marzanna8 Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 Witam, mam nadzieję znaleźć pomoc u Was, bo z weterynarzami jakoś nie mogę się dogadać. U mojej 11to letniej, małej suni stwierdzono zaawansowaną cukrzycę w grudniu. Zrobiliśmy krzywą cukrową i od tamtej pory dostaje caninsulin 2 razy dziennie. W międzyczasie ją wysterylizowałam ponieważ 4 wetów u których byłam stwierdziło że jest to zabieg absolutnie konieczny. Teraz mija 2.5 miesiąca od sterylizacji i wciąż utrzymuje się bardzo wysoki poziom cukru (3-4 krzyżyki na pasku do badania moczu). Sunia zaczęła tyć, przybrała sporo na wadze pomimo że każdy posiłek jest ważony. Karmiona jest Taste of the Wilde rano 1/2 porcji dziennej dla tej karmy, wieczorem dostaje 20dag gotowanego (brązowy ryż, wołowina lub jagnięcina, warzywa ze szczególnym uwzględnieniem zielonego groszku, wszystko w równych częściach). Nie widzę w jej zachowaniu niepokojących objawów; jest wesoła, biega na spacerach, interesuje się wszystkim, nie pije i nie sika nadmiernie. Jednak taki wysoki cukier mnie martwi. Wet mówi ze jeśli nie ma ciał ketonowych to nie ma powodów do niepokoju... co o tym sądzicie? Proszę napiszcie jak to ma być, przecież ten poziom cukru nie jest bez znaczenia. Poza tym wszyscy mówili że po sterylizacji cukrzyca może się wycofać, a w najgorszym razie trzeba będzie tylko minimalnych dawek insuliny, ja jednak żadnych zmian na lepsze nie widzę. Quote
gryf80 Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 może mimo wszytsko spróbuj przestawic-nawet tak testowo-psa na dietę weterynaryjną dla cukrzykówi zobacz jak sie ten cukier zachowuje.tyje-prawdopodobnie efekt zbyt wysoko węglowodanowej karmy (ryz i warzywa,które sa gotowane)+zmniejszony metabolizm posterylkowy. Quote
marzanna8 Posted May 12, 2012 Author Posted May 12, 2012 Przez jakiś czas, na początku dawałam jej Hillsa w/d dla diabetyków, ale to była masakra! Za nic nie chciała jej jeść, karmiłam na siłę. Doszłam do wniosku że ta ilość stresu którą z tego powodu ma nie jest warta efektów. Poza tym kiedy przeczytałam skład tej karmy to się okazało, że nic wartościowego w niej nie ma i na dłuższą metę chyba nie można jej podawać bez szkody dla psa. Ale tycie to jeszcze nie taki problem, najgorszy ten cukier! Wet rozkłada ręce i każe się cieszyć że nie widać OZNAK problemów zdrowotnych. Myślę że to zbyt marny powód do radości. A może ktoś z Was leczył cukrzycę u psa homeopatią? Jestem skłonna spróbować, oczywiście nie rezygnując z insuliny. A co myślicie o zmianie rodzaju insuliny? Może ta Caninsulin to jakiś przeżytek? Gdzieś na jakimś forum spotkałam takie opinie. Niby jest to insulina długo działająca, ale podczas krzywej cukrowej był spadek poziomu cukru bardzo radykalny, bo 2 godz po podaniu cukier zjechał z chyba 280 na 80 po czym zaczął się znów podnosić w 5 tej godzinie od iniekcji. Nie wiem, ale wg. mnie to chyba jest zbyt szybko? Piszą że szczyt działania tej insuliny przypada miedzy 6 a 8 godzin po podaniu, to jakim cudem w 5tej godzinie zaczyna u mojej suni rosnąc?????????? A może to jakaś reakcja odbicia? Już nie wiem co o tym myśleć, RATUNKU! Quote
gryf80 Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 byc może.ale-kazda insuline tzn.dawkowanie stosuje sie indywidualnie do pacjenta-na caninsulinie jest podone dawkowanie orientacyjne i niestety dużo zależy od własciciela-jego obserwacji i regulowanie dawki.canisulin NIE jest przezytkiem,to dosc dobry/jedyny prep.dla psów,kotów. badasz cukier tylko z moczu czy tez z krwi(chodzi mi o codzienne pomiary) Quote
marzanna8 Posted May 13, 2012 Author Posted May 13, 2012 Badam cukier tylko z moczu bo nie mogę się przemóc żeby jej bać krew. Parę razy próbowałam, ale moja sunia jest straszną histeryczką, zawsze taka była i potrafi się tak zdenerwować ze krew jej w ogóle nie leci! Raz badanie było absolutnie konieczne więc się zawzięłam. Wkłuwałam się 6 razy, ale nie udało się zdobyć mimo to wystarczającej ilości krwi! Wet mówi żeby jej tak nie stresować, że badanie z moczu wystarczy. Dużo osób twierdzi że insulina Lente jest o wiele lepsza, już sama nie wiem Quote
gryf80 Posted May 13, 2012 Posted May 13, 2012 podstawa powinny byc pomiary z glukometru,no ale...na temat lente porozmawiaj z wetem na spokojnie-co on na ten temat myśli Quote
Recommended Posts