Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Od dwóch dni mam szczeniaka amstafa, ma dopiero 4 tygodnie. Narazie karmie go mlekiem i sucha karma,wczoraj dałam mu gerbera jarzyny z cielęciną. Wiem że karmienie szczeniaka ma wpływ na jego postawe i zdrowie w dalszym życiu. Dlatego czy mógłby mi któs powiedzieć, co mam mu podawać?? Jak często?? I co najważniejsze, bo mam z tym problem, w jakich ilościach?? Chodzi mi o to czy to ma być garść każdorazowo, czy jak?? Bardzo prosze o pomoc. Aha, czy mleko mogę mu podawać za każdym razem jak piszczy?? Ehh już sama się pogubiłam, ale mam nadzieje że wy macie pojęcie :) Czy to normalne, że mały wstaje w środku nocy i chce jeść?? Wstaje o 3.30 kiedy mąż wychodzi do pracy, je sucha i troche pije mleka. Poźniej budzi się o 5.30 i to samo. Napewno w miarę upływu czasu będę miała wiecej pytań :) narazie to gnębi mnie najbardziej. A do weta idę dopiero za 2 tyg. na szczepienia. Oczywiście już teraz jest odrobaczany. Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek rady. Patrycja

Posted

[quote name='Pati&Daro']Witam. Od dwóch dni mam szczeniaka amstafa, ma dopiero 4 tygodnie. [/quote]
jakis przygarniety?
[QUOTE]Narazie karmie go mlekiem[/QUOTE]
krowim czy sumplementem jakiejs konkretnej firmy
bo po krowim moze miec rozwolnienie
[QUOTE]Wiem że karmienie szczeniaka ma wpływ na jego postawe i zdrowie w dalszym życiu. Dlatego czy mógłby mi któs powiedzieć, co mam mu podawać?? Jak często?? [/QUOTE]
hodowcy, ktorzy wychowlai juz niejeden miot na pewno Ci pomoga, w koncu to wiek, kiedy zaczyna sie juz wprowadzac stale jedzenie procz matczynego
[QUOTE]A do weta idę dopiero za 2 tyg. na szczepienia.[/QUOTE]
ale juz bylas teraz?
i trzymam kciuki za malucha :)

Posted

Karmie go mlekiem krowim, nia ma biegunki. Dzwoniłam do weterynarza, po trochę info. A czy mógłbyś mi powiedzieć ile tego jedzonka jednorazowo mam dawać?? Tyle ile mały chce?? Jak często?? Właścicielka mowiła 5 razy dziennie, ale on tyle nie chce, prawie cały dzień spi. Dzięki :)

Posted

[quote name='Pati&Daro'] A czy mógłbyś mi powiedzieć ile tego jedzonka jednorazowo mam dawać?? Tyle ile mały chce?? Jak często?? Właścicielka mowiła 5 razy dziennie, ale on tyle nie chce, prawie cały dzień spi. Dzięki :)[/quote]
Nie mam zielonego pojecia. Nie mialam nigdy 4 tyg szczeniaka.
Mialam 1-dniowego wyciagnietego ze smietnika, a potem to juz 7-tygodniowe.

Posted

[quote name='strumyk']Nie mam zielonego pojecia. Nie mialam nigdy 4 tyg szczeniaka.
Mialam 1-dniowego wyciagnietego ze smietnika, a potem to juz 7-tygodniowe.[/quote]
Gdybym wiedziała wcześniej to oczywiste, że bym nie kupywała. Nie moja wina że właścicielka tak chętnie chiała je oddać :( Mam nadzieje że to nie było złośliwe, z twojej strony. Ale dziękuje za "oprzytomnienie" mnie. Teraz bede opiekowac sie małym jak najlepiej potrafie. Ale szybko się uczy, w ciągu dwóch dni zajażyl że siusiu robi sie na gazetce :)

Posted

[quote name='Pati&Daro'] Mam nadzieje że to nie było złośliwe, z twojej strony. Ale dziękuje za "oprzytomnienie" mnie. [/quote]
Absolutnie nie. Nie chce po prostu sciemniac i kombinowac, bo nie wiem wiele na temat zywienia takiego malucha. Wole sie przyznac, ze nie wiem :)
Ale mam nadzieje, ze Ci ktorzy maja maluchy i wiedza, to Ci pomoga.
Oprzytomnic tez nie zamierzalam. Tak wyszlo dziwnie.

