lena_zet Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Witam Jestem właścicielką mastifki z lubelskiego schroniska, jej wątek znajduje się tutaj: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=17521&highlight=sunia+mastif"][COLOR=#22229c]http://www.dogomania.pl/forum/showth...t=sunia+mastif[/COLOR][/URL] Sunia waży niecałe 70 kg, jest dość duża, więc nie wiem czy te 70 kg traktować jako nadwagę czy nie.W grudniu 2006 zauważylismy, że sunia ma problemy z chodzeniem.Przestała wskakiwać nam przednimi łapkami na ręce, często popiskiwała, zaczęły się problemy z podnoszeniem tyłu.Po konsultacji z moim weterynarzem zakupiłam glukozaminę (ARthoFos) i podawałam w ilości 3 tabletek dziennie.Mój weterynarz stwierdził, że to pewnie zwyrodnienia, że poprawi się kiedy będzie cieplej na dworze, że w razie pogorszenia mam z nia przyjeżdżać na zastrzyki przeciwbólowe oraz podawać Rimadyl.Jednak nie zauważyliśmy żadnej, absolutnie żadnej poprawy w samopoczuciu suni, w zwiazku z czym umówiliśmy się na wizytę u chirurga. Suni zrobiono zdjęcie stawuów biodrowych, które pokazało fatalny stan...sunia ma ostatni etap dysplazji stawów biodrowych, w zasadzie to już nie ma stawów, główki pościerane, kość udowa poza panewką, narośle na kościach panewki...ech.Pan doktor powiedział, że golden lub owczarek nie majac tak ogromnego zwyrodnienia nie poruszałby się już na własnych nogach, a ona mimo wszystko wstaje, chodzi, chociaż wiadomo-bez entuzjazmu.... Pan doktor uważa, że jedyną metodą, którą on by zastosował to wstawienie w miejsce stawu sztabek 24-karotowego złota.Majac sunie na stole za jednym razem zrobiłby punkcję, wpuścił w miejsce stawu lek przeciwzapalno- przeciwbólowy.On widzi jedynie takie rozwiazanie. Kurcze, taj jak napisałam, to innowacyjna metoda, ale weterynarz twierdzi, że on nie widzi żadnego innego rozwiazania.Bardzo proszę o pomoc, być może któryś z psiaków tu na molosach miał tą samą przypadłość?Potrzebuję w miarę szybko informacji, gdyż nie chcę przedłużać cierpienia suni.Jeśli wybierzemy metodę sztabek złota to chcialibyśmy sunię operować dokąłdnie za 3 tygodnie w piątek 6 Kwietnia-są święta i bedziemy mogli poświęcic jej maksymalną ilość czasu. Quote
resuruss Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Lena_zet! Poczytaj to forum [URL]http://www.dysplazja.com/[/URL] Jest tam duzo osob własnie z molosami dysplastycznymi i na pewno z chęcią podziela sie z Tobą swoimi doswiadczeniami. Quote
lena_zet Posted March 15, 2007 Author Posted March 15, 2007 KOCHANA RESURUSS Czekam właśnie na aktywację konta, tam również napiszę.Swoją informacje zamieściłam również na gazecie i molosach. Quote
resuruss Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 No to dobrze ,ze sie tam zarejestrowałas - ludzie maja tam na prawde duze doswiadczenie i ogromnę wiedze z tego zakresu. Ja nie mam molosa wiec ciezko mi jest doradzac przy tak duzym zwierzaku. Mam 10 letnia suczke ON z ciezką obustronna dysplazja stawow biodrowych swiezo po pectinectommi i dostawowym podaniu kwasu hialuronowego do obu stawow,wiec wiem dobrze co przezywacie. Mizianka dla sunki - niech sie dziewczynka trzyma dzielnie :loveu: Quote
ivkaol Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 Witaj, Leno, czekamy na Ciebie i czekamy na dysplazji, odezwij się i napisz o swoich problemach. Quote
Recommended Posts