allgie83 Posted September 20, 2013 Posted September 20, 2013 Witamy! Po krótce postaramy się opisać problem. 3 dni temu do domu wprowadziliśmy nowego szczeniaka Chihuahua - Hugo, ma 2,5 miesiąca. Nasz poprzedni psiak, również chihuahua, Kraken, ma 8 miesięcy. Hugo dostał nowy kojec, ogrodzenie zamykane na noc. Kraken ma swoje posłanie w pomieszczeniu obok. W związku z tym, że Hugo w nocy strasznie piszczał i skomlał, dosłownie przez całą noc do rana, od drugiej nocy, nie zamykaliśmy mu już ogrodzenia i swobodnie mógł w nocy z niego wychodzić = nie piszczał. Zauważyliśmy, że w ciągu dnia i w nocy upodobał sobie posłanie Krakena, i bez zastanowienia po prostu się na nim kładzie i leżakuje, a nocą śpi. Kraken ani razu nawet o to na niego nie warknął, nie starał się go wyrzucić stamtąd, czasem w ciągu dnia się kładł obok niego ale z reguły wygląda „na smutnego” i pozwala mu tam leżeć i spać a sam wychodzi do pomieszczenia obok i kładzie się na boku kanapy. Czy Kraken faktycznie może być „smutny” w związku z tym i strachliwy, że nowy, mały szczeniak „zabiera” mu posłanie a on zrezygnowany po prostu odpuszcza? Jak można małego próbować oduczyć aby nie kładł się na jego posłanie? Jedyne wyjście to zamykane ogrodzenie/kojec na noc? Piszczenie jest straszne i nie daje nam spać.. Dzięki! Quote
Aneta Nowak Posted September 20, 2013 Posted September 20, 2013 Witaj. Wiesz,3 dni to króciutko. Kraken raczej smutny nie jest :D-nowa sytuacja,nowy domownik-przyzwyczai się..i to już bardzo niedługo. Jeśli nie chcesz by maluch zajmował posłanie starszego-to w ciągu dnia sukcesywnie,raz za razem..ściągaj go z posłania i odnoś na jego własne. Ale...Czy to naprawdę konieczne? Piszesz,że Kraken ma posłanie w innym pomieszczeniu niż Hugo.A dlaczego? Wiesz-u mnie nowy szczeniak za każdym razem "zajmował"przestrzeń dorosłych..czy to na posłaniach,czy na kanapie(zawsze nowy kładzie się na dorosłym lub jego miejscu gdy ten na chwile zejdzie). Dorosłe psy w depresję nie wpadły,szczeniakowi głowi nie urywają za to,szczeniak dorasta i jakoś tak z automatu...swoje miejsce sobie rezerwuje. Czemu oddzielasz psiaki-pytam tak z ciekawości bo wiem,że u mnie dołączenie malucha do dorosłych jest rozwiązaniem idealnym-krzywdy mu nie zrobią,dzieciak szybciej się aklimatyzuje.. Myślę,że Kraken wychodzi do pomieszczenia obok...bo jeszcze nie bardzo wie,co to za mała larwa łazi...i po co :D. Przejdzie mu,zobaczysz :) Quote
allgie83 Posted September 20, 2013 Author Posted September 20, 2013 [quote name='Aneta Nowak']Witaj. Wiesz,3 dni to króciutko. Kraken raczej smutny nie jest :D-nowa sytuacja,nowy domownik-przyzwyczai się..i to już bardzo niedługo. Jeśli nie chcesz by maluch zajmował posłanie starszego-to w ciągu dnia sukcesywnie,raz za razem..