Posted

[quote name='Pati&Daro']Aha i jeszcze. To bardzo źle że mam go tak wcześnie?? Czytałam że pies nie bedzie socjalizowany, czy coś w tym stylu?? O co chodzi?? :)[/quote]
W innym watku dalam Ci link do faz rozwoju szczeniaka. Tak na chlopski rozum po mojemu, to skutki moga byc rozne. Zasadniczo szczeniak ma przerwana faze pobytu z innymi psami i cwiczenia sie w psich zachowaniach, a efektem moga byc zaburzone kontakty wlasnie z psami. Teraz wchodzi w faze socjalizacji z ludzmi, ale tu raczej w zwiazku z tym, ze na szczescie jest juz z Wami, a nie w jakiejs pseudohodowli, to moze byc dla niego lepsze.
W sumie pies ma zyc z ludzmi. Ja lubie patrzec jak sie psy bawia, ale z problemem psio-psiej agresji da sie zyc. No latwiej z tym zyc niz z agresja skierowana do ludzi.
Chodzi mi o to, ze czesto psy dlugo przebywaja tylko z matka w kojcu, widzac raz na dzien czlowieka jak wrzuca zarcie, i wtedy gdy mija faza socjalizacji z ludzmi, taki pies moze nigdy nie nauczyc sie zyc wsrod ludzi.
Moze macie kogos znajomego ze spokojnym psem, albo psami. Moze czeste kontakty w jakis sposob troche uratuja jego stosunki z psami.
Polecam tez uwagi Agnieszki Walesiak odnosnie dylematow socjalizacji w kwaratntannie poszczepiennej [URL]http://everest.webpark.pl/Kwarantanna.htm[/URL]

Posted

Witaj ponownie
w tym innym wątku już Ci nieco odpisałam
Nie dziw się szczeniakowi, że tyle je i śpi. Szczeniaki takie małe generalnie tak się zachowują - śpią, jedzą, kupkają i bawią się z rodzeństwem. Jeżeli masz jakiegoś fajnego psa od sąsiadów to tak jak pisze Strumyk - zapraszaj ich codzienie na zabawy! Możesz też wychodzić z psem na rękach i pokazywać mu świat.
Jeżeli to była taka piękna pseudohodowla to ja bym jednak zajechała do weta już teraz aby popatrzyła na szczeniaka - zresztą pierwsze odrobacznie robi się właśnie w 4 tyg. na 2 tyg. przed pierwszym szczepieniem.
Oczywiście polecam książki, możesz zacząć od wszelakich książek Zofii Mrzewińskiej - pisze super, zwięźle i fajnie się ją czyta a daje wiele rad.
Szczeniak chłonie teraz bardzo dobrze wiedze, już możesz zaczynać zabawy z siadaniem i leżeniem, gazety też bardzo szybko pojmie :)
NIestety ten ktoś kto sprzedał Ci szczeniaka się na nich w ogóle nie znał i postąpił zupełnie bezmyślnie :( Tobie życzę powodzenia! I naprawde przyłoż się do socjalizacji ja doskonale wiem jak się żyje z psem strachliwym wyazującym agresje i tu jedynie nie zgodze się ze Strumykiem (bez urazy) - agresywny do innych psów amstaff to naprawde niebezpieczne stworzenie - ma niesamowitą siłę i szybkość i potrafi narobić wiele kłopotu, a jak to pies blokowy to si po prostu nigdy nie wyszaleje bo nigdy nie będzie mógł biegać z innymi psami :shake:

Posted

[quote name='Asztir']
Oczywiście polecam książki, możesz zacząć od wszelakich książek Zofii Mrzewińskiej - pisze super, zwięźle i fajnie się ją czyta a daje wiele rad.[/quote]
tak, a szczegolnie fajna jest ta najnowsza - z kluczem do psa
[QUOTE]NIestety ten ktoś kto sprzedał Ci szczeniaka się na nich w ogóle nie znał i postąpił zupełnie bezmyślnie :( [/QUOTE]
znal nei znal, wydaje mi sie, ze wiedzial, ze sa za male, ale kasa to kasa i trza sie malych pozeraczy kasy juz pozbyc
[QUOTE]I naprawde przyłoż się do socjalizacji ja doskonale wiem jak się żyje z psem strachliwym wyazującym agresje i tu jedynie nie zgodze się ze Strumykiem (bez urazy) - agresywny do innych psów amstaff to naprawde niebezpieczne stworzenie [/QUOTE]
a tu sie do konca nie zrozumialysmy
ja napisalam, ze latwiej sie zyje - na ogol w klatce mijamy wiecej ludzi niz psow
taki pies jest skazany na ciagla smycz lub linke, totalna kontrole - zycie jest naprawde ciezkie
ja mam z kolei doswiadczenia z psem agresywnym do ludzi i naprawde na ulicach i w klatce pojawia sie wiecej ludzi niz psow :)

