kamil92 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 witam, Piesek bardzo mi się podoba inteligentny i ładny mało je i nie muszę go specjalnie pielęgnować. Trochę czytałem o husky i wiem że muszę go trochę wybiegać 1h dziennie musi mu wystarczyć za młodu a potem 1-2h ciągnięcia jak podrośnie rower/sanki. Podobno psy niszczą wszystko według mnie zależy od wychowania <- jakie jest wasze zdanie? Jak bardzo energiczne są te psy czy dadzą w miarę rade wysiedzieć spokojnie nockę na łowisku (na rybach) ? Zależy mi też na umiejętności tropienia. Doświadczenie z psami jakieś mam miałem owczarka niemieckiego ale już zdech. Czy uważacie że się nada ? Pozdrawiam kamil92 PS. szukam psa max 4mies w okolicy Dębicy(woj. Podkarpackie) max 100km od miasta. Płace 200zł(wydaje mi się że za tyle bez rodowodu kupie) za szczeniaka suczkę syberian husky .Bez rodowodu ale rodzice oboje husky. Quote
Paulina87 Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Pies jest może inteligentny, ale na swój własny sposób, nie myl inteligencji z podatnością na szkolenie. Mało je - obecnie husky jedzą raczej tyle samo lub może minimalnie mniej niż psy innych ras o podobnych gabarytach. I nawet jeśli jedzą mniej to karma musi być bardzo treściwa, odpowiednio zbilansowana. Pielęgnować go trzeba, zwłaszcza w okresie linienia należy często szczotkować. Z niszczeniem to bardziej niż o wychowanie chodzi bardziej o wybieganie i zajęcie psa. Jak pies się nudzi to niszczy. Jeżeli chodzi o pracę z psem - tropienie to husky raczej się do tego nie nada. I nie kupuj psa bez rodowodu jeśli chcesz mieć psa rasy husky a nie kundelka. Bo kundelki po husky to mieliśmy teraz nawet za darmo w schronisku. Za 200 zł nie dostaniesz dobrego psa. Na rasowego husky trzeba wydać około 800-1000 zł, ale tańsze też się trafiają. Najważniejsze, musi to być rodowód ZKwP. Quote
kamil92 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Paulina87 napisał(a):Pies jest może inteligentny, ale na swój własny sposób, nie myl inteligencji z podatnością na szkolenie. Mało je - obecnie husky jedzą raczej tyle samo lub może minimalnie mniej niż psy innych ras o podobnych gabarytach. I nawet jeśli jedzą mniej to karma musi być bardzo treściwa, odpowiednio zbilansowana. Pielęgnować go trzeba, zwłaszcza w okresie linienia należy często szczotkować. Z niszczeniem to bardziej niż o wychowanie chodzi bardziej o wybieganie i zajęcie psa. Jak pies się nudzi to niszczy. Jeżeli chodzi o pracę z psem - tropienie to husky raczej się do tego nie nada. I nie kupuj psa bez rodowodu jeśli chcesz mieć psa rasy husky a nie kundelka. Bo kundelki po husky to mieliśmy teraz nawet za darmo w schronisku. Za 200 zł nie dostaniesz dobrego psa. Na rasowego husky trzeba wydać około 800-1000 zł, ale tańsze też się trafiają. Najważniejsze, musi to być rodowód ZKwP. Hmm to może się jeszcze zastanowię nad rasą dziwie się że husky nie nadaje się do tropienia. Co do 800-1000zł za psa nie widzę sensu miałem poprzedniego psa za 5zł i weterynarz był nim zachwycony dziwił się że nie ma rodowodu. Założe sobie jeszcze temat w innym dziale może ktoś doradzi mi innego psa bardziej pod moje potrzeby. Quote
Recommended Posts