monoblock Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 Cześć to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym się spytać czym może być spowodowane tzw. zmętnienie oka(lekko niebieskie) u psa. Piesek ma 10,5 roku, czy to normalne w tym wieku ? Zauważyłem to dopiero niedawno.. w załączniku jest zdjęcie ale ciężko to było uchwycić przy takim świetle .[attachment=3114:11161.attach] Quote
*Agnieszka* Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 Miałam taki sam problem .. dwukrotnie po raz pierwszy mój pies zatarł sobie oko pazurem ,powstało zmętnienie rogówki po czym przeszło na wrzód rogówki i w zeszłym roku kot przebił mu rogówkę pazurem ... Czyli u Ciebie podejrzewam uraz mechaniczny ..czy pies mruży oko?..czy ma opuchnięte ? Proponuję udać się do weta, samo na pewno nie przejdzie . Quote
monoblock Posted February 23, 2014 Author Posted February 23, 2014 Źle trochę to ująłem, sytuacja dotyczy jednego i drugiego oka ... Quote
gryf80 Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 prawdopodobnie jest to spowodowane wiekiem(zaćma starcza)ale jeśli pojawiło sie to nagle w obu oczach powinieneś udać się od lek wet Quote
tschinner Posted November 23, 2021 Posted November 23, 2021 Żaden ze mnie specjalista i też ciężko po tak krótkim opisie stwierdzić czy wygląda to identycznie jak u naszego psa, ale u nas takie zmętnione oczy okazały się wrzodem rogówki oka. Najlepiej poszukać jakiegoś dobrego specjalisty w okolicy, który wystawi poprawną diagnozę. A póki co znalazłam taki artykuł https://for-animals.pl/wrzod-rogowki-oka/ , który na pewno lepiej opisuje czym wrzód rogówki oka się charakteryzuje, może to jakoś pomoże. Życzę zdrowia dla psiaka! Quote
pogodny Posted March 13, 2023 Posted March 13, 2023 Jeszcze odnośnie zaćmy, warto sobie poczytać, na czym konkretnie ta choroba polega, a także jak przebiega jej leczenie: https://eyevet.pl/pl/leczenie-zacmy-u-kotow-psow-i-innych-zwierzat Quote
Recommended Posts