Michał93 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Na wstępie pragnąłbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym Forum :) Nazywam się Michał, mam 19lat, mieszkam w Krakowie i obecnie jestem na pierwszym roku edukacji wczesnoszkolnej i wychowania przedszkolnego. W sumie od kiedy pamiętam chciałem mieć psa, ale niestety barierą był wiek no i coś co na wstępie eliminowało psa, czy inne zwierzę futerkowe - alergia (ja, moi bracia i tata) na psią sierść. Temat zamilknął do momentu jak skończyłem lat 16. Zacząłem wertować strony internetowe w celu wyszukania odpowiedniego towarzysza dla osoby z alergią (a nóż widelec?) wyczytałem o wielu psach i zacząłem się zastanawiać nad westem, maltańczykiem lub yorkiem. W celu upewnienia się czy alergia jest obecna przy kontakcie z tymi psiakami chodziłem po znajomych, którzy mieli te rasy psów (rodowodowe oczywiście) - niestety przy weście pojawiły się objawy (co ciekawe przy pekińczyku nie działo się absolutnie nic, ale to inna historia), maltańczyk i york - tak jakby nikogo nie było, brak objawów. Czy aby na pewno chodziłem po kilka razy, żeby się pobawić, potulić z psiakami - dalej nic. Po rodzinnej rozmowie najwięcej szans dajemy yorkowi (w sensie najbardziej przypadł nam do gustu) i od tego czasu zaczęliśmy szukać hodowli, choć w ten czas wiedzieliśmy, że pies mógłby się pojawić najwcześniej z początkiem wakacji 2013r. Najbardziej by nas interesował biewer golddust, ale z małopolski udało mi się znaleźć tylko hodowlę "Gwiazda Syriusza". I to moja prośba - czy ktoś może wie czy ta hodowla jest warta polecenia? Albo może ktoś zna jakąś hodowlę takich psiaków na terenie małopolski? Za wszelką pomoc będę zobowiązany :) Quote
pa-ttti Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 od razu powiem tak: biewer nie jest rasą uznaną przez związek kynologiczny FCI. a więc na Twoim miejscu wybilabym sobie tą odmianę z głowy. rasę tą rejestrują inne "pseudozwiązki", ale nie masz nawet pewności czy na pewno będzie rasowy. jak będziesz wybierał yorka, możesz pytać o tzw pet-y czy pupilki na kolanka, nie na wystawy (chyba że chcesz brać w nich udział)- zawsze są tańsze od tych wystawowych. jeśli masz alergię, lub miałeś- bardzo ważny jest włos, koniecznie zaznaczaj hodowcy że miałeś alergię i szukasz tylko i wyłącznie psa z jedwabistym włosem (bo ostatnio sporo yorków ma wełnistą sierść, nie taką jedwabistą, a ona może Cię uczulić). Quote
Madziunia_Krk Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 Michał i jak tam kupiłeś tego Biewierka czy może yorka? Pochwal się swoim nowym psiakiem :) Quote
Recommended Posts