• Announcements

    • Admin

      Regulamin Forum   12/31/16

      Dogomania na Facebooku
      https://www.facebook.com/groups/DogomaniaPL/    

SirTrenton

Members
  • Content count

    40
  • Joined

  • Last visited

  1. Tak zrobie,Dzięki Wronka :)
  2. Najlepsze sa właśnie ABDA i APBT Serbia
  3. Wronka a wiesz może jak to wyglada z tym czasem oczekiwania?
  4. Nic z tych rzeczy. Chciałam tylko zapytać o czas oczekiwania. Jezeli tak to wyglada to przepraszam bardzo i proszę nie odpisywać na posta. Może brzmi to trochę jak "reklama" ale nie miało nią byc.
  5. Witam. Mam piękna suke Pita ze wspaniałym pochodzeniem i już ma wybranego dostojnego kawalera rownież z bardzo dobrym pochodzeniem. Nie chce jej rejestrować w zwykłym stowarzyszeniu w Polsce bo to jest nic nie warte. Będę wysyłać Kartę miotu do Serbii aby szczeniaki miały Serbskie rodowody. Nie trzeba mieć tam założonej hodowli, można mieć rodowody na same imię i nazwisko. Na początek zrobię w ten sposób ale teraz na dniach wysyłam kartę zgłoszeniowa o zarejestrowanie hododowli i przydomka do APBT Serbia. Orientuje sie ktoś ile czasu to trwa? Ile czasu może trwać to rejestrowanie przydomka? Pamietam ze jak wysyłałam tam metryczkę mojej suki do wyrobienia rodowodu to czekałam na niego aż 4 miesiące. Ile czasu mniej więcej sie czeka na ten przydomek? Może uda mi sie to załatwić jeszcze przed oszczenienuem suczki to będę mieć rodowody z nazwa hodowli a nie tylko imię i nazwisko. Z góry dziekuje za odpowiedzi . ;)
  6. Dziekuje bardzo za pomoc;) a jeżeli suczka chodzi i o wszystko sie ociera "eksponując"tyłek to co to może znaczyć?
  7. Witam. Czy kwas foliowy podaje sie suczce już jak jest w ciąży czy jeszcze przed np planowanym kryciem? Jaki ten kwas foliowy bedzie najlepszy?
  8. Chyba lepiej wydać pieniądze na kastrację lub sterylizacje niż żeby kolejne szczeniaki przychodziły na świat. Na nie tez trzeba wydać nie małe pieniądze jedzenie,szczepienia,odrobaczenia,profilaktyka i przecież któryś zawsze może tfu tfu zachorować i tez trzeba psiaka wyleczyć. Moim zdaniem lepiej je wysterylizować (suczki ) albo wykastrować psy.
  9. American Pitbull terrier. Do tej pory miała cieczke tak jak pisałam i jeżeli miała cieczke na początku sierpnia to chyba mogę sie jej jakoś niedługo spodziewać?;)
  10. Moja suczka ostatni raz miała cieczke na początku sierpnia( 3 cieczke). Za ile mniej więcej mogę sie spodziewać następnej? Według mnie jakoś teraz albo w marcu,ale nie jestem pewna. Co ile mniej więcej cieczka występuje? Co 6 miesięcy ? I jakie mogą byc wahania? Do tej pory miała rożnie,po pierwszej dostała po 4 miesiącach a 3 dostała po 6 miesiącach
  11. Ok to zostanę narazie przy serku, dzięki wielkie za odpowiedzi ;)
  12. Witam. Czy ktoś sie orientuje jaka dieta powinna byc przy Sibo u psa? Chyba lekkostrawna ale co to by moglo byc? Biorąc jeszcze pod uwagę ze pies nie trawi skrobi ?
  13. Wczoraj dałam galaretę dorosłym i szczeniakom to tak im smakowało ze prosiły o więcej :) napewno będę im ja gotować kilka razy w miesiącu ;) trochę roboty jest przy tym obieraniu łapek ale co tam ;) jak smakuje :) dwben a co z tym jogurtem jeżeli małe maja po nim biegunkę?
  14. Ja właśnie wczoraj zrobiłam galaretę na kurzych łapkach ;) do tego marchewka,seler i pietruszka i jeszcze dodałam kilka serduszek kurzych ;) dzis będę pieskom serwować i zobaczymy czy posmakuje ;)
  15. Witam. Bardzo prosze o pomoc bo juz nie wiem co mam robic ! ;( Napisze tak wskrocie. Pies American bully 10 mies waga 29 kg. ( kupiony jak mial 6 mies,zdrowy, wazyl 30kg-wtedy to byla waga prawidlowa). Pies po zakupie zlamal noge,mial operacje. Byl usypiany kilka razy pod rzad. Dostawal bardzo duzo antybiotykow. Pies na poczatku byl niejadkiem,wtedy sie nie dziwilam,po tych operacjach. Wogole nie przybieral na wadze. Kupa byla normalna. Po okolo 3 miesiacach niby apetyt byl ok,zaczal jesc to co mu dawalam ( korpusy -bo byl nauczony od hodowcy, mieso surowe mielone wolowo drobiowe z gotowanym ryzem,marchewka,pietruszka i selerem i karme Purizon ryba i kurczak). Ale juz w tym okresie zaczely sie biegunki i ogolnie bardzo duzeeee kupska,rozlane,ciemne,bardzo ciemne. Pies powinien wazyc wtedy okolo 38kg kg a wazyl caly czas 30kg. Poszlismy do weterynarza. Badania krwi wyszly wporzadku. Dostalismy tabeltki na ureguloanie flory