walek00 Posted May 1, 2014 Posted May 1, 2014 Okazało się, ze mój piesek ma zapalenie gruczołów okołoodbytowy, weterynarz przypisał czopki. Muszę je podać wieczorem, jednak nie mam pojęcia jak prawidłowo je aplikować i w jaki sposób. W internecie znalazłam tylko informację, że psa trzeba położyć. Ale chciałam zapytać o wasze doświadczenia. Czy można włożyć czopem kiedy np druga osoba trzyma psa na rękach? czy nie jest to dobry sposób? i jak głęboko włożyć czopek, żeby pies nie zaczął się nim interesować, albo żeby zbyt głęboko nie włożyć? proszę o pomoc. Quote
bejasty Posted May 1, 2014 Posted May 1, 2014 Wkładanie jest dośc proste.Czopkiem musić trafić w "dziurkę pod ogonem "=odbyt.Możesz położyć psiaka na boku i podnieśc ogon,alebo tak jak piszesz ktoś trzyma go na rękach,ale musisz mieć dostęp do ogonka. Czopek delikatnie wpychasz na cała długośc tak zeby zwieracze odbytu go trzymaly/jak zaciśnie odbyt to czopek powinien przemiescic sie troszkę głębiej. Przez chwilkę zajmuj psiaka,nie pozwalaj na przyjmowanie pozycji jak do zrobienia kupki. Quote
gryf80 Posted May 1, 2014 Posted May 1, 2014 ja wpierw oczywiście założyłam rękawiczkę latexową na swoją dłoń,czopek zwilżyłam pod ciepłą wodą i "podałam"tak na pół długości palca wskazującego. Quote
walek00 Posted May 2, 2014 Author Posted May 2, 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Udał się umieścić ten czopek. Ale niepokoi mnie dzisiejsza kupa, była dość dziwna, tj. żółta z białymi smugami. Czy to normalne? może jakieś pozostałości po czopku? Quote
Recommended Posts