Ewuskaa__ Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 Witam. Tak jak w tytule mój piesek sika bardzo żółtym moczem, nawet jak wysikuje już 'resztki'. Wychodzę z nim mniej więcej co 3 godziny. Zastanawia mnie czy może być to od beta karotenu ? Dostaje suplement diety właśnie z nim, na sierść. Tylko on też mało pije, waży około 8 kg a dziennie nie wypija nawet pół litra, bo mniej więcej tyle nalewam mu do miski i prawie zawsze sporo zostaje. Może to od tego, że mało pije ? Jak tak to czy szkodliwe jest dla jego organizmu dostarczanie tak małej ilości wody ? Zaznaczam, że pies je suchą karmę 2x dziennie. Jest kundelkiem, ma około 4 lata. Quote
gryf80 Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 kolor moczu moze byc uwarunkowany naturalnym barwnikiem jakim jęst beta karoten,jeśli masz wątpliwości zawsze mozesz mocz zanieść do analizy Quote
Ewuskaa__ Posted April 6, 2013 Author Posted April 6, 2013 A co z tym małym zapotrzebowaniem na wodę ? Znam sporo psów znajomych które jedzą suchą karmę i piją znacznie więcej wody a są podobnych gabarytów. Może dla niektórych wydaje się to mało istotne ale pytam bo nie wiem czy to normalne, czy iść z tym do weta. Quote
Ewuskaa__ Posted April 6, 2013 Author Posted April 6, 2013 Podobno małe spożycie wody u psa może być przyczyna kamieni itp ? A on nawet w lato-upały pije malutko.. Quote
Litterka Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Ewuskaa, a czym karmisz psa? Moja sucz waży 6,5 kg, je tylko suchą karmę, a wypija od 200 do 400 ml/dobę i mocz ma, moim zdaniem, normalny. Także wydaje mi się, że pół litra dla 8 kg psa to w zupełności dosyć, zwłaszcza jeśli jest karmiony gotowanym, barfem lub puszkami. Quote
Ewuskaa__ Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 W pierwszym poście pisałam, że je tylko suchą karmę, a pól litra mu nalewam do miski ale tego nie wypija, pije z tego może 100, 200 ml na dobę. Quote
gryf80 Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 jeden z moich psów o masie 45 kg 3/4 diety to chrupy.wypija na dobe szklanke. jeśłi w środowisku życia psa jest wystarczajaco wilgotno to jego zapotrzebowanie na płyny zmniejsza się.trzeba wziąśc pod uwagę skłonności osobnicze.na wszelki wypadek złap mocz i zanieś do badania Quote
Recommended Posts