Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='karjo2']Aga, swietnie, to czekamy na Wyspach na nastepnych psomaniakow :multi:[/quote]

Karjo ,ja tu juz jestem :lol: paszport robiłam po to zeby do Polski na wakacje pojechac
co do Pet Planu ,to miałam ubezpieczenie na pierwsze szesc tygodni ,nie zdecydowałam sie na nich bo oferta byla porownywalna z innymi a trzykrotnie drozsza

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Aga & Amber']
co do Pet Planu ,to miałam ubezpieczenie na pierwsze szesc tygodni ,nie zdecydowałam sie na nich bo oferta byla porownywalna z innymi a trzykrotnie drozsza[/quote]

a niej jest bardziej szczegolowa ???bo masz teraz porownanie

Posted

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie, czy ktoś sie orientuje na temat wwożenia szczeniaka (ponizej 3 miesięcy) z Polski na teren UK? Czy są jakieś ulgowe procedury.
Pytam bo znalazlam cos takiego na stronie defry:
[SIZE=1][B]
Q12. What are the rules for moving dogs and cats under 3 months old[/B]?[/SIZE] [SIZE=1] A. The movement between [U]certain[/U] Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed. They must be accompanied by a passport and have stayed in the place where they were born since birth without contact with wild animals likely to have been exposed to rabies, or be accompanied by their mothers on whom they are still dependent.

The entry into Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed from certain non-EU listed countries. The conditions that will apply will be agreed later. [/SIZE]
[SIZE=1]The UK does not allow the entry of unvaccinated dogs and cats, and animals may not be vaccinated against rabies until they have reached the minimum age for vaccination (as stated on the vaccine manufacturer's datasheet). To enter the UK they must then be prepared in accordance with all the requirements explained on the PETS website, taking account of the required order of preparation.[/SIZE]

[SIZE=1][SIZE=2]Napisałam tez do nich maila w tej sprawie, ale jak to oni potrafią ... bardziej zamieszali mi niż wyjaśnili. Może ktoś przywoził szczeniaka ??[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=1][SIZE=2]Jeśli tak, to będę baaaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje.[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=1][SIZE=2]pozdrawiam ciepło !!! ;)
[/SIZE][/SIZE]

Posted

[quote name='karjo2']Aga, swietnie, to czekamy na Wyspach na nastepnych psomaniakow :multi:
Aaliyah, a widzisz, jednak Franio ma konszachty z wetem :evil_lol:
Eventing star, fajne te Twoje futrzaki, a tak niesmialo sie spytam o kunia, co on jest ?[/quote]

Jeśli chodzi ci o rasę konia to on jest [B]xo[/B].

Posted

[quote name='dahme']Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie, czy ktoś sie orientuje na temat wwożenia szczeniaka (ponizej 3 miesięcy) z Polski na teren UK? Czy są jakieś ulgowe procedury.
Pytam bo znalazlam cos takiego na stronie defry:

[B][SIZE=1]Q12. What are the rules for moving dogs and cats under 3 months old[/SIZE][/B][SIZE=1]?[/SIZE] [SIZE=1]A. The movement between [U]certain[/U] Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed. They must be accompanied by a passport and have stayed in the place where they were born since birth without contact with wild animals likely to have been exposed to rabies, or be accompanied by their mothers on whom they are still dependent.[/SIZE]

[SIZE=1]The entry into Member States of dogs and cats that are under 3 months old and unvaccinated may be allowed from certain non-EU listed countries. The conditions that will apply will be agreed later. [/SIZE]
[SIZE=1]The UK does not allow the entry of unvaccinated dogs and cats, and animals may not be vaccinated against rabies until they have reached the minimum age for vaccination (as stated on the vaccine manufacturer's datasheet). To enter the UK they must then be prepared in accordance with all the requirements explained on the PETS website, taking account of the required order of preparation.[/SIZE]

[SIZE=1][SIZE=2]Napisałam tez do nich maila w tej sprawie, ale jak to oni potrafią ... bardziej zamieszali mi niż wyjaśnili. Może ktoś przywoził szczeniaka ??[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=1][SIZE=2]Jeśli tak, to będę baaaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje.[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=1][SIZE=2]pozdrawiam ciepło !!! ;)[/SIZE]
[/SIZE][/quote]

Zadzwoniłam do DEFRY z ciekawości i mam jasną odpowiedź na twoje pytanie. Szczenię musi przejśc pełną procedurę (zaczipowanie, szczepienia, badanie krwi, kwarantanna) i nie może by młodsze niż 10 miesięcy, zatem klops. Nie da rady...

