Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[attachment=10586:nr 1.jpeg][attachment=10587:nr2.jpeg]Dzień dobry,

proszę hodowców rasy pekińczyk o opinie czy szczenieta przedstawione na dwoch zdjeciach to szczenieta pekińczyka?

Dziekuje za pomoc.

Mania

Guest Lotty
Posted

Nie. Te szczeniaczki niewiele mają wspólnego z rasowym pekińczykiem. Wzorcowy pekińczyk ma mieć głowę płaską między uszami, a nie zaokrągloną. Rasowy pekińczyk ma być mocnej, zwartej budowy, o szerokiej " beczkowatej" klatce piersiowej.Te mają za długie łapki i wąskie klatki piersiowe. Ja nie kupiłabym żadnego z nich, ale Ty zrobisz, co uznasz za słuszne.

Posted

Dziękuje za odpowiedz.

Ja szukam psiaka nie na wystawy. Chętnie kupiłabym pieska który ma lekkie wady dyskwalifikujące go z dalszej hodowli (np. wada zgryzu, koloru sierści itp.).

Guest Lotty
Posted
Z zakupem takiego szczeniaka może być spory problem, bo hodowli pekińczyków w Polsce jest bardzo mało ( około 5).  Przy ocenie zgryzu pekińczyka zwraca się przede wszystkim uwagę na liczbę i sposób rozmieszczenia siekaczy w żuchwie ( najlepiej gdy jest ich 6 a 4 to dolny limit). Siekacze powinny być raczej szeroko rozstawione i dość duże ( drobne i blisko ustawione nie są wadą, ale nie są też pożądane), a co do koloru każdy jest dopuszczalny z wyjątkiem wątrobianego i albinotycznego. Jeśli jeszcze mogę Ci jakoś pomóc, pisz śmiało :-).