czapla Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 A jeszcze - wytlumaczcie mi prosze, jak Wy wydzicie ta zakrotka lopatke? Za groma pojac tego nie moge, tym bardziej patrzac na fotki:roll: Mowicie, ze taki pies nie moze miec wydajnego ruchu i podajecie przyklad mlodego Bheloma i Filip sie gdzies przewinal, a ja widzialam te psy na zywo i ruch maja po prostu swietny:shake: To nie zaden atak z mojej strony(zeby nie bylo;)), tylko prosba o naswietlenie tematu. Quote
kerry Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 nieznam sie na lopatkach ale tu mozna zobaczyc URSUSA I BANDERASA na "zywo" [URL]http://pl.youtube.com/watch?v=eCLWsXgpjTU[/URL] Quote
gokaiba Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Jeszcze o ziemniaku. Pogląd o szkodliwości ziemniaka wziął się z faktu, że ludzie podawali zwierzętom skiełkowane ziemniaki lub skiełkowane obierki. Zgodnie z zasadą, bydle zje wszystko. Jak pisałem, takie ziemniaczki są niejadalne. Odnośnie ruchu. Ja tam nie jestem specjalistą, ale uważnie wsłuchiwałem się w wypowiedzi fachowców. We wzorcu jest ten zapis o podciąganiu głowy w trakcie wystawiania. Chodzi o to, żeby pies poruszał się naturalnie na ringu. Wtedy można ocenić, czy łopatka jest prawidłowej długości i właściwie kątowana. Kerry musi rozkładać równomiernie napęd na kończyny. Ruch ma być równoległy, swobodny z dalekim wykrokiem. Pies ma stawiać pewnie przednie kończyny na ziemi, ale nie powinien ich wyrzucać do przodu i podnosić za wysoko. Kerry nie może biegać jak fox. Foxa woziło sie przytroczonego do kulbaki siodła i wypuszczało do pogoni na krótkim dystansie. Kerry musi biegać sam za koniem lub pasąc owieczki pokonując duże odległości. A tak naprawdę, poprawnego anatomicznie pieska, konsekwentną pracą można nauczyć efektownego biegania. Nie zawsze efektowane znaczy prawidłowe dla danej rasy. [URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e23918e688e32c7a.html"][IMG]http://images28.fotosik.pl/205/e23918e688e32c7a.jpg[/IMG][/URL] Jak widać na schemacie, odpowiednio długa i prawidłowo kątowana łopatka. Kłąb jest wyraźnie zaznaczony, front prosty i prawidłowo, mocno osadzona szyja. Zwróćcie uwagę, że rozkład masy jest rozłożony równomiernie na cztery kończyny. Tylne nogi nie są nadmiernie wyciągnięte i kątowane. Quote
kerry82 Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Gokaiba chyba bardzo dobrze i dokladnie wyjasnil o co chodzi z lopatka.Ja specem to juz w ogole nie jestem i wydaje mi sie,ze jak jest cos nie tak z lopatka to zwyczajnie widac na oko. Zauwazylam,ze krotsze lopatki maja krotkie pieski(ale to nie jest pewnie regula,tylko zbieg okolicznosci;)) i mocno ja widac przede wszystkim w ruchu. Bardzo czesto fachowiec wlasnie uczy psa biegania z podciagnieta glowa.Wtedy ten defekt mozna zatuszowac.Ale taki ruch nie jest naturalny i mocno wychodzi automatyczne poruszanie sie.Lapki sa wyrzucane mocno w gore i sa proste,tak jakby maszynka biegla.I podczas biegu prawie nie dotykaja podloza.Na pierwszy rzut oka to wyglada dobrze,tym bardziej,ze taka moda na taki ruch nastala i basta.Ale nie ma koordynacji w tylnymi konczynami. Kerry powinny miec naturalnie plynny ruch,swobodnie wyrzucac(ale "miekko")lapki.Nie mozna wlasnie dazyc do typu foxterrier;) Nie wiem,czy jakos tez pomoglam,ale staralam sie jak moglam.Najlepiej zobaczyc i wyjasnic(jescze lepiej jak sa 2 pieski o roznej budowie lopatki)w praktyce:roll: Obydwa pieski(o ktorych Czapla wspomniala)sa niewatpliwie w rekach bardzo doswaidczonych handlerow i efekt krotszej lopatki jest po czesci zatuszowany,choc...Lepiej sie przypatrzec i popatrzec jak wlasne kerry biegaja,mozna dojrzec pewne ale...:p Quote
Recommended Posts