Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

sluchajcie, jak to jest z basenji?????czy psy ze stwierdzonymi chorobami np. oczu powinny byc dopuszczone do rozrodu???albo np. PSY z DYSPLAZJA D????w dodatku gdy juz conajmniej 1 sztuka po nich tez ma dysplazje D????

Posted

z tego co mi wiadomo tylko lekka postać PPM (tęczówka do tęczówki) może być rozmnażana, pod warunkiem, że jedno z rodziców ma całkowicie "czyste" oczy...
co do dysplazji to w Polsce jest chyba dopuszczlne hodowanie psów z wynikiem A, może i B, ale z tego co wiem stopień D to już źle...
na dodatek piszesz, że dziecko tej/tego suki/psa ma dysplazję stopień D???? moim zdaniem to wyklucza absolutnie dany egzemplarz z hodowli...
skąd ten temat orsini????????
może GMK się zjawi, ona chyba jest najbardziej zorientowana jeśli o choroby genetyczne u basenji chodzi...

Posted

a wiesz tak sobie siedze i czytam rozne strony www, a poniewaz w przyszlosci chcialabym baska:)))))to sie juz nimi zainteresowalam. W sznaucerkach jest kupa tego "syfu" genetycznego niestety, wiec chcialabym sie dowiedziec jak to jest i baskow???nie mamy dysplazji dzieki Bogu!!!no D to jest bardzo zle!!!!tylko, ze u baskow chyba badanie na dysplazje nie jest obowiazkowe, wiec pozostaje tylko uczciwosc hodowcy, ze wiedzac o zagrozeniach nie zdecyduje sie na dane krycie-w koncu kasa nie jest najwazniejsza i mozna znalezc innego psiaka bez takiego obciazenia???? GMK Ty sie tak znasz na genetyce????:o :o :o dlatego moze widze w Tobie pokrewna dusze:)))bo ja tez lubie geny:))))pliz odezwij sie i podziel sie swoja wiedza w tym temacie

Posted

Orsini - to miłe, że interesujesz się baskami :):loveu:
wiem, że GMK interesuje się chorobami u basenji i ma na ten temat największą wiedzę...
w Polsce badania nie są obowiązkowe - natomiast w wielu krajach na Zachodzie i w Stanach większość badań jest obowiązkowych u basenji, zanim zostaną dopuszczone do hodowli... w Szwecji mają od dawna sporo wymogów, ale to też pytania do GMK bo Ona jest zaprzyjaźniona z tamtejszymi hodowcami...
ja wiem tylko, że w Stanach większość badań jest obowiązkowych u basenji i uczciwi hodowcy umieszczają je na swoich stronach i jeśli są jakieś podejrzenia nie rozmnażają takich psów...

Posted

tak sobie siedzę i myślę.... orsini, nie zadałaś tego pytania o użyciu psa z chorobami genetycznymi bez kozery... już trochę Cię poznaliśmy ;)
czy ta suka/ten pies ma coś wspólnego z pogłowiem basenji w Polsce????

Posted

[quote name='orsini']oj zaraz:))))))))narazie chcialabym poznac Wasze opinie:))))))))))[/quote]
no to teraz zaintrygowałaś mnie na maxa!!!:cool3:
mam nadzieję, że inni wyrażą swoje opinie i wreszcie powiesz o co chodzi...
ciekawe jak to jest z badaniami w Czechach, może Hanacek się wypowie?

Posted

niech sie wypowiedza wszyscy hodowcy, chetnie poznam Wasze opinie:))))GMK to sie chyba obrazila na DGM?:o :o :o nawet sie nie pochwalila BISem w Wawie!!!no ale teraz sie moze wykazac i napisac co mysli np. o dysplazji D u baskow:))

Posted

[quote name='Ypsylon']tak sobie siedzę i myślę.... orsini, nie zadałaś tego pytania o użyciu psa z chorobami genetycznymi bez kozery... już trochę Cię poznaliśmy ;)
czy ta suka/ten pies ma coś wspólnego z pogłowiem basenji w Polsce????[/quote]

widze ze nie tylko ja o tym pomyslalam :evil_lol:

Posted

nie powiem:))))))))))narzaie chcie poznac Wasze zdanie w tym temacie:))))))))))))bardzo sie z nim licze wszakze:)))))i teraz czekam na kolejne glosy w dyskusji:)))

Posted

[quote name='Asiaczek']Nie, to nie jest to, czego szuka Orsini! Bo Orsini pytała się o dysplazję u basków, a nie o Zespół Fanconiego. Różnica zasadnicza.
pzdr.[/quote]
zgadzam się z Asiaczkiem - temat Orsini niby podobny a jednak dotyczy czegoś innego...

Posted

a widzicie: [B]SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE[/B]:)))))))
Iza chyba masz te sama www co i ja!!!!!!!!!!!!!!
a GMK jak nie bylo tak nie ma-SZKODA, bo bardzo mnie interesuje jej zdanie, choc w tej akurat konkretnie sprawie to sie chyba nie doczekam jej wypowiedzi:-( :-( :-( :-( :-(