Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej! Mam klopot w ustaleniu dziennej ilości jedzenia gotowanego dla suczki berneńczyka... bardzo proszę o pomoc. Póki co karmię ją 30dk mięsa+20 dk wypełniaczy +30 dk warzyw. Czy to jest dobre? Korzystam z różnych metod na wyliczanki jedzenia i niby powinna dostać 0.5 kg na dzien...

Czy to nie za mało? Mała ma 3 miesiące i warzy 17kg. Bedzie duza baba z niej :) Nie chcę karmić jej karmami gotowymi bo im nie ufam. Od czasu do czasu dostaje suchego RC na scieranie ząbków, albo też gdy nie zdąrzy mi wystygnąć jedzenie.

Bardzo proszę o odpowiedź. Może ktoś ma takiego pieska? Hodowcy głównie polecają jedzenie kupowane. Jak wspomniałam nie chcę. Wole wiedzieć co jej podaję (mięso mam od rolniów wiec jest pewnej jakości).

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)

Posted

U hodowcy dostawała kasze z miesem wolowym. U mnie je mięso wolowe,cielecine, królika, kurczak, podroby (1 w tyg). Z wypełniaczy podaję kaszę, płatki owsiane albo ryż. Z warzyw marchew, pietruszkę i seler.

Oprócz tego podaje jej serek Bieluch, twaróg, żółtko i jabłka, ktore uwielbia :D

Forum znam doskonale ale mnie interesuje proporcja ile czego na 17 kg szczeniaka :)

BRAF może w przyszlości, póki co czytam dostępną literaturę, też dużo się interesuję tym tematem :)

Posted

A kości? galaretka z kurzych łapek? chrząstki? teoretycznie to dobre proporcje choć jest szkoła że mięsa powinno być 2/4 a pozostałych po 1/4. no i zestaw witamin pozostawia wiele do życzenia. Osobiście dużej rasy, ani średniej ze skłonnością do dysplazji nie odchowywałabym na gotowanym. Jeśli jednak zdecydujesz to na bieżąco obserwując wzrost i rozwój szczenięcia i wyniki krwi trzeba proporcje modyfikować. Ile razy dziennie ona je?

Posted

Jak najbardziej je kości takie jak giczka cielęca. Chrzastki to z kurczaka jej daje a galaretki z kurzych lapek nie robilam bo nie wiem jak ;/ Je 4 razy dziennie. Witaminy dostałam od weta. To nie są dobre?

Czyli gotować jej calkowicie 0.5 kg żarcia na dzien? i zwiększyc proporcje miesa a odjac warzyw?

Posted

Na tym forum w dziale żywienia jest co z łapkami i jakie polecane są witaminy dla tej rasy, trzeba korzystać z wiedzy i doświadczenia innych.

Tak jak pisałam ilość jest ustalana indywidualnie patrząc jak rośnie i jak się załatwia czy trawi i czy nie jest głodna. Tak na moje oko dla 17 kg psa 0,5 kg na cały dzień to trochę mało. Może wklej fotkę będzie widać w jakiej jest kondycji.

Posted

Psiak powinien dostawać 80% mięsa a 20% to wypełniacz+warzywa.Rosnący organizm potrzebuje dużej ilości białka żeby się budować.

Jako wypełniacz stosuj ryż,kasza nie bardzo się nadaje,

Myślę że porcja  0,6-0,7 kg mięsa+ pół paczuszki ugotowanego ryżu+ 50 g warzyw będzie wystarczająco.Do tego żółtko jaja.Jeśli zauważysz że na tej ilości mięsa psiak jest mocno głodny i nie przybiera odpowiednio na wadze to zwiększ jego ilość.

Jeśli psiak zjada regularnie kości to suplementacja wapniem nie jest potrzebna.