Posted

[quote name='Aaliyah1981']a niej jest bardziej szczegolowa ???bo masz teraz porownanie[/quote]
Jest, ale to co mnie interesuje było w porownywalnej cenie.Pet plan w najwyzszej opcji mial medycyne alternatywna ,nielimitowane vet fee,wyzszy exces chyba 90 funtow,placa za wyrobienie nowych dokumetow w razie zgubienia lub kradziezy .Po dostaniu od nich oferty zadzwoniłam z kilkoma pytaniami o konkretne przypadki ,podam ktore pamietam
nie zwróca kosztow
dojazdu do kliniki w nagłym przypadku
rutynowego przeswietlenia stawów biodrowych
naprawienia ulamanego zeba ,chybe ze brak zeba powoduje problemy np z jedzeniem
chirurgi kosmetycznej (moze to głupio brzmi ale chcialam wiedziec )
Wydawało mi sie ze poniewaz cena ubezpieczenia jest duzo wyzsza to i zakres usług bedzie duzo wiekszy
Mnie wyszło ze nie ,ale to zalezy od tego co kto potrzebuje:-D

Posted

[quote name='Aaliyah1981']Wrocilismy od weta .Wszystko mi sie pomieszalo wizyte mieslimy wyznaczona na dzisiaj :ices_bla:
Bylismy w kolinice Vets4Pets.Wchodzimy do kliniki a tam pani w recepcji wita Frania wazy go -mlody wazy juz 2.5 kilo:cool3:

Potem zostalismy zaproszeni do pana doktora ,ktory jest naprawde mily bawi sie z Franiem .Dokladnie oglada go doslownie z kazdej strony :p, osluchal,oglada skore itd. potem dostal dwie szczepionki 5 skladnikowe bo tak mam zaznaczone w ksiazeczce, dostajemy srodek odrobaczajacy w pojemniczku mamy go podac jutro.Za dwa tygodnie mamy isc na doszczepienie (ale uwaga ma byc juz gratis:crazyeye:).Idziemy do recepcji koszt 12 funtow(szczepienie +odrobaczenie) -szok myslalam ,ze zaplacimy duzo wiecej ..malo tego dostalismy paczke dla szczeniaka Hill's-a .Worek karmy dla szczeniakow ,puszke Hills'a -sama karma sucha kosztuje 12 funtow bo patrzylam wiec naprawde milo bylam zaskoczona.Aha patrzylismy na koszt chipowania -20 funtow wiec nie ma sie nad czym zastanawiac jak tylko bedzie juz mozna to sie zdecydujemy.[/quote]

AAliyah, a gdzie jest ta klinika? Ja zafretke zaplacilam sporo wiecej, szczepienie (wscielkizna) i chip £50, paszport £50 kastracja £120, a gdy Norek wymiotowal i poszlismy do Pana doktora zaplacilismy kolejne £50 za 3 min wizyte.

Posted

Kasiah po cenach domyslam sie ze mieszkasz w Londynie,:evil_lol: im dalej od centrum tym taniej:diabloti: wczoraj placiłam za paszport 30 a za zbadanie psa zaszczyki przeciwzapalny i z antybiotykiem plus antybiotyk na nastepne 4 dni 36 funtow ale nasza vetka jest juz za Londynem

Posted

Aga&Amber no tak mam nadzieje ,ze najwazniejsze opcje zawiera:roll:

kasiah72 kurcze to jest dosc duza klinika wpisywalam w google ale nie moge znalezc filii bo powinna byc...z tego co piszesz to naprawde u ciebie jest drogo ..z ciekawosci patrzylam w tej klinice na cennik i np chip kosztowal 20 £ a np kastracja pieska 80 £ (w Zaleznosci od wagi) wiec frecia powinna byc operowana taniej .Postaram sie poszukac w ulotkach jakis adresow.

Posted

[B]lemonsky[/B] i [B]osho[/B], pozdrowienia dla psiakow, niech sie szybko kuruja!

[B]Aga & Amber[/B] fajnie ze juz macie procedure za soba :p

[B]Aaliyah1981[/B] zaintrygowalas mnie tymi super niskimi cenami w Vets4Pets, dlatego od razu sobie tego poszukalam. Niestety nie maja oddzialu w Londynie :roll:

Posted

UTAAP wiesz co moze jednak jest tak jak pisza dziewczyny ,ze stolica wiec drogo jest:roll: jak bede za dwa tygodnie na doszczepieniu to zobacze jeszczwe inne opcje z tego ich cennika to zobaczymy jak to sie ma do cen u was. Kurcze wydawalo mi sie ,ze oni maja filie .My tam trafilismy przypadkowo bo u nas nie ma duzego wyboru .

