Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zakupilem szczeniaka i chialbym go pokazac na wystawach:razz:
Tylko nie wiem szczerze mowiac co i jak.
Wiem, ze jest termin zgloszenia, xero rodowodu i wplaty trzeba wyslac.
Pozniej wysylaja potwierdzenie.
A jak to wyglada na ringu? Co i jak po kolei?
Jak to wyglda u psa? Od kiedy zaczac wystawiac? Kiedy i gdzie bedzie jakas wystawa w klasie baby? Czy warto na taka ystawe.
Prosze o wyrozumoialosc bo jestem zielony:lol:
Jesli ma ktos jakies zdjecia pozycji wystawowej to prosze o wstawienie:p

Posted

[quote name='daro 25']Zakupilem szczeniaka i chialbym go pokazac na wystawach:razz:
Tylko nie wiem szczerze mowiac co i jak.
Wiem, ze jest termin zgloszenia, xero rodowodu i wplaty trzeba wyslac.
Pozniej wysylaja potwierdzenie.
A jak to wyglada na ringu? Co i jak po kolei?
Jak to wyglda u psa? Od kiedy zaczac wystawiac? Kiedy i gdzie bedzie jakas wystawa w klasie baby? Czy warto na taka ystawe.
Prosze o wyrozumoialosc bo jestem zielony:lol:
Jesli ma ktos jakies zdjecia pozycji wystawowej to prosze o wstawienie:p[/quote]

Hej,
Na poczatku zawsze jest duzo pytan i watpliwosci ale najwazniejsze sa chęci.
Pochwal sie co za cudo kupiles (pytam o rase) bo od tego wiele zalezy jesli chodzi o postawe na wystawie:)
Jesli chodzi o to kiedy zaczac wystawiac to bardzo indywidualna sprawa ale ja uwazam iz czym wczesniej tym, lepiej. Piesek nabywa oglady i przyzwyczaja sie co by nie mowic do sytuacji ekstermalnej jaka jest wystawa:)
Czesto zdarza sie iz pieski nieobyte z atmosfera i tumultem panujacym na wystawie gdy pojawiaja sie na takowej w kl mlodziezy wykazuja lekliwosc lub agresje wywolanma strachem. Takie zachowanie moze doprowadzic do obnnizenia oceny a nawet wyproszenia z ringu a to nigdy nie jest mile i napewno dziala na poczatkujacego wystawce deprymujaco.

Posted

daro 25
Najpierw musisz się zapisac do Związku Kynologicznego, oplacic składke i wyrobic psu rodowód na podstawie metryki.
W Polsce klasa baby jest tylko na wystawach klubowych. Nie napisałeś jakiej rasy masz psa wiec sprawdz sobie tutaj [URL]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=wys_lis2008[/URL] kiedy jest wystawa klubowa Twojej rasy.
Gdy juz wybierzesz wystawę- wysyłasz zgłoszenie i opłacasz wystawę.

Jesli chodzi o samą wystawę. Sedziowanie zaczyna się zazwyczaj o godz. 10. Najlepiej przyjechac troche wczesniej (trzeba wziac ze sobą potwierdzenie/jesli dotarlo/, dowod wplaty, ksiazeczke zdrowia z aktualnym szczepieniem przeciwko wsciekliznie, ringówke i kosmetyki/przybory których wymaga Twoja rasa). Pozniej pozostaje Ci czekac przy Twoim ringu na ocenę. Czasami na jendym ringu oceniane jest kilka ras po kolei. W kazdej rasie najpierw idą psy w kolejnosci kl. baby, szczeniąt, młodziezy, posrednia, otwarta, championów, weteranów - nastepnie porownanie i wybor Najlepszego Dorosłego Psa w Rasie. Nasptepne sa suki w takiej samej kolejnosci i wybór Najlepszej Dorosłej Suki w Rasie. A na koniec sposrod Najlepszego Juniora, NDPwR/NDSwR, i Weteranów które dostały 1 lokatę i oc. dosk wybierany jest Zw. Rasy.
Jesli uzyskasz tytuł: Najlepsze Szczenie, Najlepszy Junior, Zw. Rasy lub wygrasz klasę weteranów- mozesz wziac udział w konkurencjach finałowych BIS - pod koniec wystawy.

Tutaj masz wszystko dokladnie opisane:
[url]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_wystaw_psow_rasowych_ZKwP.pdf[/url]

Posted

Klasa baby jest od 3 do 6 miesiąca, klasa szczeniąt od 6 do 9.
sedzia wszystko mowi :) A przynajmniej powinien- zwlaszcza początkującemu wystawcy.
Musisz nauczyc pieska biegac po okręgu, "w gore i w dól" tzn od sedziego i do sedziego, ustawiac w pozycji wystawowej. Pies musi takze "bez gadania" pokazywac zeby i jesli jest samcem to takze jądra :)

Posted

[quote name='Elitesse']daro ale klasa baby jest tylko na wystawie klubowej , na calej reszcie mozesz zaczac od klasy szczeniat[/quote]
Moje szzenie urodzilo sie 24 stycznia- w takim razie gdzie moge zadebiutowac? Jesli bym chcial zeby ktos inny wystawil mojego psa to jakie to koszty? Mie pewnie stres zje, a nie chce dodatkowo stresowac Draca:oops:. Ma ktos moze jakies zdjecia pozycji wystawowej staffika?

Posted

tu masz kalendarz wystaw -- > [URL]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=wys_lis2008[/URL]

twoj psiak na klase szczeniat lapie sie od 24 lipca wiec wybieraj :eviltong:

ceny handlerow sa rozne , przewaznie od 50 do 100 zl

Posted

a tu staffiki z NDM
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=100907&page=31[/url]
żesz pogadać z młodymi H. chętnie psiaka pewnie wystwią, albo z profesjonalistą ale nie wiem ile kosztuje,w Warszawiw w szkole baritiusa chyba mozna zapisac psa na naukę wystawiania i ew. Ci wystawią,pogadaj też z hodowcą na ten temat,napewno pomoże

Posted

alez nie wszyscy biora cokolwiek za wystawienie psiaka!!! Czesc robi to dla samej przyjemnosci, najczesciej wlasnie mlodzi prezenterzy lub pasjonaci rasy :)

Posted

[quote name='daro 25']tothia a kto to mlody H? Gdzie ich zalesc? Oni biora 50zl?[/quote]
Słuchaj Daro, wez sobie szkolenie z wystawiania psa i trenuj potem duzo ze swoim, na pewno odczujesz dużo wieksza satysfakcje jesli wystawisz go sam i nie ma czym sie tak bardzo stresować. Grunt to zdrowy rozsadek i potraktowanie tego na spokojnie.

Posted

[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=101380[/url]
tu tez sa psy na wystawach,wejdź na swoją rasę tam u góry masz wystawy,możesz poobserwować jak ludzie ustawiają psy

• 2 weeks later...
Posted

Powinieneś po prostu udać się na kilka wystaw gdzie będą staffiki i poobserwować.Przecież chodzi o zabawę i pracę z psem a i większa przyjemność pewnie płynie z samodzielnego wystawiania :razz: Uważam,że jeśli pojedziesz na wystawę zobaczyć jak ludzie się przygotowują,zachowują,poruszają po ringu...to potem w domu z łatwością przyjdzie Ci trening pupila.:cool3: