Jump to content
Dogomania

agatka84

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

agatka84's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

  1. agatka84

    Pro Pac

    Dane sprawdzone na kilku stronach www. i wszystkie piszą podobnie. Zgodnie z tym co piszesz, wszystkie te strony edytowane są przez dyletantów, a tylko Twoja wiedza jest jedyną właściwą. Urasta wręcz do rangi aksjomatu. Poprzestańmy na tym że jesteś szefem internetu, matką wikipedii i czego tam jeszcze chcesz. Wszystkie strony piszące inaczej niż Ty mówisz, pisane są przez dyletantów i są jedną wielką zmową i konspiracją na globalną skalę. Wszystko to uknuli Amerykanie, Ruscy i prawdopodobnie przedstawiciele innej cywilizacji. Zakończyłam rozmowę z Tobą na w/w temat. Pozdrawiam :)
  2. agatka84

    Pro Pac

    [quote name='agatka84']Po pierwsze, nie jest to karma z mączką mięsną: jeśli producent określa ją mianem "chicken meal", to składa się ona ze wszystkich elementów kurczaka, za wyjątkiem mięsa. Po drugie, jeśli piszesz o tym, że karma składa się z mięsa, to najpierw sięgnij do źródeł informacji na temat karmy, a dopiero potem publicznie się o niej wypowiadaj tak, by nie wprowadzać w błąd czytających. Po trzecie, Ty nie odróżniasz mączki od sproszkowanego mięsa - nie jest istotne, jaką postać przybiera surowiec, zarówno mączka jak i mięso sproszkowane mają podobną konsystencję, ale różnią się kolorem, a przede wszystkim jakością białka, o czym zapewne nie wiesz.[/QUOTE] Dodatkowo w którymś poście powołujesz się na AAFCO i sowoją bezgranicznie nieomylną wiedzę mięsa chicken meal itp. uskuteczniasz w tej rozmowie, tak więc: [B][COLOR=#ff0000]SZACH :[/COLOR][/B] Spójrzmy na oficjalne definicje AAFCO obu składników żywności [B]AAFCO definicja mączka z kurczaka - CHICKEN MEAL [/B] Produkt powstały z połączenia czystego ciała i skóry, z towarzyszącymi lub bez kości, pochodzące z części całych tusz drobiu lub ich kombinacji, z wyłączeniem piór, głowy, nogi i wnętrzności , z wyjątkiem, w takich ilościach, które mogą wystąpić w procesie przetrwarzania w dobrych fabrykach. Nie obejmuje jelit kurczaka i kału kurczaka. [B]AAFCO definicja produkt uboczny z kurczaka - BY PRODUCTS[/B] Produkt powstały z ziemi, renderowanych, czystych części tuszy z ubitego drobiu, takich jak szyi, stóp, nierozwiniętych jaja, jelit, z wyłączeniem piór, z wyjątkiem, w takich ilościach, które mogą wystąpić w sposób nieunikniony w procesie przetwarzania w dobrych frabrykach. Może zawierać wnętrzności kurczaka i kał kurczaka ..... [COLOR=#ff0000][B]MAT[/B][/COLOR] [... kto mieczem wojuje, od miecza ginie ...] :) :) :)
  3. agatka84

    Pro Pac

    ok, dobrze, tylko podaj jeszcze w którym punkcie czy paragrafie ponieważ napisałaś coś na wzór..... jest w encyklopedii znajdź sobie..... ani ja ani nikt nie ma zamiaru przeszukiwać setek stron w poszukiwaniu Twojej racji. Ja również mogłabym powiedzieć, że moja teoria pochodzi ...nie wiem... z kosmosu - znajdz sobie ... Myślę jednak, że dane zawarte na między innymi stronie, którą oglądałam są miarodajne, a rozmowa z Tobą nie prowadzi do niczego po za przepychanką słowną, której efektem ma być przyznanie Tobie racji bo Ty innej opcji nie widzisz..... na zasadzie jesteśmy kolegami dopóki robisz co ci powiem......
  4. agatka84

    Pro Pac

    1. acha czyli zwracasz mi uwagę, że wypowiadam się błędnie ale sama nie potrafisz podać źródła. Czyli teraz ja śmiem twierdzić, że wiedza Twoja jest wyssana z palca bądź pracujesz dla konkurencyjnego brandu i starasz się podciąć skrzydła konkurencji. 2. Skoro tak bronisz swojej wiedzy oznacza że jesteś wetem, dietetykiem lub pokrewne ? W takim wypadku tym bardziej nie powinno sprawić Ci kłopotu wklejenie jakiegoś tekstu wyjaśniającego cały problem. 3. Niedługo idę z piesą do weta to się podpytam co i jak 4. Tak, zboczyliśmy trochę z tematu 5. W takim razie bardzo Cię proszę poleć mi jakąś karmę na której nie będziesz "psów wieszać" :) Bardzo chętnie spróbuję i nic nie stoi na przeszkodzie abym zmieniła obecną na jeszcze lepszą. Pozdrawiam :)
  5. agatka84

    Pro Pac

    tekst ściągnięty z "renomowanej" strony www więc pokładam w nim nadzieje. Może żeby rozwiać wszelkie wątpliwości mogłabyś zamieścić jakiś wątek z innej miarodajnej witryny, który poparłby Twoją tezę...
  6. agatka84

    Pro Pac

    [quote name='Elia'] Po pierwsze, nie jest to karma z mączką mięsną: jeśli producent określa ją mianem "chicken meal", to składa się ona ze wszystkich elementów kurczaka, za wyjątkiem mięsa. Po drugie, jeśli piszesz o tym, że karma składa się z mięsa, to najpierw sięgnij do źródeł informacji na temat karmy, a dopiero potem publicznie się o niej wypowiadaj tak, by nie wprowadzać w błąd czytających. Po trzecie, Ty nie odróżniasz mączki od sproszkowanego mięsa - nie jest istotne, jaką postać przybiera surowiec, zarówno mączka jak i mięso sproszkowane mają podobną konsystencję, ale różnią się kolorem, a przede wszystkim jakością białka, o czym zapewne nie wiesz. Po czwarte, piszesz niedorzeczności na temat procesu dehydratyzacji - proces suszenia w żaden sposób nie zwiększa ilości białka w mięsie: tyle samo białka jest w 1 kg świeżego mięsa, ile w 40 dkg po wysuszeniu. [/QUOTE] hmmm... otóż coś takiego znalazłam na internecie i zgodnie z tym co napisano wydaje mi się, że mam rację co do mączki,, mięsa i białka... [... [LEFT] Źródło białkowe powinno być właściwie nazwane – Chicken (kurczak), beef (wołowina), lamb (baranina), itp. [/LEFT] [LEFT]Meat (mięso) lub animal protein (zwierzęce źródło białkowe) są przykładami niskojakościowego źródła białkowego niewiadomego pochodzenia. [/LEFT] [LEFT]Wszelkiego rodzaju mączki takie jak: chicken meal (mączka z kurczaka), beef meal (mączka z wołowiny), lamb meal (mączka z baraniny) powinny również być dokładnie określone. Meat meal (mączka mięsna) może być wszystkim. Fresh meat (świeże mięso) nie może być jedynym źródłem białka w suchej karmie. Jest to spowodowane faktem dużej zawartości wody (około 65-75%) i tylko 15-20% udziałem samego białka. Kiedy więc na początku listy składnikowej pojawia się świeże mięso to zwykle na liście składnikowej znajdziemy obok dodatkowe składniki białkowe uzupełniające zawartość białka w karmie. My generalnie preferujemy w składzie karmy białko pochodzenia zwierzęcego niż pochodzenia roślinnego.[/LEFT] [LEFT] Mączka mięsna jest to gotowane i wysuszona mięso z mięśnia zawierające śladowe ilości kości, skóry i tkanki. Mączki te w procesie technologicznym są wysuszane do 10% poziomu wilgotności i zawierają około 65% białka. ....] Co do strony producenta... rzeczywiście nie podają składu % - jak dowiem się co jest tego powodem to dam znać czego się dowiedziałam. Pozdrawiam i ponownie dziękuję za cenne informacje. [/LEFT]
  7. agatka84

    Pro Pac

    uuu.... widzę, że nawet na takie fora zaglądają osoby, które za największy priorytet swojej wypowiedzi stawiają sobie wytykanie komuś błędów, insynuacje i obrażanie (choć akurat to ostatnie w tym przypadku nie dotyczy). Otóż droga Elio, Nie jestem weterynarzem, producentem, dystrybutorem itp. toteż wyczerpująca wiedza nt. karm nie jest moją domeną, więc mogę popełniać błędy jak każdy kto po prostu się na tym nie zna. Moja wiedza jest bardzo ogólna, no ewentualnie trochę poczytałam, to tu, to tam. Tak, jest to karma z mączką mięsną ale jak myślisz ? jak się produkuje suchą karmę ? Wszystko jest zamieniane do takiej postaci. Czyste surowe mięso zawiera w sobie zbyt mało białka i między innymi po to doprowadza się karmę do postaci suchej/sproszkowanej aby tą ilość zwiększyć. Wyobrażasz sobie suchą karmę z surowym mięsem ? bo ja nie... Odnośnie braku danych procentowych to aż wstałam po ulotkę, którą otrzymałam..... wszędzie jest podana wartość %, więc nie wiem skąd masz takie informacje.... Tak więc, jak widzisz zajęłaś się krytykowaniem mojej niewinnej niewiedzy i puszeniem się przed monitorem zamiast odpowiedzieć na pytanie : czy ktoś zna tą karmę i jak się sprawdza u Waszych piesków. Tak czy inaczej dziękuję za cenną dla mnie wiedzę :) Pozdrwiam Aga
  8. agatka84

    Pro Pac

    No :) Karma przyszła i od 2 dni zastępuje dotychczasowe menue mojej bulterierki. Tak jak mogłam się spodziewać - jakość znakomita jak kilka lat temu :) Nawet nie musiałam psa stopniowo do niej przyzwyczajać. Zero wiatrów ! na dworze też ok... Jak ktoś chętny mogę coś bliżej powiedzieć o tej karmie. Na początek tyle, że w składzie podana jest ilość mięsa suszonego, natomiast w znacznej większości karm podana jest zawartość czystego/surowego mięsa, w którym znajduje się 70 - 80 % wody, więc po jej usunięciu w karmie która ma w składzie np 30% mięsa tak naprawdę zostaje jej tylko około 10 %... Pozdrawiam Aga :)
  9. agatka84

    Pro Pac

    Polecam karmę ProPac, kilka lat temu żywiłam nią mojego Bulterierka i sprawdzała się wspaniale. Potem niestety karma zniknęła ze sklepów i zaczęłam sama gotować lub karmić Heritage’m teraz widzę, że znowu wróciła :smile: Zamówiłam i czekam na paczuszkę :smile: Zobaczymy czy jakość dalej ta sama... Ktoś zna tą karmę ? Jak się sprawdza u Waszych piesków ??
×
×
  • Create New...