Nitencja Posted February 6, 2007 Share Posted February 6, 2007 kardusia mi sie snia pizze , hamburgery i inne :diabloti: a w ogole to jeszcze zaczelam na silownie chodzic ...........wczoraj byl I raz :razz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted February 6, 2007 Share Posted February 6, 2007 [quote name='Nitencja']Przez Kardusie zarazilam siedieta warzywna no i juz zlecialo mi 3 kg :cool3: [/QUOTE] Po jakim czasie stosowania diety? Bo tak się zastanawiam czy znajdziemy Niteczkę w Spodku, pośród tłumu... A do marca jeszcze tyyyle czasu :cool1: [QUOTE] a dzis zjadlam taka salatke wedlug mojego pomyslu moze komus tez zasmakuje:) : salata lodowa mango papryka czerwona ogorek zielony i kiszony pomidorki truskawowe czosnek oliwki ziola prowansalskie i cytryna Salate rwiemy , reszte kroimy tak jak nam sie podoba :) polewamy sokiem z cytryny i sypiemy ziolka - wszystko mieszamy i JEMY :)[/QUOTE] Ja chcę, ja chcę! Tylko bez czosnku :diabloti: Dawno nie jadłam dobrej sałatki z surowizny :cool1: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted February 6, 2007 Share Posted February 6, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Nitencja postanowiła dorównać swojemu nazwisku !;) :diabloti: ;) [/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitencja Posted February 7, 2007 Share Posted February 7, 2007 Coztego do niteczki nie dojde bedzie ze mnie niezla .........linka :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted February 7, 2007 Share Posted February 7, 2007 Chyba chciałaś napisać... laseczka :cool3: :razz: :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorota07 Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 z ręką na sercu zajżałam tu pierwszy raz i chyba przepadłam ....oj.... chyba stracę linię!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiramisu Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 I ja w końcu postanowiłam tu zajrzeć :lol: Przejrzałam to forum tak pobierznie i .... sporo fajnych przepisów znalazłam. Chyba podzielę z Wami przepisem na pyszną zupę pomidorową, którą ostatnio jadłam u koleżanki. Jak mi powiedziała jakie są składniki to baaardzo się skrzywiłam :evil_lol: Ale wierzcie mi: JEST PYSZNA!!!!! Tylko ostrzegam, że jest to zupa dla osób lubiących ostre potrawy :angryy: No więc teraz przepis na zupkę pomidorową z ... bananami i cebulą. [U][B]Porcja na 4 osoby:[/B][/U] [U]Składniki:[/U] 1 l soku pomidorowego z kartonu 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru 3-4 łyżeczki chilli maggi majeranek sok z 1/2 - 1 cytryny 2 duże banany lub 3 małe 3 średnie cebule olej do smażenia wiórki kokosowe do posypania (jak ktoś lubi) [U]Wykonanie:[/U] 1. [FONT='Times New Roman']Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na oleju z wodą (to ma się delikatnie poddusić, a nie usmażyć na złoto). Jako baza do smażenia służą 2 – 3 łyżki oleju i mniej więcej tyle samo wody.[/FONT] [FONT='Times New Roman']2. [FONT='Times New Roman'][SIZE=3]Obrać banany, pokroić w półplasterki, dodać do zeszklonej cebuli, podsmażyć do momentu, kiedy banany zmiękną i zrobią się śliskie.[/SIZE][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3]3. [FONT='Times New Roman']Do garnka wlać sok, dodatkowo przepłukać wodą karton (mniej więcej szklanka), wlać do garnka, gotować.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman']4. [FONT='Times New Roman']Dosypać cukier, chilli, wlać maggi, wrzucić cebulkę z bananami, gotować dalej. Co jakiś czas trzeba mieszać, bo cukier czasem lubi się przypalać.[/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman']5. [FONT='Times New Roman'][SIZE=3]Pod koniec gotowania dosypać majeranku, próbować. Powinno być ostre i delikatnie przesłodzone. Dodać sok z cytryny. Smak końcowy powinien wyjść jako słodko – ostro – kwaśne. [FONT='Times New Roman']Na talerzach posypać wiórkami kokosowymi.