Nika&Luna Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Mam pytanie .. no chciałam się spytać czy goldeny retriever nadają się do tego . Ja z moją sunią ( 12 miesięczną ) próbowałyśmy zabawę z agility , ale wychodziły nam tylko skoki przez przeszkody ;) Pomyślałam potem o zaprzęgu ponieważ kocham tan sport . No ale przecież z jednym psem , na dodatek goldenem nie dam rady . Więc może canicross ? Od tygodnia biegam z psiną po lesie . Jak narazie mój sprzęt wygląda tak ; Luna ma założone puszory ( takie zwykłe ;p) do nich zapiętą smycz ( 150 cm chyba ), ja mam jeszcze inną smycz przepasaną w biodrach i do tej dopinam tamtą ;D Bez profesjonalnego sprzętu narazie bo nie wiem czy w ogóle goldeny mogą brać udział w tej zabawie .. Kiedy z powiem jej 'na przód' lub 'dalej' leci jak torpeda , lekko i równo ciągnąc mnie i tak potrafimy przebiec 1km - 2km . Ale czasem nagle zatrzymuje się , lub ucieka na boki bo np. usłyszała coś ciekawego ;/ No i jeszcze chciałabym wiedzieć jak psa bardziej zmotywowć do ciągnięcia ? Jest wolna od dysplazji ! Quote
killerek Posted November 17, 2011 Posted November 17, 2011 jeśli chcą to mogą :) przede wszystkim jeśli pies ma fajnie biegać i ciągnąć to musi wiedzieć że to praca i nie może się rozpraszać;) czy jak chodzisz z nią na spacery to też w tych szelkach ? pewnie wtedy wymagasz od niej dyscypliny i nie pozwalasz ciągnąć więc jeśli chcesz żeby jej na tym zależało to dobrze by było jakby nauczyła się rozróżniać obroża lub quardy= spacer, sledy=ciągnięcie druga sprawa jest taka że to ty masz decydować kiedy jest koniec treningu. jeśli pies traci zainteresowanie przerwij natychmiast, dobrze by było przerwać w najfajniejszym momencie aby pies dobrze to skojarzył i chciał więcej ;) Quote
Nika&Luna Posted November 20, 2011 Author Posted November 20, 2011 Tak , na zwykłym spacerze chodzi przy nodze na obroży ;) Dzięki za pomoc Quote
Recommended Posts