Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cały czas mnie ciągnie do owczarkowatych.... taki biały szwajcarski owczarek, bo ma jeszcze prosty grzbiet i oby miał go jak najdłużej, albo portugalski pies wodny, odmiana lokowata, czarny z małą ilością białych znaczeń :D

Ale to marzenia... a rzeczywistość jest taka, ze będą tylko pudle :D :D :D

Posted

Może was to zdziwi ale mam sentyment do dobermanów .To piękne psy.Podoba mi się również hiszpański pies wodny.Mam też blizki kontakt z owczarkiem szkockim i szelti i powiem wam ,że może być. Dla mnie pies musi być kontaktowy a wyżej wymienione rasy w pełni spełniają ten warunek.Do dzisiaj z przyjemnością oglądam taniec z psem w wykonaniu dobermanki z Czech(Katowice 2003)

Posted

obecnie mam onka-wybur chwili i ma wspaniały charakter.Oprócz masy zrzucanych włosów,czym z kolei różni się na niekorzyść od pudla faktycznie jest to wymarzony pies.jest i obrońca i strózem i zero kłopotów z kulkami sniegowymi czy słota na dworze.lecz zawsze jest coś za coś.

Posted

Myśmy w domu bez pudla wytrzymali tylko pół roku.

Po prostu.... brakowało pudla i nam ... ludziom.... i psu.

Sonya przez ładnych kilka tygodni w każdym napotkanym czarnym kudłatym psie z kłapciatymi uszami szukała Nera.

Scheila została przez nią od razu zaakceptowana, zresztą ze wzajemnością.

Posted

U nas w domu od 29 lat są pudle, ale mamy też dobermana kupionego, bo żal serce ściskał jak były chowane (razem z matką trzymane były w piwnicy), mamy też "walentynkową" znajdę (mieszanka dalmatyńczyka z pointerem) moje utrapienie :wink: czyli Niunia, która sprawia wiecznie problemy, bo jest bardzo energiczną kobietą, umie przeskakiwać przez płoty, która kosztowała mnie już tyle, że pewno kupiłabym psa z rodowodem (sterylizacja, bo mamy psa i nie chcemy problemów oraz leczenie po tym jak po odrobaczeniu prawie że nie wylądowała na tamtym świecie). Pomimo tego nie oddałabym jej już nikomu, wolę czasem na nią popsocić. I od pół roku jest z nami lwi piesek, którego zakup zdziwił nie tylko mnie, ale i innych :o :o :o

A podoba się mi jeszcze kilka ras, ale wolę nie ryzykować "eksmisją" z własnego domu :lol:

Posted

Ja też mam parę swoich typów: jużak, wilczarz, chart polski, buldożek francuski.

W nowym numerze Mojego Psa ukazał się artykuł o pudlu dużym. Czytając coś kolejnego na temat pudli mam wrażenie że za każdym razem jest wyolbrzymiana potrzeba pielęgnacji pudlowej sierści. Może nie jestem już obiektywna ale zastanawiam się dlaczego nikt nie pisze, przy okazji artykułów o bokserach, dobermanach, dogach czy innych krótkowłosych, że co prawda pilęgnacja sierści nie nastręcza trudności ale za to wszędzie jej pełno i w dodatku ciężko ją usunąć jak się gdzieś wbije. Czy mogłybyście mieć w domu psa z taką sierścią?

BiBi jak to jest - masz porównanie. Co twoim zdaniem jest bardziej uciążliwe: pielęgnacja pudla czy sierść psa krótkowłosego. Gdybyś miała wybrać: na psa o jakim rodzaju sierści zdecydowałabyś się?

Posted

Masz rację, zawsze piszą, że pudel jest trudny w pielęgnacji, ale tego, że nie gubi włosa i nie trzeba chodzić i wiecznie ich zbierać, że jest doskonały dla alergików (dlatego 29 lat temu moja Mama alergiczka zdecydowała się na tę rasę, a nie inną, chociaż podoba się Jej jeszcze kilka) nie napiszą. A przecież to nie jedyna rasa z długim i gęstym włosem, jest takich mnóstwo. Pudli mam kilka, ale nie wszystkie chodzą w wystawowej fryzurze i nie czeszę je na okrągło. Te co nie chodzą na wystawy ścinam na krótko (wygodne i dla mnie, i dla nich).

