Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od wczoraj zajmujemy się w domu porzuconym szczeniaczkiem. To suczka, jest zdrowa i urocza, ma ok 5-6 tygodni. Jednak nigdy w naszym domu nie było psa, a szczególnie tak małego. Oczywiście mamy porady weterynarza, ale to jednak nie we wszystkich sprawach.

Dlatego proszę o pomoc:

1.Jak bawić się z tak małą suczką.

2.Jak nauczyć ją załatwiania się w odpowiednim miejscu i jak te miejsce powinno wyglądać.

3.Czy można z nią wychodzić na dwór?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Posted

Ja mogę się podzielić swoją wiedzą jedynie teoretyczna, bo sama czekam na szczeniaka ale widziałam go u hodowców kiedy miał 6 tygodni, więc mogę napisać jak to wyglądało. Więc
1. Miękkie zabawki i gryzaki. Można rzucać, przeciągać delikatnie itp. W sumie chyba jak z "normalnym" 8 tyg szczeniakiem, chociaż miot który ja widziałam, wolał bawić się z mamą i tata.... Ale ja kupiłbym sporo zabawek i starała się zainteresować nimi maleństwo :-)
2. Taki maluch nie wychodzi z domu, więc najlepsze są pady dla szczeniąt i jakiś kojec/klatka. Pies zawsze załatwia się po jedzeniu, spaniu i zabawie, więc ja dla swojego szczeniaka urządzilam kennel klatkę, w której w jednym miejscu położyłam tego pada i tam mam zamiar "wysadzac" pieska, aż sam nauczy się tam załatwiać. A potem nauka załatwiania przy drzwiach, dopóki nie będzie mógł wychodzić, czyli bez podkładów w klatce, jedynie przy drzwiach. A potem wiadomo, na dworze.
3. Można wychodzić jedynie jeśli masz swój ogród i masz pewność, że nie kręcą się tam dzikie zwierzęta, ani w ogóle inne zwierzęta, jak koty, inne psy, lisy itp. Ja bym jednak nie ryzykowala. Na spacery można wychodzić dopiero kiedy piesel będzie po obu szczepieniach...chyba nawet trzeba odczekać tydzień po, więc jeszcze dość długi czas maleństwo będzie musiało zostać w domu.

Jak powiedziałam, to jest tylko moja wiedza teoretyczna, nie poparta jeszcze praktyka, więc pewie znajdzie się ktoś kto wie lepiej i sprostuje co napisałam :-)