Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym się spytać czym może być spowodowane tzw. zmętnienie oka(lekko niebieskie) u psa. Piesek ma 10,5 roku, czy to normalne w tym wieku ? Zauważyłem to dopiero niedawno.. w załączniku jest zdjęcie ale ciężko to było uchwycić przy takim świetle .[attachment=3114:11161.attach]

Posted

Miałam taki sam problem .. dwukrotnie po raz pierwszy mój pies zatarł sobie oko pazurem ,powstało zmętnienie rogówki po czym przeszło na wrzód rogówki i w zeszłym roku kot przebił mu rogówkę pazurem ...
Czyli u Ciebie podejrzewam uraz mechaniczny ..czy pies mruży oko?..czy ma opuchnięte ?
Proponuję udać się do weta, samo na pewno nie przejdzie .

• 7 years later...
Posted

Żaden ze mnie specjalista i też ciężko po tak krótkim opisie stwierdzić czy wygląda to identycznie jak u naszego psa, ale u nas takie zmętnione oczy okazały się wrzodem rogówki oka. Najlepiej poszukać jakiegoś dobrego specjalisty w okolicy, który wystawi poprawną diagnozę. A póki co znalazłam taki artykuł https://for-animals.pl/wrzod-rogowki-oka/ , który na pewno lepiej opisuje czym wrzód rogówki oka się charakteryzuje, może to jakoś pomoże. Życzę zdrowia dla psiaka!

• 1 year later...