Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Zamierzam w przyszłości mieć psa któryś z tych ras, pytanie która.
Tak jak w temacie od chyba 2 msc zastanawiam się nad tymi dwiema rasami.
Otóż od wielu lat moją wymarzoną rasą był doberman. Jednak kiedy w necie znalazłam informację o pinczerze średnim moja decyzja o posiadaniu dobermana nieco się zachwiała. Ciągle tłukę się z myślą, czym pinczer średni ustępuje dobermanowi bądź odwrotnie. Osobowość? to który z nich tryska większą energią, który z nich jest bardziej inteligentny, który bardziej zdyscyplinowany a tym samym posłuszny (w przypadku przeszkolenia w tym kierunku), który z nich jest bardziej powściągliwy i opanowany, który z nich jest bardziej hałaśliwy (szczekacz)
Domyślam się, że doberman przejawia bardziej terytorializm, jest bardziej nieufny.
Dodatkowo zrozumiałą rzeczą jest koszt utrzymania, to chyba zasadnicza różnica.
Zastanawia mnie też stan zdrowia. Z tego co czytałam w necie, dobermany jako rasa bardziej obciążona jest różnymi schorzeniami niż pinczery średnie.

• 1 year later...
Posted

Temat jest już nieaktualny. Zdecydowałam się na pinczera. Za i przeciw przechyliły szalę na korzyść pinczerka. W czerwcu jadę po sunię. Ja i moa rodzinka nie możemy się już doczekać