Posted

Hmm... Szkoda, ze nie ma ich w Londynie. My leczymy sie w malej, prywatnej klinice przy Hyde Parku. Planujemy kupno drugiej fretki i chyba czas pomyslec tez o zmianie veta. Fretki niesa popularne jako zwierzatka domowe w Londynie i szczeze mowiac nie jest latwo znalezcveta, ktory wogole mial z nimi kontakt.

Polecono mi "fretkowego" veta niedalo Leyton, ale po tym jak zaproponowal mi znizke na kastracje wraz z wycieciem gruczolu to podziekowalam. Takie praktyki sa w Polsce nielegalne i moznato smialo nazwac okaleczeniem zwierzecia.

Posted

[quote name='kasiah72']Polecono mi "fretkowego" veta niedalo Leyton, ale po tym jak zaproponowal mi znizke na kastracje wraz z wycieciem gruczolu to podziekowalam. Takie praktyki sa w Polsce nielegalne i moznato smialo nazwac okaleczeniem zwierzecia.[/quote]

cioteczko co za debil z tego veta jak tak mozna:angryy:mialam przez siedem lat fretke niestety juz z TM i nigdy by mi do glowy nie przyszlo wycinac gruczolow zapachowych ...pewnie wygodni anglicy mysla inaczej..przeciez Fretki malo kiedy robia z nich uzytek:cool3:moj doslownie dwa razy w zyciu jak inna fretka go zaatakowala:mad:.Masz racje w anglii fretki sa malo popularne najpierw mielismy kupic wlasnie fretke bo naprawde mam do nich ogromny sentyment:loveu:

Posted

Norkowi zdarza sie go uzyc :evil_lol: Kiedys jechalismy metrem, pociag utknal miedzy stacjami, scisk niesamowity, a Igor puscil swoje slawne baczki- 3 pod rzad! W zyciu nie najadlam sie tylko wstydu :oops:

Ja marze o psie przeokropnie, ale nie moglabym zapewnic mu odpowiednich warunkow. Dlatego kupilsmy fretke- to nasza pierwsza w zyciu. Duzo lzej zyje sie ze zwierzakiem, calkiem inaczej wraca sie do domu, kiedy wiem, ze Norek czeka i ucieszy sie na moj widok :) TZ na poczatku podchodzil do niego troche "sceptycznie", a teraz jestem zazdrosna jak Igor zasypia u niego na kolanach :p

Posted

kasiah72 dokladnie wiem o czym mowisz fretki sa niesamowite one daja tyle radosci :sweetCyb:..a co do baczkow to moj wlasnie raz puscil w przedziale pociagu:splat: masakra chyba sie wystraszyl ludzie mieli takie miny a ja mylalam ze sie zapadne pod ziebie pare osob wyszlo z przedzialu :mdleje:.myslalam ,ze mnie moj chlopak zabije :cool3:.A co tego ,ze zycie ze zwierzetami jest wspaniale to ja przez rok w anglii dostalam takiej depresji myslalam ,ze oszaleje tyle lat u nas w domu byly psy i fretka ,ze nie moglam sie z tym pogodzic .myslalam jak ja wytrzymam tyle lar bez zwierzat naszczescie jakos sie udalo i odrazu odzylam ...a mozna gdzies zobaczyc twojego freciszona macie galerie???

Posted

Szczerze mówiąc nie wiem, jakie bączki puszczają fretki, ale wiem jakie można usłyszeć i poczuć puszczone przez niektóre psy:evil_lol:.
Tak swoją drogą ciekawy topic:eviltong:.

Posted

Bardzo proszę o wypowiedzenie sie w tych wątkach :)

[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104803[/url] lecznice w UK

[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104802[/url] Przewoźnicy PL -> UK

Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]na tym wątku chyba off'y przechodzą :diabloti: - czyż to nie był bąk w angielskim pociągu ?[/COLOR][/quote]

nie nie w polskim jak jechala z lodzi do legnicy wiec kawal drogi :cool3:moja fretka byla bezklatkowa czyli 24 h biegala sobie wolno po mieszkaniu bez ograniczen ..wiec i w pociagu byl na rekach i tak cos mu sie wymcknelo:roll:ale jaki efekt byl scisk w przedziale nie ma scisku :sweetCyb:hehe zyc nie umierac :evil_lol:

Posted

[quote name='kasiah72']My jechalismyz Paddingtonu na Wimbledon, a utknelismy tuz przed Earls' Court :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Igor spal u TZta na rekach i tak jakos przes sen...[/quote]

ja juz sobie wyobrazam reakcje ludzi :evil_lol: