Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :D

Mam małe pytanko, otóż chcę zacząć z moją majorką prace w szelkach ( sunia ma juz 15 miesięcy).

Jak nauczyć ją ciągnięcia skoro jest nauczona równego chodzenia przy lewej nodze.

Jak powinien taki trening wyglądac i ile ma trwac, żeby pieska nie przemęczyć.

Słyszałam, że na początek trzeba pieska przyzwyczaic do tego, ze cos za nim lata.

Prosze o rady, za wszystkie z góry bardzo dziekuję :D

Posted

ja opowiem o moich przygpdach z ciąganiem a że pies w sumie podobny to może bęzdie przydatne

najpierw trzeba nabyć dobre szelki typu sled (podobno do ciągania najlepsze (okolo 50 zeta))

potem najlepiej zacząć od króciutkich dystansów z obciązeniem niewielkiem a potem już zabawa :)

tylko mój sam nie chce biegać i zawsze musi mieć zająca (to jak idziemy na narty) a biegfanie z sankami i 35 kilowym kamieniem jest bardziej męzące dla mnie niż dla niego więc nie ma tak lekko

Posted

@ popek

Szelki już mam odpowiednie, nie wiem tylko jak te moją psinę nauczyć ciągać. Ona idzie przy nodze, a zaczyna wyrywac do przodu jak zobaczy cos interesującego na horyzoncie.

Jak zmoblizować ją by biegła do przodu, cos czuję, że chyba będę robić za zjąca... :(

Posted

Ja polecam szelki ManMat z Karuska-nie uwierają psiaka,nie cisną klaty piersiowej,są ładne i mocno szyte.

http://www.karusek.com.pl

Moje też ciągną tylko na zająca :o -na razie sanki,mamy ambicje na coś więcej :D

Ale na razie "zając" po ciągnięciu jest sztywny jak denat :evilbat:

W zeszłym roku próbowałam Małemu" podłączyć" oponę,ale nie chciał ciągnąć,tylko się nią bawił i szarpał :evil:

W tym roku zaczął na spacerach interesowaćsię oponami :o -więc spróbuję jeszcze raz.

Może dojrzał do kariery ciężarowca? :wink:

Ale najtrudniej jest opanować równomierne ciągnięcie-bez zrywów i szarpania(na sankach parę razy ja albo córa zaliczyłyśmy glebę)-nad tym będziemy pracować.

• 7 years later...
Posted

Przedewszystkim wasze psy powinny wiedzieć kiedy idą na spacer na kiedy na trening. Trening - szelki Spacer - obroża wtedy psy będą odróżniały i na spacerach będą grzecznie chodzić a na treningach będą ciągły jak szalone.Zalecam również robić np. jednodniowe przerwy jeśli begacie po 10-20km.Obroże polecam półzaciskową.Na początku psy trzeba zachęcić nie polacam "zająca" ponieważ jak przyjdzie co doczego psy nie będą chciały ciągnąć bo będą nauczone że ktoś biegnie przed nimi.Pozdrawiam

• 7 months later...
Posted

szorki takie jak z ManMata nie nadają się do weight pullingu, uprząż powinna mieć belkę stabilizującą z tyłu i dociskać psi kręgosłup w odpowiednim miejscu (w Łodzi można sobie poprzymierzać szelki do WP na Tuszyńskiej 88 )