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman'][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman']Zupa jest naprawdę rewelacyjna :eviltong: Wiem, że pomidorówka z bananami i cebulą brzmi dziwnie ale naprawdę zaskakuje smakiem!! Polecam spróbować :lol: [/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman'][/FONT][/SIZE][/FONT] [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][FONT='Times New Roman'][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaNisia Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 ze mnie kuchara okropna, ale jeść lubie zwłaszcza wszystko co niezdrowe [quote name='Nitencja']kardusia mi sie snia pizze , hamburgery i inne :diabloti: a w ogole to jeszcze zaczelam na silownie chodzic ...........wczoraj byl I raz :razz:[/quote] przejrzałam wątek ( dość pobieznie)i mi się refleksja nasunęła, że ja kiedyś też się odchudzałam i na siłownię chadzałam, to był ten jedyny raz jak się zakochałam:shake: :angryy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 [quote name='Tiramisu']Chyba podzielę z Wami przepisem na pyszną zupę pomidorową, którą ostatnio jadłam u koleżanki. [/quote]Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 [quote name='HaNisia'] przejrzałam wątek ( dość pobieznie)i mi się refleksja nasunęła, że ja kiedyś też się odchudzałam i na siłownię chadzałam, to był ten jedyny raz jak się zakochałam:shake: :angryy:[/QUOTE] no to już wiemy co trafiło [B]Nitencję[/B] :loveu: :cool3: ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiramisu Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 [quote name='Flaire']Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-)[/quote] A będzie, oczywiście :cool3: Mam sprawdzony, super prosty przepis na Tiramisu - prosto z Włoch (domowy przepis mojej znajomej). Wieczorkiem go podam :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted February 9, 2007 Share Posted February 9, 2007 [quote name='coztego']no to już wiemy co trafiło [B]Nitencję[/B] :loveu: :cool3: ;)[/quote] Nooo :cool3: :evil_lol: :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitencja Posted February 10, 2007 Share Posted February 10, 2007 No wiecie co ...... ja jestem permanentnie zakochana w ...........swoich psach :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dolika Posted February 10, 2007 Share Posted February 10, 2007 [COLOR=Black]Dopiszę się tu z moją specjalnością:[/COLOR] [COLOR=DarkRed][/COLOR] [COLOR=DarkRed][U][B]TORT ORZECHOWY[/B][/U] [COLOR=Black]z przepisu mojej Babci[/COLOR][/COLOR] [COLOR=DarkRed] [/COLOR] [COLOR=DarkRed][U]Ciasto[/U][/COLOR] [COLOR=Sienna]25 dkg cukru pudru[/COLOR] [COLOR=Sienna]8 jajek[/COLOR] [COLOR=Sienna]25 dkg zmielonych orzechów[/COLOR] [COLOR=Sienna]3 łyżki bułki tartej[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 łyżeczki proszku do pieczenia[/COLOR] [COLOR=Sienna]1 cukier waniliowy[/COLOR] [COLOR=Sienna]3 łyżeczki soku z cytryny[/COLOR] [COLOR=Sienna]rum / spirytus[/COLOR] [COLOR=Sienna] [/COLOR] [COLOR=Green]Cukier puder, cukier waniliowy i żółtka ucierać na parze. Po wystudzeniu dodać bułkę tartą, orzechy i sok z cytryny; ubić i dodawać białka mieszając pomału. Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. (ja rozdzielam ciasto na dwie połówki i piekę na raz w dwóch tortownicach /z włączonym termoobiegiem/ - wtedy ciasto wychodzi trochę grubsze i nie trzeba się bawić w przekrajanie na pół). Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, po wyjęciu przeciąć i nasączyć obie połówki alkoholem.[/COLOR] [COLOR=Sienna] [/COLOR] [COLOR=DarkRed][U]Masa[/U][/COLOR] [COLOR=Sienna]1 szklanka cukru pudru[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 kostki masła[/COLOR] [COLOR=Sienna]1 jajko[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 żółtka[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 kopiate łyżki kawy rozpuszczalnej[/COLOR] [COLOR=Sienna]rum / spirytus[/COLOR] [COLOR=Sienna] [/COLOR] [COLOR=Green]Cukier i jajka utrzeć na parze i odstawić do wystygnięcia. W makutrze utrzeć masło i dodać jajka z cukrem, później dodać kawy (rozpuszczonej w odrobinie ugotowanej wody), na końcu dwie/trzy nakrętki rumu.