bajadera Posted January 25, 2007 Share Posted January 25, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Toteż ja napisałam, że sama osobiście tego nie znam z przeszłości. Przepis też nie mój tylko [B]Behemot[/B]. Przekleiłam go tu bo sie wpisuje świetnie w topic.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Te pańską skórkę często spotykałam w przepisach w różnych książkach kucharskich i zawsze się zastanawiałam co to. Gdzies kiedyś znalazłam wytłumaczenie, że to odpowiednik marshmallows, ale na wątku geriatrycznym zakrzyczeli mnie, że to nie to. Aczkolwiek kiedyś widziałam przepis na marshmallows robione w domu i przypominał on bardzo ten podany przez [B]Behemot[/B]. Taka pianka z białek z dużą ilościa cukru utrwalona dodatkowo żelatyną.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][B]Flaire[/B], co ty na to, bo marshmallows to chyba też amerykański słodycz ?[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted January 25, 2007 Share Posted January 25, 2007 [quote name='Wojtek']Ja jednak stawiam na wątek Łódzki... :diabloti:[/quote] ... i pawulon... :diabloti: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted January 25, 2007 Share Posted January 25, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]Wojtek[/B] , czy tylko takie masz skojarzenia z Łodzią ?[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Podam wam klasyczny łódzki zestaw obiadowy (dla mnie jako zestaw nie do przyjęcia - dostałam raz w dzieciństwie w stołówce szkolnej i odmówiłam konsumpcji - natomiast po rozdzieleniu to sa pychotki).[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]A więc - knedle ze śliwkami, do tego duszone żeberka wieprzowe w sosie lub jakas inna wieprzowinka w sosiku oraz zasmażana kapusta (zwykle kiszona).[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted January 25, 2007 Share Posted January 25, 2007 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][B]Flaire[/B], co ty na to, bo marshmallows to chyba też amerykański słodycz ?[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]Tak, amerykański, obrzydliwy, fuj i z pańską skórką mający niewiele wspólnego - chyba tylko białka, cukier no i moze jeszcze żelatynę... :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted January 25, 2007 Share Posted January 25, 2007 No więc jutro jest Wielki Dzień: zadzwoniła Babcia i zaprosiła na obiad, a że powiedziała, że ma w zamrażalniku piersi kurczaka, to zrobimy (po raz pierwszy) Wojtkowe placki! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibolya Posted January 25, 2007 Share Posted January 25, 2007 [COLOR=Blue]Przyjedźcie na Rynek Starego Miasta w Wa-wie, tam codziennie stoi kobieta i sprzedaje pańską skórkę :multi:[/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ali26762 Posted January 25, 2007 Author Share Posted January 25, 2007 [B]Ibolya[/B], jak na nią trafisz to może przywieziesz do Bydzi na spróbowanie po jednej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted January 26, 2007 Share Posted January 26, 2007 [quote name='Ibolya'][COLOR=Blue]Przyjedźcie na Rynek Starego Miasta w Wa-wie, tam codziennie stoi kobieta i sprzedaje pańską skórkę :multi:[/COLOR][/QUOTE] To może byś przysłała na spróbowanie :razz: [quote name='Flaire']No więc jutro jest Wielki Dzień: zadzwoniła Babcia i zaprosiła na obiad, a że powiedziała, że ma w zamrażalniku piersi kurczaka, to zrobimy (po raz pierwszy) Wojtkowe placki! :-)[/QUOTE] Smacznego :eating: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted January 26, 2007 Share Posted January 26, 2007 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]Wojtek[/B] , czy tylko takie masz skojarzenia z Łodzią ?