Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Chciałbym was prosić o pomoc i o radę w kwestii zdrowotnej mojej suczki, ma około 4 lat, rozmiar średnio-mały waży 13.5 Kg, dobrze karmiona, szczepiona itp. itd. Nie wiem jakie informacje mogą być pomocne, dlatego jeśli coś pominąłem proszę od razu powiedzieć.

Jakieś 4 tygodnie zauważyłem, że mój pies zaczął lekko utykać przy wstawaniu z swojego miejsca. Po chwili noga była "rozchodzona" i jej przechodziło. Myślałem, że jej po prostu ścierpła, albo coś takiego.

Jednak przez tydzień było coraz gorzej. 3 tygodnie temu udaliśmy się do weterynarza, zbadał ją, obmacał, po-dotykał, po-uciskał i powiedział, że raczej nic wyjątkowego, że standard, i pies musi schudnąć, ruszać się i podał jej sterydy.

Przez 2 tygodnie co poniedziałek podawał jej sterydy, i przepisał jej tabletki na stawy (raz dziennie). Jednak poprawy nie było, a raczej się pogarszało.

Tydzień temu wyłożyliśmy mu sprawę i podał jej sterydy mocniejsze, znów przez parę dni było lepiej jednak dziś po wstaniu z łóżka ledwo chodziła, dosłownie.

Dlatego chciałbym was prosić o radę. Na ile to powszechne ? Czy możecie mi coś o tym powiedzieć ? Czy mój weterynarz prawidłowo ją "prowadzi" ? Czy powinienem go o coś "przycisnąć" ? Jakiś konkretny lek albo prześwietlenie ?

Proszę was o wszelkie rady i pomoc.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

Przez internet raczej ciężko wyrokować, ale może to dysplazja? Jednym z jej objawów są problemy ze wstawaniem z miejsca, kulawizna. Niestety za duża ilość ciałka obciąża bardziej stawy i sprzyja chorobie. Dziwne (tym bardziej, że wiele osób prześwietla swoje psy profilaktycznie), że wet nie zrobił prześwietlenia, bo mogłoby pewnie bardziej rozjaśnić sytuację.

• 1 year later...
Posted

ja mam wilczura i też kuleje, też 4 lata, tylko na przednią łapkę. nic sobie w nią nie zrobił, jest absolutnie zdrowa. wet powiedział, że ma za mało wapna i jak mu zaczęliśmy podawać, to faktycznie kuleje coraz mniej, pozdrawiam ;)