[/COLOR] [COLOR=Green] [/COLOR] [COLOR=Sienna]I smacznego [FONT=Wingdings]:eating:[/FONT][/COLOR][COLOR=Green][IMG]http://img73.imageshack.us/img73/4156/tortoh6.jpg[/IMG] [/COLOR] [COLOR=Sienna] [FONT=Wingdings][/FONT][/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OMM Posted February 11, 2007 Share Posted February 11, 2007 :mad:kto przede mną ukrywał taki pyszny topic?:mad: Jak wlazłam tutaj to przepadłam:eating: już kilka przepisów sobie skopiowałam, ale również się podzielę bardzo dobrym ciachem. To w sumie bardzo popularne ciasto, jeśli już jest tutaj a ja przeoczyłam, to proszę wyrzucić. Ciasto wychodzi duże, zawsze się udaje i jest bardzo słodkie:diabloti: łączny czas wykonania to 3 godziny, bo tyle gotuje się mleko, ale ciasto robi się szybciutko. [U]Snickers [/U]Stawiamy w rondelku pod przykryciem puszkę mleka skondensowanego-słodzonego, na 3 godziny. Zapominalskim polecam nastawic komórkę:diabloti: Po 2 godzinach gotowania mleka zaczynamy robić ciasto. [COLOR=Blue][U]ciasto półkruche:[/U][/COLOR] 4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 żółtka 20 dag margaryny 3 łyżeczki miodu 3 łyżki kwaśnej śmietany(dowolnej) 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki sody wszystkie sypkie produkty mieszamy, dodajemy miękką margarynę i siekamy nożem troszkę, dodajemy śmietanę , siekamy; i dodajemy żółtko, miód, siekamy. Jak już będą grudy wtedy zagniatamy ciasto w kulę. Dzielimy ciasto na 3 równe części. Przygotowujemy sobie 1 blachę dużą i docinamy 3 kawałki papieru (bez papieru się nie da, wypróbowany JAN NEZBĘDNY) Na papierze (nie smarujemy papieru) układamy 1 część ciasta, wałkujemy do wymiarów blaszki. Pieczemy placek na złoty kolor (ok.10 min. różnie w różnych piekarnikach) Ciasto rośnie minimalnie. Tak postepujemy z 3 kawałkami. W momencie gdy mamy rozwałkowane 3 kawałki ciasta na papierach, jeden się piecze, my robimy orzechową polewę, którą polejemy ostatni placek, przed włożeniem do piekarnika [U] [COLOR=Blue]orzechowa polewa[/COLOR][/U] 1/4 kostki margaryny (roztopić) 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ew. migdałów) Te produkty topimy na wolniutkim ogniu w rondelku, uwaga! trzeba mieszać bo lubi się przypalić. Robi się tę polewę błyskawicznie. Na ostatni placek wlewamy tę polewę i pieczemy tak samo. Trzy papiery i na nich placki ułatwiają nam pracę, bo upieczone ciasto ściągamy z paierem a następny wkładamy (taśmowo;)) Upieczenie trzech placków trwa dosłownie 20 minut. Niech się upieczone studzą a my robimy krem. [U][COLOR=Blue]krem1 [/COLOR][/U][COLOR=Blue][COLOR=Black]2 budynie śmietankowe 40g gotujemy w mniejszej ilości mleka niż wynika to z przepisu na opakowaniu (jak w przepisie jest na 2 budynie 1 litr mleka to trzeba ugotować w 700ml, ok 1/3 mniej) budyń ma być gęsty [COLOR=Blue][U] krem2[/U][/COLOR] puszka mleka skondensowanego ugotowana przez 3 godziny, lekko ostudzona Całym gorącym budyniem smarujemy dolny placek, przykrywamy go następnym plackiem, ostrożnie otwieramy puszkę mleka skondensowanego ([COLOR=Red]UWAGA! NIE NALEŻY OTWIERAć WYCIĄGNIĘTEGO PROSTO Z WRZĄTKU, NIE NALEŻY OCHłADZAĆ WODĄ BO WYBUCHNIE, DO OTWIERANIA UŻYWAĆ RĘKAWIC, TŻ-ta LUB OCHRONIĆ RĘCE, PUSZKA JEST GORĄCA[/COLOR]) w puszce ukaże nam się karmelowa pychota o konsystencji galarety, którą powinnyśmy posmarować ciasto a nie zjeść:eviltong: i na wierzchu kładziemy placek, który upiekliśmy z polewą. Ciasto gotowe! Ja gotową blachę owijam szczelnie folią spożywczą, takie z gorącymi kremami złapie wilgoć i będzie miękkie szybciutko(po ok 2 godzinach) Dobrze je robić wieczorem przez noc ostygnie a rano będzie MIODZIO!!! Ciasto dobre na imprezy, dużo wychodzi i jest podzielne, oraz bardzo syte. Może i to skomplikowanie wygląda, ale mój TŻ świetnie sobie z tym ciastem radzi sam. Oczywiście z robieniem go, z jedzeniem wychodzi jeszcze szybciej:evil_lol: [/COLOR][/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiramisu Posted February 11, 2007 Share Posted February 11, 2007 [quote name='Flaire']Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-)[/quote] No to obiecane [B][U]Tiramisu[/U][/B] :lol: [FONT=Verdana]1. 