[/COLOR][/SIZE][/FONT] [/quote] Niestety, obecnie tak. ;-) No jeszcze Balcerowicz, Lachowski, przemysł włókienniczy, ceglane lofty... Mam tez tam, u Ciebie, zacnego znajomego. [quote name='Flaire']No więc jutro jest Wielki Dzień: zadzwoniła Babcia i zaprosiła na obiad, a że powiedziała, że ma w zamrażalniku piersi kurczaka, to zrobimy (po raz pierwszy) Wojtkowe placki! :-)[/quote] No i jak wyszły? :diabloti: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted January 26, 2007 Share Posted January 26, 2007 [quote name='Wojtek']No i jak wyszły? :diabloti:[/quote]Jeszcze nie wiem - do Babci ide na 5. I nie mam pewności, czy uda się zrobić te placki, bo moja Babcia ostatnio bardzo zapomina... Jeśli zapomniała, że miałyśmy robić placki, to mogła zużyć te piersi kurczaka na coś innego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted January 28, 2007 Share Posted January 28, 2007 Ponieważ [B]Kardusia[/B] nas tutaj katuje fotami przeróżnych pyszności, to i ja sobie dzisiaj pozwolę :evil_lol: :eviltong:. Oto co dzisiaj upiekła moja TZ :cool3: :loveu:: [IMG]http://img264.imageshack.us/img264/3162/rozki001zmkn2.jpg[/IMG] [IMG]http://img61.imageshack.us/img61/7273/rozki004myc7.jpg[/IMG] [IMG]http://img61.imageshack.us/img61/9403/rozki012mrz3.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted January 28, 2007 Share Posted January 28, 2007 zadziorny, tutaj nie wystarczy samo zdjęcie - musisz teraz przepis podać! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted January 28, 2007 Share Posted January 28, 2007 [B]zadziorny[/B], Ty to wszystko zjesz?! :crazyeye: A czym rogaliczki są nadziewana? Grzybami? :cool3: :evil_lol: Ja chcę rogalika :placz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted January 28, 2007 Share Posted January 28, 2007 [quote name='Flaire']zadziorny, tutaj nie wystarczy samo zdjęcie - musisz teraz przepis podać! :-)[/quote] Nie ma sprawy :cool3:. Ale to dopiero jutro :roll:, bo dzisiaj pani zadziorna już śpi :sleep2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted January 28, 2007 Share Posted January 28, 2007 [quote name='coztego'][B]zadziorny[/B], Ty to wszystko zjesz?! :crazyeye: [/quote] Dokładnie :eviltong:. Było ich 96 :multi:. Ja zjadłem dzisiaj 8 z niewielką pomocą moich pasqd :cool3: :loveu:. Najlepsze jest to, że reszta jest już w zamrażarce :cool1:, a po rozmrożeniu w mikrofalówce (samo rozmrażanie na 4 minuty :roll:) są jeszcze lepsze niż świeże :loveu: :multi: :eating: [quote name='coztego'] A czym rogaliczki są nadziewana? Grzybami? :cool3: :evil_lol: [/quote] Z powidłami są the best :multi:, ale może też być dżem, marmolada itp. :cool3: [quote name='coztego'] Ja chcę rogalika :placz:[/quote] To zapraszam :loveu: :cool3: :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted January 29, 2007 Share Posted January 29, 2007 [quote name='zadziorny'] Oto co dzisiaj upiekła moja TZ :cool3: :loveu:: [IMG]http://img264.imageshack.us/img264/3162/rozki001zmkn2.jpg[/IMG] [IMG]http://img61.imageshack.us/img61/7273/rozki004myc7.jpg[/IMG] [IMG]http://img61.imageshack.us/img61/9403/rozki012mrz3.jpg[/IMG][/quote] Kurza blaszka - [B]Zadziorny [/B]- gdy skończę dietę - idę na całość :multi::loveu::multi: Pikne te Zadziorne rogaliki - ślina leci, w brzuchu skręca a kichy marsza grają :evil_lol:... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zadziorny Posted January 29, 2007 Share Posted January 29, 2007 [FONT=Verdana]Rogaliki drożdżowe pani zadziornej (48 szt)[/FONT] [U][FONT=Verdana]Składniki:[/FONT][/U] [FONT=Verdana]1 kg mąki + mąka do podsypywania[/FONT] [FONT=Verdana]1 kostka drożdży (10 dag)[/FONT] [FONT=Verdana]1 kostka margaryny (lub masła) - rozpuścić[/FONT] [FONT=Verdana]1 szklanka mleka 250 ml (ciepłego)[/FONT] [FONT=Verdana]3 jajka[/FONT] [FONT=Verdana]szczypta soli[/FONT] [FONT=Verdana]6 łyżek cukru[/FONT] [FONT=Verdana]2 słoiczki powideł śliwkowych[/FONT] [FONT=Verdana]do dekoracji: płatki migdałowe, mak, sezam, słonecznik[/FONT] [FONT=Verdana]Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.[/FONT] [SIZE=2] [/SIZE][U][SIZE=2]Wykonać rozczyn[/SIZE][/U] [FONT=Verdana]Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić w cieple do wyrośnięcia (ok. 15 min).[/FONT] [U][SIZE=2]Ciasto[/SIZE][/U] [FONT=Verdana]Mąkę przesiać na miskę, dodać rozczyn, cukier, wymieszać. Dodać 2 jajka roztrzepane z solą, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, wyrobić. Dodać ciepły tłuszcz i wyrobić na gładką (ale zwartą) kulę. Ciasto ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Najlepiej rośnie na poduszce elektrycznej, 2 lub 1 stopień grzania. Niech wyrasta ok. 1 godz. przykryte ściereczką.