Gdyby nie tak jak się stało, to nigdy bym się nie zdecydowała na psa, a tymbardziej dwa , krótkowłosego i nadodatek dużego. Nico i Niunia nie mieszkają z nami w domu, tylko w przylegającym budynku gospodarczym, oprócz tego mają swoje kojce z dużymi, ocieplanymi budami (mój Tato bardzo się postarał, jakby budował conajmniej dla siebie dom). Nico zamieszkał w "psim" apartamencie od samego początku, Niunia mając kilka miesięcy, o te kilka za późno. Włosy były wszędzie, a najwięcej na fotelach i łóżku, gdzie uwielbiała się wylegiwać i tarzać. Możesz sobie wyobrazić jak trudno było je usunąć. Jeszcze kilka miesięcy później znajdywałam białe, krótkie włoski Niuni. W tej chwili i ja, i ona jesteśmy zadowolone. Ja, bo nie muszę wiecznie sprzątać jej włosów. Ona, bo robi co chce, albo śpi, albo biega jak szalona (ma prawie 0,5 hektara do wybiegania), albo pilnuje posesji wylegując się na dachu auta (trzeba było sprawić jej specjalnie wraka, zeby dała spokój naszemu) :D

Posted

A co tu tak pusto i cicho :question:

Tatiana wczoraj postanowiła potwierdzić, że pudle to psy cyrkowe, .... i podjęła próbę zakopania kości ze skóry w doniczne palmy.

Doniczka jest wysoka na gdzieś 70 cm i wąska, palma duża sięga sufitu, zupełnie nie wiem jak się jej udało zachować tam równowagę i w dodatku wykopać dziurę, bo Tatiana bynajmniej to nie toy :lol: .

Posted

No i po Poznaniu. Fajnie było ale krótko. Podobała mi się sędzina która oceniała pudle. Wydaję, że nie można jej było nic zarzucić - byłam miło zaskoczona (chociaż druga- kto to widział, żeby w klasie szczeniąt mieć konkurencję :wink: )

Ale za to na zawodach agility poszło nam całkiem nieźle:

1 miejce w kategorii SA2 oraz zdobyliśmy II vicemistrza Polski w miniówach. :multi:

Mam pytanko: jakie znacie ćwiczenia na rozbudowanie klatki piersiowej i umięśnienie, wzmocnienie grzbietu?

Posted

No właśnie sędzina oceniająca miniatury aprikot i srebrne i sędzina oceniająca minatury czarne to jak by dwie różne osoby :lol:

Jakoś w miniaturach aprikotach i srebrnych jej nie przeszkadzało, że cała stawka w porównaniu o rasę jest przerośnięta i są to mocne z budowy psy.

Natomiast w czarnuchach oceniając Krasavcika - stwierdziła, że jest to za mocny pies jak na miniaturę (na miarce: 32 cm wzrostu), oceniając Lucky'ego stwierdziła, że to piękny pies, ale "no on nie karlik ale miniaturnyj".... na jej miarce miał aż 33 cm.

Podzieliła sie cenną uwagą, że pies w miniaturach musi być mniejszy od suki :o , ale z tego wynika, że tylko w czarnuchach :lol:

Całe szczęście, że wróciła do normalności przy średniakach, uff :D

Ogólnie na ringu panował totalny bałagan, a obsługa ringowa nie orientowała się w niczym, a już najmniej w zasadach przyznawania tytułów na wystawach, wpisywali np. CWC w klasie młodzieży, młodzież szła do porównania o CACIB (sędzina tłumaczyła, że u nich na Ukrainie młodzież idzie w porównaniu o CACIB :o , byłam na wystawie na Ukrainie i nic takiego nie miało miejsca, jest to przecież niezgodne z przepisami FCI), opisy są w formie szczątkowej, albo tylko początek, albo co drugie słowo, wydawali nie podpisane karty ocen przez sędziego.

Były również ufundowane rozetki za Zwycięstwo Polski i Młodzieżowe Zwycięstwo Polski, ale wydawanie tych rozetek zwycięzcom przerosło obsługę ringu :evil: , i np. dostawali ją weterani :o :lol:

Efekt tego jest taki... że nie będzie już więcej rozetek fundowanych na Poznań.

Posted

Mam pytanko: jakie znacie ćwiczenia na rozbudowanie klatki piersiowej i umięśnienie, wzmocnienie grzbietu?

... agility... :D

w tym wieku szczeniak musi mieć jeszcze miękki grzbiet, on dopiero się rozwija, tak samo z klatką piersiową i muskulaturą.

Czy to zarzuciła ci sędzina?

Są preparaty stymulujące prawidlowe wykształcenie kośćca, chrząstek i muskulatury u psa, ale je najlepiej zacząć podawać, po zakończeniu wzrostu kości długich.

Jeżeli będziesz zainteresowana podam ci namiary.

Posted

Ale za to na zawodach agility poszło nam całkiem nieźle:

1 miejce w kategorii SA2 oraz zdobyliśmy II vicemistrza Polski w miniówach. :multi:

chociaż ci już gratulowałam na wystawie.....

to jeszcze raz gratulacje :D :D :D :D :D :D