2 paczki podłużnych biszkoptów [/FONT][FONT=Verdana] 2. 1/2 kg serka mascarpone 3. 6 łyżek cukru 4. 3 żółtka 5. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 6. ciemne kakao Zmiksować żółtka z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodawać stopniowo mascarpone i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do lodówki. Rozpuścić 6 łyżeczek kawy w 1/2 l. gorącej wody - ostudzić. Maczać biszkopty w ostudzonej kawie (odcisnąć w ręku przed ułożeniem na tacy) i ułożyć na tacy pierwszą warstwę - ścisło jeden obok drugiego. Na to rozsmarować pierwszą warstwę kremu z mascarpone. Potem druga warstwa biszkoptów i na wierzch druga (ostatnia) warstwa kremu. Po wierzchu posypać kakao (ja jeszcze lubię posypane trochę wiórkami czekoladowymi). Całość włożyć do lodówki na jakieś dwie godzinki. Smacznego!! :eviltong: :eviltong: To jest wersja abstynencka! Ale do roztworu z kawy można dodać do smaku alkoholu, np. troszkę koniaczku albo amaretto.[/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted February 11, 2007 Share Posted February 11, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]W wersji bardzo klasycznej to może być grappa.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted February 11, 2007 Share Posted February 11, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Podawałam przepis na faworki. A oto i one, bardzo proszę się częstować ![/COLOR][/SIZE][/FONT] [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/faworki.jpg[/IMG] [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/faworki1.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carolinascotties Posted February 11, 2007 Share Posted February 11, 2007 :crazyeye: o rany - jakie piękne - szkoda jeść :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mona_27 Posted February 13, 2007 Share Posted February 13, 2007 a o to psie ciasteczka z przepisu[B] borsaf[/B] wybrałam serowe, bo mój psiak uwielbia ser. A to kilka fotek, jak wyszły. A pies je bardzo bardzo lubi. Szybko się je robi i można nosić w kieszeniach, bez obaw :cool3: Następnym razem planujemy zrobić ciasteczka wątrobowe. sorki fotek nie mogę załączyć dziś, prześlę jutro :angryy: tak wyglądają przed upieczeniem [URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0011jr5.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/5569/img0011jr5.th.jpg[/IMG][/URL] a to juz po wyjęciu z pieca [URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0014yk4.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/6104/img0014yk4.th.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0012en6.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/7500/img0012en6.th.jpg[/IMG][/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talia Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Odświeżam temacik:) Czy ma ktoś przepis na ciastka wątrobiane?:cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talia Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Jest tu kto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juliusz(ka) Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 [B]Talia[/B] - zerknij na pierwszą stronę wątku, pierwszy post, 'Psie pyszności' :D. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talia Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 [B]Juliusz(ka)[/B], dziękuje bardzo:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziaidragon Posted January 18, 2010 Share Posted January 18, 2010 Właśnie mam zamiar upiec te "słynne" serowe. dużo z tym roboty ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.