bakteryjnej. Nic to nie dalo. Badania kalu. Nie napisze co mu dokladnie jest bo sie na tym nie znam ale mniej wiecej wet powiedzial tak: za malo kwasu foliowego,wit B,pies nie trawi skrobii,Przerost zlej flory bakteryjnej,jelito cienkie nie wchlania jedzenia. Jego wyniki badan: Test Wynik / Result Sign Wartosc referencyjna / Reference value Jednostka / Unit Uwagi / Remark Basic Check-up 1) Gastrointestinal diseases Canine Specific Pancreatic Lipase <30 ug/l <= 200 ug/L not suspicious of pancreatitis 201-399 ug/L borderline result >= 400 ug/L suspicious of pancreatitis Folic acid 19.8 - 21.1 - 54.0 nmol/l Vitamin B12 210 173 - 599 pmol/l TLI 19.0 ug/l c),2) provisional reference range: 8.5 - 35 ug/l Kidney: Urea (BUN) 3.9 3.2 - 10.3 mmol/l c) Creatinine 64 < 124 umol/l c) Sodium 149 142 - 153 mmol/l c) Potassium 4.3 3.9 - 5.8 mmol/l c) Liver: Bilirubin (total) 3.2 < 6.8 umol/l c) ALT (GPT) 62 < 122 U/l c) Alkaline phosphatase 77 < 147 U/l c) AST (GOT) 66 + < 59 U/l c) Total protein 66 54 - 76 g/l c) Albumin 36 28 - 43 g/l c) Globulin 30 24 - 43 g/l Albumin/Globulin-Ratio 1.18 Pancreas: Glucose 4.5 3.2 - 7.0 mmol/l c) Cholesterol 5.2 < 10.3 mmol/l c) Cholesterol (fasting dogs with regular body weight): < 7.8 mmol/l Small Blood Count Leukocytes 9.0 4.9 - 17.6 G/l c) Erythrocytes 7.2 5.4 - 8.7 T/l c) Haemoglobin concentration 16.0 13.4 - 20.7 g/dl c) Packed cell volume (PCV) 49.5 38.3 - 56.5 % c) MCV 69.0 59 - 76 fl c) MCH 22.3 21.9 - 26.1 pg c) MCHC 32.3 - 32.6 - 39.2 g/dl c) Thrombocytes 216 143 - 448 G/l c) Interpretacja / Interpretation: 2) Results are within the normal range, i.e. there is no evidence of exocrine pancreatic insufficiency (EPI). False normal results may occur in case of impaired renal function, EPI due to relapsing pancreatitis and in fasting periods < 6 hours. Test Wynik / Result Sign Wartosc referencyjna / Reference value Jednostka / Unit Uwagi / Remark ATTENTION: You used a package unsuitable for submission of faecal samples. Please send in such samples in leak-proof, well-closed and adequately sized containers. We will provide such containers upon request. A single, completely filled . container holds an adequate volume of faeces for the examination(s) requested. Also please use a single container for samples collected over a period of three consecutive days. Faecal digestion test 1),2) Neutral fat negative Fatty acid crystals negative Muscle fibers negative Starch weak positive + Uwagi / Note: 1) This test has a low sensitivity, a low specificity, a high interference liability and a low reproducibility. In order to exclude an exocrine pancreatic insufficiency we recommend the examination of elastase from faeces (dog), in order to confirm suspicion one can measure TLI in serum (dog, cat) (Vaden et al., 2009: Blackwell.s five-minute veterinary consult. Laboratory tests and diagnostic procedures). 2) Please note: Additional examinations of submitted faecal samples may be requested within 2 days after receipt of sample material. Nie wiem czy ktos cos z tego zrozumie. Mam nadzieje ze tak. Weterynarz kazal kupic karme RC gastro intestinal junior-Kupiłam i daje. Dal jakies leki na tydzien czasu na zniszczeni flory bakteryjnej? i leki na 30 dni na odbudowanie flory bakteryjnej? jestesmy w trakcie dawania. Mialam dawac tylkok karme przez 2 tygodnie i po dwoch tygodniach sprobowac dawac mieso bez zadnych ryzow,marchewek itp. Ale po 1,5 tygodnia zauwazylam ze pies zwyczajnie jest glodny i wet kazal zwiekszyc mu dawke karmy. Normalnie mial dostawac 42og karmy dziennie(zalecenia na opakowaniu) i wyedy kupa sie unormowala. Wet kazal zwiekszyc do 600g na dzien,zwiekszylam ii spowrotem dostal biegunek wiec wet kazal wrocic do normalnej porcji i teraz znow mamy czekac kolejne 2 tygodnie na unormowanie sie kupy i dopiero mozemy wprowadzic mieso....ale.... Ale ten pies wyglada strasznie,jest tak chudy,taki wychudzony... Nie dosc ze karma jeszcze nic nie pomogla to na dodatek pies jeszcze schudl 1,5 kg !!! Po wroceniu do prawidlowej dawki karmy kupa powli sie juz robi prawidlowa. Ale ja juz nie wiem co robic... wiem ze potrzeba czasu na takie rzeczy,zeby wszystko wrocilo do normy ale nie ma wogole poprawy,nic a nic z tego co widze jest tylko gorzej. Pies ogolnie zachowuje sie normalnie,jest wesoly,pelny energii itp. Bardzo prosze o porady i pomoc.