martaw1991 Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 (edited) Witam. Dostałam na urodziny małą sunie (ok 2-3 miesiące) - krzyżówka Doga Niemieckiego (matka) i Buldoga Amerykańskiego (ojciec). Od osoby która kupiła mi pieska dowiedziałam się że piesek został kupiony od Angielki (mieszkam w Anglii) która niekoniecznie dbała o psy, sama suka i pies (rodzice) były wychudzone, a szczeniaki kościste z dużymi brzuszkami jak by ktoś dopiero dał im jeść. Mała Luna (moja suczka) miała tasiemca i ogólnie była w opłakanym stanie jak ją dostałam. Jednak gdy ją dostałam była dosyć podejrzanie spokojna ale jednak zdrowa. Po kilku dniach, gdy już została odrobaczona i dobrze odkarmiona zaobserwowałam u niej że jej przednie łapki trzęsą się gdy siedzi lub stoi, łapki są zakrzywione w takie dwa pałączki i sprawiają wrażenie jak by miały się zaraz złamać w nadgarstkach, mają kształt () same łapki są wygięte a stawy zginają się pod dziwnym kątem i jak by do końca się nie mogły wyprostować, mimo tego piesek raczej nie kuleje (czasami lekko utyka na lewą-jakby bardziej wygiętą łapkę), czasem się potyka. Gdy leży łapki wyglądają normalnie. Byłam z suczką u weterynarza, ale tylko się zdenerwowałam, bo lekarz powiedział że piesek jest za mały żeby stwierdzić czy to tylko niedożywienie i zła dieta jeszcze u hodowcy, czy wada wrodzona lub nabyta. nie dał jej nawet witamin i minerałów. nie wiem co mam robić, w Polsce od razu by coś lekarz doradził i by się tym zajął. boje się że brak zainteresowania weterynarza może spowodować że piesek przestanie chodzić. dodam, że piesek ma białe "skarpetki" wiec pazurki ma też jasne, na nich zauważyłam tak jakby białe plamki, i skojarzyło mi się z takimi białymi plamkami na ludzkich paznokciach które pojawiają się gdy człowiek ma za mało wapnia. lepiej żeby na razie Luna łapki oszczędzała czy ruch dobrze jej zrobi? czy dieta i minerały mogą naprawić jej wadę? bardzo proszę o pomoc, tu w Anglii wszyscy weterynarze patrzą na mnie jak na wariatkę, a ja się na prawdę o nią martwię. [attachment=2165:9509.attach] Dodano 26.01.2013: Niestety mojej Lunie się pogarsza, gdy dziś wróciłam z pracy po prostu się załamałam. :placz: Jutro kupię jej jakiś preparat z witaminami i minerałami. Luna też zaczeła kuleć, Łapki wyginaja jej się tylko jak je przesili, po nocy jest wszystko ok, dopiero jak pochodzi, zaczyna giąć łapki w stawach. mój chłopak nakręcił dwa filmiki tego jak chodzi jak uginają jej się nóżki, niestety format mp4 nie jest dozwolony żeby dodać je w załącznikach. jak by co to z chęcią prześle je na e-mail, jeśli ktoś coś mi może pomóc. Edited January 28, 2013 by martaw1991 Quote
martaw1991 Posted January 25, 2013 Author Posted January 25, 2013 (edited) Witam. Dostałam na urodziny małą sunie (ok 2-3 miesiące) - krzyżówka Doga Niemieckiego (matka) i Buldoga Amerykańskiego (ojciec). Od osoby która kupiła mi pieska dowiedziałam się że piesek został kupiony od Angielki (mieszkam w Anglii) która niekoniecznie dbała o psy, sama suka i pies (rodzice) były wychudzone, a szczeniaki kościste z dużymi brzuszkami jak by ktoś dopiero dał im jeść. Mała Luna (moja suczka) miała tasiemca i ogólnie była w opłakanym stanie jak ją dostałam. Jednak gdy ją dostałam była dosyć