zakonna Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Otóż sucz dzisiaj w rzece ścięła sobie część opuszki na tylnej łapie, po prostu odcięła sobie kawałek skóry wielkości centymetra. To nie jest rana taka cięta głęboka tylko równo do mięsa ścięty kawałek. No i teraz nie wiem co z tym zrobić, smarować czymś, założyć opatrunek (jeżeli tak to jak to zrobić?), lecieć jutro do weta (ale co wet pomoże). Nie mam doświadczenia z takim ranami, bo do tej pory rany łap były takie "normalne", do szycia. Podpowiedzcie coś, proszę Quote
gryf80 Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 możesz założyc optrunek na tę łapę- o ile pies go nie ściągnie-można dezynfekować r-r rivanolu.jełsi jest odcięte to raczej szycie na wiele sie przyda Quote
zakonna Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 nie ma czego szyć :shake: to jest po prostu brak skóry opuszka. Chodzi mi o to czy lepiej zabezpieczyć tą ranę jakoś czy zostawić jej do lizania, nie krwawi to, pies sobie wylizał do czysta po spacerze. Nie utyka mocno na tą łapę, ale wygląda to makabrycznie, żywe ciało całkiem odsłonięte, brr. Słabo mi się robi jak na to patrzę więc staram się nie przyglądać. Quote
gryf80 Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 normalka.jak nie kuleje znaczy że nie boli.mozesz to zabezpieczyć opatrunkiem-jak pisałam ale nie musisz Quote
zakonna Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 potrzebuję rady. Pies w poniedziałek sobie zdarł skórę z części opuszka, codziennie sobie to wylizuje, i cały czas ma na wierzchu mięso. W poniedziałek jedziemy na tydzień w góry, w planach są długie wędrówki i kąpiele w rzece. Nie wiem co zrobić z tą raną na ten czas. Zostawić samą sobie? Może użyć czegoś takiego: Akutol - opatrunek w sprayu na skórę 60ml . A czy ktoś z was wie jak to się zagoi, czy to będzie taka mega blizna, czy jej zarośnie to nową skórątaką jak na reszcie opuszka? Quote
gryf80 Posted August 4, 2012 Posted August 4, 2012 olej to niech sobie moczy w odzie bez opatrunku Quote
zakonna Posted August 4, 2012 Author Posted August 4, 2012 he he he, dzięki :) olejemy temat w takim razie,niech se moczy Quote
Recommended Posts