[/FONT] [U][SIZE=2]Wykonanie rogalików[/SIZE][/U][SIZE=1][FONT=Verdana] [/FONT][/SIZE][FONT=Fixedsys][SIZE=2][FONT=Verdana]Ciasto podzielić na 6 części. 1 część ciasta rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Wykroić nożem na 8 części, nałożyć powidła, zwinąć w zgrabne rogaliki i ułożyć 12 sztuk na 1 blaszce wyścielonej pergaminem:[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT][CENTER][FONT=Verdana][IMG]http://img157.imageshack.us/img157/535/rogalqg1.gif[/IMG] [/FONT][LEFT] [FONT=Verdana]kierunek zawijania, szpic jest spodem[/FONT] [FONT=Verdana]Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować płatkami migdałów, makiem itp.[/FONT] [FONT=Verdana]Nagrzać piekarnik.[/FONT] [FONT=Verdana]Termoobieg (180º C) 15 min, poziom 2.[/FONT] [/LEFT] [/CENTER] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted January 29, 2007 Share Posted January 29, 2007 Coraz wspanialsze smakołyki sie tutaj pojawiają. Dzisiaj robiłam troszkę porządku w szafce pod drukarka i znalazłam kilka przepisów na psie ciasteczka. Kiedys buszowalam po dogo i je wyłapałam i sobie wydrukowałam. Czy sa zainteresowani? Czy mam je tutaj dopisać?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted January 29, 2007 Share Posted January 29, 2007 Myślę, że są zainteresowani, a w każdym razie ja jestem :lol: . Można poza kategoriami "konkrety" i "słodkości" zrobić też "psie specjały" i właśnie tam takie przepisy powrzucać. Na początek na pewno gdzieś jest przepis na Niedzwiedzie psie ciasteczka, a inne też bardzo mile widziane... :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted January 29, 2007 Share Posted January 29, 2007 No, to daję te, ktore gdzies, kiedys spisałam. Niedźwiedzie ciasteczka to chyba autorka wklei, a i jborowy gdzies swoje przepisy dał? [B][I]Psie ciasteczka[/I][/B] [B]Ciasteczka wątrobowe[/B] 3 jaja 1/3 szklanki oleju 0,5 kg wątroby (surowej) 1 ząbek czosnku Ok.2 szklanki maki Ubic lekko jajka, dolac olej, dodac czosnek, wymieszać. Wątróbkę przekręcic przez maszynkę do mięsa. Dodać do jajek, dodac tyle maki,żeby mieć gęstośc przeciętnego ciasta (niezbyt plynne) Wyłożyć na blachę pomagając sobie łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 min, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienic na brzegach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest przepieczone. Kroic na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde…włożyć kawałki na blachę i suszyć w lekko cieplym piekarniku ok. 30 min. [B]Ciasteczka serowe[/B]: 2 szklanki mąki razowej 1 i ¼ szklanki tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku zmiażdżonego ½ szklanki oleju 5 łyżek wody Make, ser, czosnek, olej wymieszać i wyrobic ciasto dodając wody. Rozwałkować, wycinac ciasteczka i piec w temp 200 stopni przez 10-15 min (do zrumienienia) [B]Ciasteczka pasztetowe[/B]: 60 dkg pasztetowej 3 łyzki suszonego majeranku 2 jajka 2 szklanki maki Całośc wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min w 200 stopniach. [B]Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe[/B] 1 duze jabłko 2-3 łyzki miodu ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki maki owsianej (lub ryzowej, jeśli pies jest alergikiem) ¾ szklanki maki pszennej Nastawic piecyk na 200-220 stopni. Jabłko obrac, zetrzec na tarce. Dodac do niego miód, wodę cynamon i make owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąke pszenna. Po wyrobieniu ciasta uformowac płaskie ciasteczka. Włożyć do piekarnika na pół godziny. Nastepnie przewrócic na drugą stronę i zmniejszyc temp do ok. 20 stopni. Piec jeszcze ok. 30 min. [B]Ciasteczka z Gerbera[/B] 1 słoik jedzenia dla niemowląt od 7miesiąca zycia 6 łyżek stołowych mleka w proszku 8 łyżek zarodków pszenicy Nastawic piekarnik na 200-220 stopni.Wszystkie składniki wymieszc i formowac ciasteczka. Piec ok. 12-15 min, aż zbrązowieją. [B]Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści)[/B] Szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki 2 jajka 2 zabki czosnku 1 szklanka maki ½ szklanki płatków owsianych 1/8 szklanki mąki ryzowej