podejrzanie spokojna ale jednak zdrowa. Po kilku dniach, gdy już została odrobaczona i dobrze odkarmiona zaobserwowałam u niej że jej przednie łapki trzęsą się gdy siedzi lub stoi, łapki są zakrzywione w takie dwa pałączki i sprawiają wrażenie jak by miały się zaraz złamać w nadgarstkach, mają kształt () same łapki są wygięte a stawy zginają się pod dziwnym kątem i jak by do końca się nie mogły wyprostować, mimo tego piesek raczej nie kuleje (czasami lekko utyka na lewą-jakby bardziej wygiętą łapkę), czasem się potyka. Gdy leży łapki wyglądają normalnie. Byłam z suczką u weterynarza, ale tylko się zdenerwowałam, bo lekarz powiedział że piesek jest za mały żeby stwierdzić czy to tylko niedożywienie i zła dieta jeszcze u hodowcy, czy wada wrodzona lub nabyta. nie dał jej nawet witamin i minerałów. nie wiem co mam robić, w Polsce od razu by coś lekarz doradził i by się tym zajął. boje się że brak zainteresowania weterynarza może spowodować że piesek przestanie chodzić. dodam, że piesek ma białe "skarpetki" wiec pazurki ma też jasne, na nich zauważyłam tak jakby białe plamki, i skojarzyło mi się z takimi białymi plamkami na ludzkich paznokciach które pojawiają się gdy człowiek ma za mało wapnia. lepiej żeby na razie Luna łapki oszczędzała czy ruch dobrze jej zrobi? czy dieta i minerały mogą naprawić jej wadę? bardzo proszę o pomoc, tu w Anglii wszyscy weterynarze patrzą na mnie jak na wariatkę, a ja się na prawdę o nią martwię. [ATTACH=CONFIG]10347[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]10348[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]10349[/ATTACH] Dodano 26.01.2013: Niestety mojej Lunie się pogarsza, gdy dziś wróciłam z pracy po prostu się załamałam. :placz: Jutro kupię jej jakiś preparat z witaminami i minerałami. Luna też zaczeła kuleć, Łapki wyginaja jej się tylko jak je przesili, po nocy jest wszystko ok, dopiero jak pochodzi, zaczyna giąć łapki w stawach. mój chłopak nakręcił dwa filmiki tego jak chodzi jak uginają jej się nóżki, niestety format mp4 nie jest dozwolony żeby dodać je w załącznikach. jak by co to z chęcią prześle je na e-mail, jeśli ktoś coś mi może pomóc. Edited January 28, 2013 by martaw1991 Quote
gryf80 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 ok.spróbuję ci pomóc.wazne jest co dajesz obecnie psu do jedzenia.wazne jest takze porządne odrobaczenie psiaka(1 x dz przez 3 dni po 2 tyg powtórka,za pierwszym i drugim razem musisz znac masę psa bo dawki leków na odrobaczenie stosuje własnie wg cięzaru zwierzęcia) co do łapek-myśle że pies ma duże niedobory mineralne a głównie wapna.co możesz zrobić-kupić w sklepie zoolgicznym prep dla psów z wapnem lub samo wapno.jeśli bys kupowała preparat typu wszystko w jednym czyli witaminy i minerały to ważny jest stosunek wapnia do fosforu(to pies duzej rasy więc nadmiar wapna jest rónie szkodliwy jak jego niedobór)powinien on wynosić 2 jednostki wapnia na 1 jednostke fosforu. to czy kupisz prep.w proszku czy tabletkach nie ma znaczenia. Quote
martaw1991 Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 dziękuje bardzo za odpowiedź, postaram się jak najlepiej dopasować dietę do potrzeb mineralnych i jutro zakupię jej jakiś preparat z minerałami i witaminami. Quote
Recommended Posts