amanda-1a Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 Od kilku hodowców swojej rasy (afgan) słyszałam o tym, że warto nakładać olej na włos (czy to w formie sprayu, czy też jako mieszanka z odżywką po kąpieli). Ma to na celu odżywienie, nawilżenie i ochronę włosa. Wiele firm oferuje różnego typu gotowe olejki czy też kuracje olejowe, hodowcy tworzą też "swoje" mieszanki... Stosuję u swojego psa olejki, ale właśnie wyczytałam, że nie należy "trzymać psa w oleju" dłużej niż 4 dni, bo po upływie takiego czasu oleje zamiast pomagać, zaczyna szkodzić włosom - że kurz i brud oblepiają włos, włos staje się kruchy i łamliwy, do tego utrudnione jest oddychanie skóry i włos znacznie spowalnia swój wzrost... Czyli otrzymujemy wtedy efekt odwrotny do zamierzonego... :-o Na olejku Pure Paws jest faktycznie zalecenie kąpieli co 4 dni, podobnie uważa Vellus... Co o tym sądzicie? Kąpiel psa co 4 dni jest... trochę trudna do wykonania, zwłaszcza przy normalnej pracy zawodowej i gabarytach afgana :shake: Quote
slawi Posted January 27, 2012 Posted January 27, 2012 U nas pies w oleju przez 7-8 dni :), nie w każdym oleju można na tyle zostawić, np z PP trzeba uważać niektóre rzeczywiście po kilku dniach mogą działać odwrotnie Quote
Impresja&Simarilion Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Czsem używam oleju dgy jest bardzo dużo śniegu, wtedy psy mogą sobie do woli szaleć i nie robią im się śniegowe kule. Ale na codzień trzymanie psa w oleju byłby dla mnie zbyt uciążliwe, bo olej zbiera brud a ja nie jestem zwolenninczką kąpania psa co tydzień. Quote
maga18 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 slawi napisał(a):U nas pies w oleju przez 7-8 dni :), nie w każdym oleju można na tyle zostawić, np z PP trzeba uważać niektóre rzeczywiście po kilku dniach mogą działać odwrotnie PP to jaka firme masz na mysli bo mi do glowy przychodza co najmniej dwie :grins: Pure Paws i Puppy Plush i obie maja oleje Quote
slawi Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 Pure Paws:lol:, to co ma Plush to nie do końca jest czysty "olej" po natłuszczeniu York ma zakładane papiloty+ubranko ochronne- inaczej rzeczywiście po krótkim czasie na włosach zbierze cały brud z otoczenia, Quote
Impresja&Simarilion Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 no właśnie, ja nie widzę szans, żeby setera w papiloty zapakować :p a próbowałam :P Quote
slawi Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 (edited) Impresja&Simarilion napisał(a):no właśnie, ja nie widzę szans, żeby setera w papiloty zapakować :p a próbowałam :P trudno mi to sobie wyobrazić, Yoras w papilotach lekko szokuje, a co dopiero seter... :) zajrzałam do Twoich psiaków żeby zobaczyć co chcesz w papiloty pakować, chodzi o firankę - tak? wg mnie to się da w papiloty zapakować, może będzie to lekko dziwne , ale jest możliwe:) Edited January 31, 2012 by slawi Quote
Impresja&Simarilion Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 tak firany :P No oczywiście, że się da ale psy są bardzo aktywne, duzo biegają po polach i chaszczach. Papiloty by przeszkadzały ;p Quote
slawi Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 Impresja&Simarilion napisał(a):tak firany :P No oczywiście, że się da ale psy są bardzo aktywne, duzo biegają po polach i chaszczach. Papiloty by przeszkadzały ;p piękne mają te firany:) Quote
amanda-1a Posted January 31, 2012 Author Posted January 31, 2012 Ja jedynie papilotuję uszyska, dobrze że dziewczyna się nie "rozbiera" z nich, bo poszłoby z włosem... Ale już w czasie zabawy z innymi psiakami trochę się o te papiloty obawiam, bo łapią ją za te uszyska... No i całego afgana w papiloty nie wsadzę, musiałabym papilotować chyba z tydzień, żeby wszystko zebrać :roll: Właśnie - najlepiej sprawdzał mi się jak dotąd olejek z Pure Paws'a :) Tylko - czy coś naprawdę się stanie, jak go nie zmyję po 3-4 dniach od nałożenia? Pewnie jak raz przetrzymam dłużej, to nic, ale jeśli tak będę przez cały czas trzymała przez 7-8 dni? Quote
Recommended Posts