Kasia999 Posted December 9, 2014 Posted December 9, 2014 Witam. Od kilku dni moja 7 miesięczna suczka ma zatwardzenie, tzn robi kupkę natomiast potrzebuję na to dłużej czasu niż zwykle, zajmuję jej więcej czasu zrobienie jej. Wczoraj zadzwoniłam do weterynarza i powiedziała bym podała zapobiegawczo dwie łyżeczki oleju parafinowego, tak też zrobiłam. Dziś były troszkę lepiej, ale podałam jej jeszcze kolejne dwie łyżki, jednak wieczorem poczułam że śmierdzi jej z odbytu jak się okazało zostawia plamki jakby wody - nie ma to po prosu koloru, chyba ją teraz czyści. Obawiam się, że może dostała za dużo tego oleju parafinowego. Dodam, że mała zachowuję się normalnie, wariuję jak zawsze, je i piję wodę. Co myślicie na ten temat? Zaczynam się martwić. Będę wdzięczna za odpowiedzi. Quote
gryf80 Posted December 9, 2014 Posted December 9, 2014 być może od tego oleju w za dużej dawce.zwróc uwage na to co podajesz psu do jedzenia,byc może problem z zaparciem bierze się właśnie od tego.przy takich problemach dobrze jest podawac psu otreby lub colon c Quote
Kasia999 Posted December 9, 2014 Author Posted December 9, 2014 Dziękuję za odpowiedź, czytam właśnie o problemach z gruczołami okołoodbytowymi, możliwe że moja psina może to mieć? Martwi mnie ta wydzielina z odbytu, wygląda jak woda, bo nie ma koloru natomiast śmierdzi. A czy przy takim zatwardzeniu można podawać siemie lniane, jeżeli tak to w jakiej dawce? Quote
dcz Posted December 10, 2014 Posted December 10, 2014 Wprowadź do psiej diety owoce, kawałeczek utartego jabłka, startą surowa marchew, to będzie działało zwiekszająco na mase kałową i ułatwi wypróżnienia. Możesz podac siemie lniane nie zaparzone, całe nasionka płaską łyżeczkę do herbaty , będzie działało jak szczotka w jelitach, zaparzone stosuje się osłonowo wiec nie w tym przypadku. Jezeli pies ma zaparcia nie sadzę aby mial zatkane gruczoły okołoodbytowe, podczas takich ciężkich wypróżnień czyści je sobie sam ale oczywiscie skontroluj u veta dla swiętego spokoju. W awaryjnych sytuacjach można podac czopek glicerynowy na małego piesa to tak okolo 1/3 nie więcej. Te kropeczki brudzące podłoge to efekt podania oleju parafinowego najpierw wychodzi twarda masa kalowa a potem wycieka reszta tak juz jest przy zaparciach. Co podajesz do jedzenia jeżeli jest to sucha karma to ja namaczaj i ile wazy pies to też jest istotne. Otręby, colon C, babka płesznik wskazane o ile pies to bedzie chciał zjeśc. Quote
delicja Posted December 10, 2014 Posted December 10, 2014 zamiast pytać na forum idź z psem do weterynarza Quote
Kasia999 Posted December 10, 2014 Author Posted December 10, 2014 Już o 9 byłam u weterynarza, czyli jak otworzyli. Te plamki wody to śluz, ale to nie przez olej parafinowy, tylko wychodziło z niej resztki. Pani powiedziała, że na pewno w poniedziałek po pierwszym podaniu parafiny musiała coś wypróżnić i się poluźniło, wczoraj pewnie też i teraz schodził z niej ten śluz. W odbycie nic nie było, prócz małego patyczka, max 2 cm, z gruczołów nic nie wyszło, dziś już nie ma żadnych plamek, także wszystko jest ok. Dodam, że mała dostaję rano suchą karmę póki co royal canin junior, którą połyka nie gryzie, teraz przejdziemy na brita adult, żeby miała większe kawałki i je gryzła. W tej karmie dla dorosłych jest mniej białka co też będzie jej służyć, ze względu na to, że waży już 8,3 kg, więc cały czas próbujemy zbić wagę. Tak jak pisałam rano dostaję suchą karmę, wieczorem gotowane (kurczak, żołądki, serduszka, wołowina itd + warzywa - marchew, seler, pietruszka). I wiadomo jakieś przysmaki dla psiaków, ale teraz bardziej ograniczamy oraz co dwa dni praktycznie jabłko. Mój psiak to typ zbieracza tak jak to powiedziała Pani weterynarz, wszystko łapie do pyska i jak jest możliwość to zjada, jak nie zdąży się jej to wyciągnąć, musiała więc coś zjeść na zewnątrz i to spowodowało zaparcia. Quote
Recommended Posts