Posted

Bardzo dziękuje wam za rady :) Wczoraj troche się zmartwiłam, że mój mały wyrośnie na jakiegoś odmieńca. Ale od rana siedze i czytam Dogomanie i jest już ok :cool3: A co do tego pseudohodowcy, to naprawdę szok, w dodatku tam było jeszcze 10 szczeniąt. Mam nadzieję że będą miały się dobrze. Teściowa ma staffika, chcemy jak najwcześniej ich przyzwyczajać do siebie, wczoraj były pierwsze próby, staffik sie bał. Zobaczymy jak będzie później, narazie czekam na szczepienia. Małego już odrobaczamy, ale rośnie z dnia na dzień :) Aż trudno mi uwierzyć że z takiego maleństwa wyrośnie duży pies, hehe. Chcę zmienić małemu karme, hodowca dał nam Pedigree, mały się tym zajada, ale wiem ze to nie jest dobra karma. Czytałam gdzieś że Biomill jest dobra, Orjen. Ehh dużo tego, niechce mu za dużo namieszać. Żeby nie dostał rozstroju żołądka :)

Posted

Wczoraj kupilam "Aby moj pies byl zdrowy" Dobrzynskiego i podaje on tam przepis mieszanke mlekozastepcza:
a) 3 czesci mleka pelnego w proszku rozpuscic w 1 czesci wody
b) 1 szkl. mleka pelnego, 1 lyzeczka oleju kukurydzianego, 1 kropla wit A+D3, 2 zoltka jaja kurzego.
Ale oczywiscie poleca gotowie preparaty mlekozastepcze. Jest o tyle dobrze, ze psiak jest juz stos duzy i konczy faze ssania. Teraz glownie przestawienie i pokarmy stale. Bento Kronen ma produkty, z ktorych mozesz skorzystac [URL]http://www.bento-kronen.pl/spec_prod.htm[/URL]

Posted

jak najszybciej zmień karmę ja najlepiej bym gotowała ale nie każdy ma czas i warunki ... Poza tym jak tylko zacznie sie szybka faza wzrostu ok 3 miesiąca wprowadziłabym do diety preparat z glukozaminą bo przy takiej "produkcji" na pewno stawy malucha idealne nie będą i lepiej dmuchać na zimne ...
no i prosimy o foty ...
Tak jak dziewczyny pisza przez taką bezmyślność i chciwość ludzi czeka Cię sporo pracy z psem ale będzie warto ... no i nie zdziw sie jak piesek będzie odbiegal wyglądem od RASOWEGO = rodowodowego psa bo najczęściej o typ rasy tacy ludzie nie dbają (ale myślę, ze teraz jest to sprawa drugorzędna...)

Posted

Prawda jest też taka, że o psa i jego rozwuj właściciel też dbać musi. Ja miałam nierasowe amstaffy (brzmi to dość dziwnie...) i najwcześniej oddałam pierwsze szczenie po 7 tygodniu, reszta rozeszła się do 3 miesiąca. I niestety pisałam ludziom, radziłam a w zamian dostał info od weta w zeszłym roku że gość tak zniszczył psa, że ugryzł kogoś w rękę i został uśpiony. Bardzo jestem zła to i na stronie w galerii napisałam jak się czuje i dostałam maila ze zdjęciem dorosłego mojego szczeniaka który jest radościom dla rodziny i absolutnie nie zgadzają się, że to był błąd z mojej strony. Im więcej będzie takich ludzi jak ta dziewczyna tym będzie lepiej, ale jak tego chłopaka zobacze kiedyś to rozszarpie :angryy:

Posted

[quote name='Patka']jak najszybciej zmień karmę ja najlepiej bym gotowała ale nie każdy ma czas i warunki ... Poza tym jak tylko zacznie sie szybka faza wzrostu ok 3 miesiąca wprowadziłabym do diety preparat z glukozaminą bo przy takiej "produkcji" na pewno stawy malucha idealne nie będą i lepiej dmuchać na zimne ...
no i prosimy o foty ...
Tak jak dziewczyny pisza przez taką bezmyślność i chciwość ludzi czeka Cię sporo pracy z psem ale będzie warto ... no i nie zdziw sie jak piesek będzie odbiegal wyglądem od RASOWEGO = rodowodowego psa bo najczęściej o typ rasy tacy ludzie nie dbają (ale myślę, ze teraz jest to sprawa drugorzędna...)[/quote]
Chciałam mu zmienić karme, ale Pani powiedziała żebym poczekała :/ bo on jest za mały na zmiany i może się to źle skończyć :roll: No więc poczekam do czasu pierwszej wizyty u weta. Narazie dostaje karme, twarożek, mleczko, gerberka.
Ehh, wczoraj odwiedziła mnie teściowa z psem Staffikiem. Dobrze że szybko zareagowałam bo mogło to się źle skończyć dla mojego psiaka :-( Chciał go połknąć w całości. Szkoda, wątpie że się przekona, bo te staffik nie ma zbytniego kontaktu z innymi psami :/ Z yorczką też nie wyszło :roll: bała się małego, eehh zawsze coś. Ale będziemy próbować dalej :razz: Mam nadzieję że będzie good.

Posted

[quote name='Pati&Daro']Chciałam mu zmienić karme, ale Pani powiedziała żebym poczekała :/ bo on jest za mały na zmiany i może się to źle skończyć :roll: [/quote]
Ta "Pani" tak powiedziala, co sprzedala psa w wieku 5 tygodni?
Wybacz, ale ona juz pokazala swoja klase.
Uwierz, ze pies slabo rosnie na karmie sojowej.
[QUOTE]No więc poczekam do czasu pierwszej wizyty u weta.[/QUOTE]
W ogole nei rozumiem czemu czekasz tak dlugo na wizyte u weta.
[QUOTE] Narazie dostaje karme, twarożek, mleczko, gerberka. [/QUOTE]
No to mu jeszcze troche miesa dawaj do tego i odatki witaminowe, bo pedigree twarog i mleko to slaba kombinacja jedzenia dla rosnacego psa duzej rasy.
[QUOTE]Ale będziemy próbować dalej :razz: Mam nadzieję że będzie good.[/QUOTE]
Dzialajcie :) Moze sie jednak ktos znajdzie :)

Posted

4 tyg szczeniakowi mozna już podawać rozmiękczoną suchą karme dla szczeniat , w dobrym sklepie zoologicznym napewno ci poradzą jaka, gotowanego kurczaczaka z marchewką, surowe mięso mielone. Maluch musi jeść często w małych ilościach. Ja podawałam tez ser biały z odrobiną mleka ( taka paćka). Nie mozna też zapomnieć o witaminach oraz wapńu ale to już wet lub sprzedawca powinien doradzić
Powodzenia w odchowaniu malucha

Posted

no tak z "G" na merca karmowego to faktycznie rozstrój żołądka murowany ...
Zmieniaj nie czekaj i podaj witaminy do tego gerberka!!
dlaczego jeszcze nie byliście u weta?? powinien ocenić małego ....
daj mu szczepionkę i na spacery marsz ...

Posted

[quote name='lothia']nie wiem czy z takim maluchem już można ale są też psie przedszkola, mógłby sie tam bawić z innymi szczeniorkami[/quote]

Psie przedszkole jak najbardziej ale dopiero od 3 m-ca :)

Posted

[quote name='Patka@'][/quote]
Pytałam się weta o szczepionke, tą którą można zaszczepić już w 4 tyg. Ale odradził, powiedział że mogę kupić ale mało który wet mi zaszczepi, ponieważ jest duże ryzyko. Powiedział że jak coś to mam podpisac oświadczenie że biorę odpowiedzialność na siebie :shake: Wczoraj zmieniłam karme, na Purnie, mam nadzieje że dobry wybor. Mały rośnie jak na drożdżach, a łobuz taki że nie ma co :evil_lol: zobaczymy co będzie później. Aha, od kiedy mogę zacząć uczyć go met. clikerową?? Wiem, że jak najwcześniej, ale czy on teraz będzie wiedział o co mi chodzi :roll: Napiszcie mi jak mam dać zdjecie małego, bo nie wiem :-(