ściągaj go z posłania i odnoś na jego własne. Ale...Czy to naprawdę konieczne? Piszesz,że Kraken ma posłanie w innym pomieszczeniu niż Hugo.A dlaczego? Wiesz-u mnie nowy szczeniak za każdym razem "zajmował"przestrzeń dorosłych..czy to na posłaniach,czy na kanapie(zawsze nowy kładzie się na dorosłym lub jego miejscu gdy ten na chwile zejdzie). Dorosłe psy w depresję nie wpadły,szczeniakowi głowi nie urywają za to,szczeniak dorasta i jakoś tak z automatu...swoje miejsce sobie rezerwuje. Czemu oddzielasz psiaki-pytam tak z ciekawości bo wiem,że u mnie dołączenie malucha do dorosłych jest rozwiązaniem idealnym-krzywdy mu nie zrobią,dzieciak szybciej się aklimatyzuje.. Myślę,że Kraken wychodzi do pomieszczenia obok...bo jeszcze nie bardzo wie,co to za mała larwa łazi...i po co :D. Przejdzie mu,zobaczysz :)[/QUOTE] dzięki za odpowiedź. staraliśmy się je na początku trochę 'odseparowywać' bo wiele osób w tym behawioryści tłumaczyli nam, że na początku trzeba z nowym psiakiem zawiązać więź żebyśmy to my byli dla niego najważniejsi a nie nasz pies, żeby nie brał przykładów z psa tylko nauczył się nas słuchać:) tylko dlatego, ale widzimy jak się fajnie bawią etc dlatego poświęcamy obojgu taką samą uwagę i nie zamykamy ich osobno bo nie ma sensu :) także de facto byli osobno tylko przez jedną noc. docelowo chcemy by spali razem i chcemy im kupić jedno duże posłanie, wspólne ale trochę się baliśmy bo widać teraz właśnie jakby Kraken wlaśnie mu odpuszczał, pozwalał mu spać na swoim posłaniu i szedł sobie gdzieś indziej, z własnej woli i tam się "zaszywa" i śpi, leży:) a tak z innej beczki, też tak macie, podświadomie, że to właśnie ten pierwszy pies jest dla was jakby "ważniejszy"? emocjonalnie :) Quote
Aneta Nowak Posted September 20, 2013 Posted September 20, 2013 (edited) Co do "ważniejszego"psa...to też Wam przejdzie..na razie działacie i patrzycie emocjonalnie,dlatego tak może Wam się wydawać.Oczywiście-zawsze jest -jak my to mówimy...mamy psy i mieliśmy Sonię :D..Sonia to była Sonia,nie pies...Ale takie cos pojawia się po latach życia z psami. CO do behawiorystów-dziwni jak dla mnie. Moi mi własnie tłumaczyli,żeby malucha od dorosłego nie oddzielać. Własnie-obojgu poswięcajcie tyle samo uwagi,a maluch tak czy siak bedzie łapał zachowania i nawyki starszego-i to jest piękne :D. I niech bierze przykład z psa starszego-bedziesz miała mniej roboty. Przytoczę przykład z naszego "stada"(a jest tego tałatajstwa 6-9sztuk nieraz-bo kilka jest od czasu do czasu):jesli chcę czegoś nauczyć szczyla..to biorę i szczyla i starszego..i uczę starszego a szczyl obserwuje...po pewnym czasie,gdy katem oka widze,że szczyl nasladuje(lub stara się nasladować) starszego..przerzucam komendę do malucha...takim sposobem komendy nauczone dwa psy na raz,praktycznie w jednym czasie. Więź bedziesz miała z małym.Po prostu-razem na spacery z dwoma,razem zabawa z dwoma,nauka też...ale także:niech każdy ma Ciebię na wyłaczność..czyli spacer,nauka,zabawa solo,z jednym. i kłopot z głowy. P.S. Kraken mu odpuszcza i ciesz się z tego.U mnie jest jeden warczący dorosły-wark co prawda niegroźny,bo jak szczeniak przywyknie to nic sobie z warczenia łysego nie robi :D... P.S.2-z tym posłaniem w spólnym poczekaj..Niech się chłopcy dobrze poznają,naprawdę dobrze..Poza tym-dobrze by było,żeby jednak kazdy miał w późniejszym czasie takie "tylko moje" miejsce.A jak się na siebie obrażą? :)Pokłócą? Muszą mieć możliwość strzelić focha,i pójść do siebie a tego drugiego..nie wpuścić(ale to jak obaj dorosną :D) Edited September 20, 2013 by Aneta Nowak Quote
Recommended Posts