Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam!
jestem nową dogomaniaczką i marzy mi się suczka dogo canario. Mam na co szczególnie mam zwrócić uwagę przy wybieraniu szczeniaka, szukam dobrej i sprawdzonej hodowli - możecie coś doradzić?

Posted

W Polsce jest wiele hodowli dogo canario więc naj poszukaj w necie stron hodowli i popatrz jakie psy w tych hodowlach CI przypadną do gustu.
Nie zachwycaj sie pierwszym napotkanym psem. Poświęc troszke czasu na dokładnie obejrzenie psów w róznych hodowlach.
Proponuję też wybrać się na wystwe psów rasowych. 02/07/06 wystawa psów rasowych w Warszawie. Będzie to wystawa międzynarodowa i DC bedzie sedziował sedzia hiszpański -prawdopodobnie dopisze liczba zgłoszonych dogo canario.
Pozdrawiam Ania
Hodowla Bocianowa Sfora
[url]www.dogocanario.com.pl[/url]

Posted

Dziękuję za odpowiedź. W necie szukam, drążę temat :cool3: Chcę dokonać przemyślanego zakupu. Bardzo chciałabym być w Warszawie ale niestety nie mogę :placz: czy jest jakaś inna wystawa na której pojawia się większa ilość kanarów? może jakaś klubowa?
Mam jeszcze pytanie jak dogo żyję z innymi psami? Mam suczkę akitę, ale ona jest w stałym towarzystwie innego psa i nie dominuje. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posted

@ Easy

Na stronie ZKwP jest dział wystwy tam znajdziesz wszystkie polskie wystwy jakie odbęda się jeszcze w tym roku. Na kożdej z tych wystaw są zgłoszone jakieś DC. pisałam o wystwie w W-wie ponieważ sedzia bedzie z hiszpani więc pewnie frekwencja psów dopisze.

Przy wyborze szczeniecia odpowiedz sobie na pytanie
1. czy piesek bedzie wystawiany czy nie(jesli tak to wybierz najlepszego powinien pomóc Ci w tym hodowca bo to reklama jego przydomka) jesli nie to możesz wybrać "gorsze" eksterierowo zwierzę ale czasem za miniejsze pieniądze.
2. zwróć uwagę czy rodzice szczeniecia mają RTG stawów w kierunku
dysplazji stawów biodrowych( to cieżka choroba genetyczna,która coraz częściej dotyka molosy)
Szczenięciu można też zrobić rtg ale w nieco póżniejszym wieku. Warto więc nawet poczekać dłuzej z odbiorem maluszka z hodowli ale mieć pewność, że maluszek jest zdrowy.
3. zwróć uwagę jaką opieką i w jakich warunkach szczenię sie wychowuję
(hodowle są różne)
4. dokumenty szczeniecia tzn. metryka,książeczka zdrowia i koniecznie umowa kupna psa.

narzie to tyle.

Zadawaj pytania a my w miare możliwości odpowiemy na nie.
Zawsze mozesz wysłaść do mnie e-mail lub Pw tez zawsze odpowiem.

• 2 months later...
Posted

[quote name='klekotki']@ Easy

Na stronie ZKwP jest dział wystwy tam znajdziesz wszystkie polskie wystwy jakie odbęda się jeszcze w tym roku. Na kożdej z tych wystaw są zgłoszone jakieś DC. pisałam o wystwie w W-wie ponieważ sedzia bedzie z hiszpani więc pewnie frekwencja psów dopisze.

Przy wyborze szczeniecia odpowiedz sobie na pytanie
1. czy piesek bedzie wystawiany czy nie(jesli tak to wybierz najlepszego powinien pomóc Ci w tym hodowca bo to reklama jego przydomka) jesli nie to możesz wybrać "gorsze" eksterierowo zwierzę ale czasem za miniejsze pieniądze.
2. zwróć uwagę czy rodzice szczeniecia mają RTG stawów w kierunku
dysplazji stawów biodrowych( to cieżka choroba genetyczna,która coraz częściej dotyka molosy)
Szczenięciu można też zrobić rtg ale w nieco póżniejszym wieku. Warto więc nawet poczekać dłuzej z odbiorem maluszka z hodowli ale mieć pewność, że maluszek jest zdrowy.
3. zwróć uwagę jaką opieką i w jakich warunkach szczenię sie wychowuję
(hodowle są różne)
4. dokumenty szczeniecia tzn. metryka,książeczka zdrowia i koniecznie umowa kupna psa.

narzie to tyle.

Zadawaj pytania a my w miare możliwości odpowiemy na nie.
Zawsze mozesz wysłaść do mnie e-mail lub Pw tez zawsze odpowiem.[/QUOTE]
witamy, rase tych psów nas ujęła. wraz z mężem kochamy psiaki, czy piesek nadaje sie do domu z maleńkim dzieckiem? i jak zachowuje sie w stosunku do innych piesków w domu??