Jump to content
Dogomania

Szczeniak - o robić, kiedy urodzony szczeniaczek jest zimny i nie oddycha?

Recommended Posts

Posted

myślę, że zaspokoicie moją ciekawość :cool1:

Co robić , kiedy dopiero urodzony szczeniaczek jest zimny, nie oddycha itp. , itd ?? oprócz oczywiście natychmiastowego telefonu do weta.

Posted

Dopiero urodzony szczeniak napewno nie będzie zimny ;-). Jeśli nie oddycha, to trzeba oczyścić drogi oddechowe - pysk, nos, jednocześnie masować kark - pobudza się ośrodek oddychania, tylko trzeba to też robić energicznie Można też malucha wziąć pomiędzy dłonie i energicznie robić ruchy "góra - dół" . Jeśli po paru minutach nie ma reakcji, to niestety .

• 1 month later...
  • 7 months later...
Posted

tak, ale to jest bardzo prosto robić tylko sie ma wrażenie jakby coś temu szczenowi się robilo strasznego, ja za pierwszym razem byłam w szoku. Najlepiej wziąć kocyk jeszcze w rece połozyć psa na dłoni i druga przykryć(tj kanapka)i tak trzeć to ta głowka tak nie odskakuje a jak za leciutko,za mało energicznie będziesz robić to nic nie da. Tak naprawde jak sa takie objawy to co ryzkujemy jezeli nie ma przy nas weta,nic bo jak będziemy się bali ratować to na pewno nie pomożemy... Widziałam jak przy mnie koleżanka złapała yorczka bo zalał się,wychodził nóżkami i błona pękła wyciągnęła go na siłe i połozyła go na dłoni na brzuszku,glowa między palec wskazujacy i środkowy i z góry na dół podrzucała specyficznie zeby woda wyleciała potem ja masowałam z pół h i teraz jest sliczna mała sunia,zdrowa i rozrabiająca

Posted

Może macie jakieś zdjęcia, albo filmiki reanimacji - albo wiecie gdzie szukać takowych?:Help_2:
Przymierzam się do pierwszego krycia, no i porodu - chciałabym być jak najlepiej przygotowana na różne przykre niespodzianki.
Ja albo już strara, albo niekumata ale nic nie zrozumiałam z Waszych opisów reanimacji.:oops:
Mogłybyście to dokładniej opisać, albo właśnie jakiś link podać do zdjęć czy filmu?
Bardzo proszę:loveu:

Posted

[quote name='Ilka21']filmików nie mam, pójdz do weta i niech ci pokarze np.na bandarzu udając,ze to szczen albo na jakiejs zabawce małej[/quote]
Dzięki - jutro idę odrobaczyć sunię więc będę miała okazję żeby mi pokazał co i jak... (a jakoś nie pomyślałam wcześniej o wecie żeby go o to spytać:oops:) więc jeszcze raz dzięki.