawiałam dzisiaj z Marysią na temat tych badań, ale na naszą bandę niestety nie liczcie, z dwóch powodów: po pierwsze nasz coroczny termin badań akurat przypada w listopadzie, a po drugie :roll: mamy je robione taniej. Ale zachęcam do zrobienia tych badań, bo uważam je za nasz niepisany obowiązek jako hodowców. Quote
asher Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Klubowa strona ładna i przejrzysta wszystko zrozumiałe i jasne (zostałam poproszona o komentarz, jako osoba całkiem z zewnątrz :wink: ), . Mam tylko małą sugestię - może oprócz "formalnych" rzeczy, tj. wzorzec i historia rasy, znalazłoby się też miejsce na kilka słów o "pudlu na codzień"? Wiecie, coś o wadach i zaletach, o wychowaniu i zachowaniu, itp... No i nie zpominajcie, że pudle sa świetnymi psami sporotwymi! O tym też możnaby wspomnieć, zwłaszcza, że są na forum właściciele pudli "pracujących" :wink: Quote
Gośka Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Powoli, powoli przebijamy z Anetą taką propozycję :wink: Pierwotnie strony miały być bardzo oficjalne, tylko suche informacje. Ja też uważam, że strony klubu powinny wręcz "zionąć" miłością do rasy. Udało mi się namówić już Iwonę do pomocy przy napisaniu o pielęgnacji, więc może wsadzimy tam właśnie trochę zalet i wad :wink: Przydałoby się też coś ładnego na pierwszą stronę, ja bym miała pomysł żeby ktoś kto się zajmuje obróbką zdjęć, jakąś profesjonalną grafiką albo czymś w tym stylu zrobił taki mix pudlowy, żeby nie było jakiegoś konkretnego psa na zdjęciu tylko kilka czy nawet kilkanaście ładnie zrobionych. Ja niestety nie potrafię tego zrobić w sposób profesjonalny. To tylko taka moja luźna sugestia. Bo ta pierwsza strona wygląda mało zachęcająco. Quote
Recommended Posts