lub zarodków pszennych Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic ciasto. Rozwałkowac i wykrawać ciasteczka. Piec ok. 45 min Az zbrązowieją i będą chrupiące. [B]Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych[/B] 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych ½ kostki masła lub margaryny 2 jaja 3-4 łyżki miodu Olejek wanilinowy Płatki zrumienic na patelni (uważać, bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku wanilinowego i maslo lub margarynę utrzeć na gładka masę. Do tej masy dodac ostudzone płatki i wymieszać. Ubic na sztywna pianę białka, dodac do masy i dokładnie wymieszać. Formowac małe kuleczki, układac luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej maka blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócic na drugą stronę) Trzeba co chwile sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyc piekarnik i zostawic w nim ciasteczka do wysuszenia. [B]Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)[/B] 1 jabłko 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka z jajek 1/8 szklanki otrąb owsianych 1/8 szklanki maki owsianej ¼ szklanki chudego mleka Utrzeć jabłko (obrane, bez pestek) Włożyc do rondelka, dodac cynamon i dusic 10 min(można dolać troszeczke wody) Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiłować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni przez 20 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted January 29, 2007 Share Posted January 29, 2007 [B]Borsaf[/B], super! :multi: Na pewno niedługo coś z tego upiekę! Serowe mi się podobają, bo młody przepada za serem, ale inne też brzmią fajnie! Dzięki, że przepisałaś, jesteś kochana! :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INA Posted January 30, 2007 Share Posted January 30, 2007 [quote name='coztego'][B]Wojtek[/B], placuszki boskie!!!! Zjadłam chyba ze sto :eating: Fantastyczne :)[/quote] [quote name='Kardusia']Witam smakoszy :loveu:. Dzisiaj mojej rodzince robiłam obiadek - i wpadłam na pomysł, żeby "Wojtusiowe placki" zrobić "po kardusinemu" ;). (Ale nie odbieram Wojtkowi patentu :shake:). Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego (łowicz) i posiekaną natkę pietruszki. Usmażyłam na grillowej patelni do smażenia beztłuszczowego. Były bardzo puchate i soczyste. Apetyczne jak diabli. Rodzina orzekła,że jeszcze bardziej zapyszne :loveu::multi::loveu:. Ja obeszłam sie smakiem oblizywanego widelca. Niech żyje dieta ;):p:eviltong:... A wyszły tak: [IMG]http://img248.imageshack.us/img248/7839/dsc083614oc.jpg[/IMG][/quote] [quote name='Flaire']No więc jutro jest Wielki Dzień: zadzwoniła Babcia i zaprosiła na obiad, a że powiedziała, że ma w zamrażalniku piersi kurczaka, to zrobimy (po raz pierwszy) Wojtkowe placki! :-)[/quote] HAHa Wojtek masz racje te placki zrobiły furorę:multi: --bo są proste, szybko się je robi dobre dla tych co którzy ciągle w biegu i przede wszystkim są PYSZNE:multi: Zrobiłam je już kilka razy i na stałe wejdzie w moje menii:lol: [B]Karusia [/B]- Fajna patelnia - jakiej to firmy - baardzo mi się podoba:p :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kardusia Posted January 30, 2007 Share Posted January 30, 2007 [B]INA [/B]- patelnia TEFAL tzw. grillowa. Smażenie bez grama tłuszczu - bardzo zdrowe i smaczne. Też polecam :lol:. [B]Borsaf [/B]- :kiss_2::kiss_2::kiss_2::kiss_2::kiss_2: - za przepisy na psie smakołyki :loveu:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted January 30, 2007 Share Posted January 30, 2007 [CENTER][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Nowa kuchnia działa, chociaż brak jeszcze glazury na ścianach.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [CENTER][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Smacznego[/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/100_8600.jpg[/IMG][/CENTER] [CENTER][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/100_8599.jpg[/IMG][/CENTER] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted January 30, 2007 Share Posted January 30, 2007 sirion, czy to te rożki, na które dawałaś przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.