Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Serdecznie :) 

Z racji tego, że wchodzę w świat szelek wraz z moim czworonogiem muszę zasięgnąć rady.

Są szelki, które nie posiadają tzw. "I" między łapami na klatce piersiowej.

Czemu ma to służyć? I jaka jest różnica między szelkami z i bez "I" :) Jest w tym "coś" czy to jedynie należy do moich upodobań jakie szelki kupię? 

Nadmienię, że posiadam Owczarka Niemieckiego.

Za wszelkie wyczerpujące odpowiedzi bardzo dziękuję!

Posted

Nie rozumiem.. Chodzi pani o to, że Step Iny i Guardy mają pasek między łapkami, a Norwegi mają pasek przedni?
Jaka jest rożnica... Jak narazie to ja stosowałem tylko Step Iny i Guardy. Widać, że psu jest w guardach wygodniej, swobodniej się porusza, nie chodzi taki "spięty" Nie wiem, czy Step Iny go uwierały, czy jak.  W każdym bądz razie Step Inów wiecej bym nie kupił.

Posted

Step inow, czyli tych które dostaniesz w kazdym zoologu, i sa najczesciej widywanymi na psach szelkami nie polecam, krępują ruchy i wiekszosc psów ich po prostu nie lubi.

Guardy i szelki norweskie sa moim zdaniem "na rowni"

plusem norwegow jest raczka u góry, za którą mozna zlapac psa i przytrzymac bez zapinania smyczy, dobrze dopasowane nie krępują ruchow, sa to chyba teraz najbardziej popularne wśród dogomaniakow szelki ;)

Guardy, czyli te z dolnym paskiem o ktorych wspomnialas, tez sa wygodne dla psa, minusem ich jest to, ze czesto sie przekrecaja.

Wiec celowalabym w jedne z tych dwoch typow, polecam firmy handmade np DogStyle, Kudlaty Art, Activdog, Ochmydog, Modna koza i wiele innych o ktorych zapomnialam :p zrobią szelki na wymiar, mozna wybrac dowolną kolorystyke, podszycia, tasiemki itp

A jesli wolisz cos z "gotowców" to polecam szelki Julius-k9