Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kurczę jaka ta malizna na filmiku skoczna, no no :) A jak Wasza technika skoku? My mamy wielką pracę domową, bo Zuz postawiła sobie za punkt honoru taranować wszystko po drodze do talerza i moje nogi po naszych pseudo-overach wyglądają jakbym spadła ze schodów co najmniej :roll: Już widzę miny sąsiadów, jak zacznę wychodzić jeszcze z hula hop na pole :roflt: Chwilowo niestety pogoda trochę nam krzyżuje plany, bo albo leje, albo siąpi i wieje, albo praży... Jakich dysków używacie, bo chyba mi mignął Hero Xtra? :hmmmm: Jak się sprawują? Bo się waham między tymi a sonic'ami i sama nie wiem. Pies gryzoń, nasze fastbacki są już w stanie agonalnym :evil_lol:

Co do drugiego psa, też mam jeszcze dużo czasu, ale za nic jeszcze się nie mogę zdecydować co to ma być :placz: Ma być pastuchem, ma być średnie albo duże, najchętniej łysawe i mieć korbę do roboty... Niestety, pasuje tu zbyt dużo ras :evil_lol:

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

a ile czasu? :P ja mam 2 lata i juz wytypowałam sobie kilka ras.... no i też chcę aby był chetny do cwiczeń, nauki, skoczny zywiołowy, energiczny..... a łyse grzywki mi sie baaardzo podobają :diabloti:

Posted

[quote name='westie_justa']a ile czasu? :P ja mam 2 lata i juz wytypowałam sobie kilka ras.... no i też chcę aby był chetny do cwiczeń, nauki, skoczny zywiołowy, energiczny..... a łyse grzywki mi sie baaardzo podobają :diabloti:[/QUOTE]

Trudno powiedzieć ile dokładnie. Łysawe w sensie, że nie kula futra, np. jeśli BC to tylko krótkowłosy, ewentualnie o średnim włosie ;) BC typowo show - fufufuf :evil_lol:

Posted

:roflt:[quote name='evel']Kurczę jaka ta malizna na filmiku skoczna, no no :) A jak Wasza technika skoku? My mamy wielką pracę domową, bo Zuz postawiła sobie za punkt honoru taranować wszystko po drodze do talerza i moje nogi po naszych pseudo-overach wyglądają jakbym spadła ze schodów co najmniej :roll: Już widzę miny sąsiadów, jak zacznę wychodzić jeszcze z hula hop na pole :roflt: Chwilowo niestety pogoda trochę nam krzyżuje plany, bo albo leje, albo siąpi i wieje, albo praży... Jakich dysków używacie, bo chyba mi mignął Hero Xtra? :hmmmm: Jak się sprawują? Bo się waham między tymi a sonic'ami i sama nie wiem. Pies gryzoń, nasze fastbacki są już w stanie agonalnym :evil_lol:

Co do drugiego psa, też mam jeszcze dużo czasu, ale za nic jeszcze się nie mogę zdecydować co to ma być :placz: Ma być pastuchem, ma być średnie albo duże, najchętniej łysawe i mieć korbę do roboty... Niestety, pasuje tu zbyt dużo ras :evil_lol:[/QUOTE]

heh no to Pyrek -szczególnie do tego że łyse ;]
ogólnie myślę że fajna rasa -choć sama bym się nie zdecydowała -nie w moim typie :D
używałam już kilku rodzai teraz mam flexy kupiłam na semi od DR dla nas ok moje psy tego nie zjedzą-podobne do tych Prina
Frisbee...siniaki...a myślisz że ja jak wyglądam??? :D :D :D mam nogi i brzuch podrapane jakbym z tygrysem to frisbee ćwiczyła.a tu taki mały MT 7kg lub 10kg :roflt:

Guest papillonek
Posted

[quote name='dog193']Dzięki za odpowiedź :) Czyli tak jak u foksów, niektóre linie mają fajne uszy naturalnie, a inne trzeba kleić. Mam nadzieję, że w przyszłości uda się to dopracować :)

Papillonek, włochate psy mają inny zapach, ja wolę się wtulać w krótkowłose :)[/QUOTE]

Papillony nie wydzielają żadnego zapachu i nie uczulają :P

[B]Asiaczek[/B] To ja mam lepiej ,bo mam 2 w 1 Sonia umie też miauczeć :D

Posted

[quote name='evel']Trudno powiedzieć ile dokładnie. Łysawe w sensie, że nie kula futra, np. jeśli BC to tylko krótkowłosy, ewentualnie o średnim włosie ;) BC typowo show - fufufuf :evil_lol:[/QUOTE]
hehe ja raczej nie bee miec krótkowłosego bo już znalazłam hodowle :eviltong: i oni takowych nie maja:P show też bym nie chciała ale one nie mają takich długich... tylko średniodługie;)

Posted

[quote name='papillonek']Papillony nie wydzielają żadnego zapachu i nie uczulają :P

[B]Asiaczek[/B] To ja mam lepiej ,bo mam 2 w 1 Sonia umie też miauczeć :D[/QUOTE]

Fajne psiaczki :)
Ale co do nieuczulania ( nawet ogólnie mówiąc o wszystkich rasach ) ja nie jestem pewna...
Moze specjalistą nie jestem ale nawet w obrębie jednej rasy sierść może się troszkę różnić strukturą, bywa nieco mniej lub bardziej szorstka, krótsza lub ciutke dłuższa itp. ja słyszałam o MT że nie uczulają ale sama tej opini nie potwierdzam- ludzie mają różne rodzaje alergi mniej, bardziej zaawansowaną chorobę- myśle że nie byłabym w stanie jednoznacznie powiedzieć że MT uczulu lub że nie uczula

Posted

Nie, nie, nie - pyra za mała, kudłata, za bardzo popieprzona, już jedno takie mam w domu, dziękuję, postoję :evil_lol: Poważnie myślę ostatnio o holendrze, może za parę lat będzie jakiś miocik w Polsce... ;)

No pseudo-overy, że pies ma skoczyć mi przez nogę a próbuje mi ją złamać podczas lotu :lol:

P.S. Nie ma psów nieuczulających ;) Mogą być takie, które uczulają mniej lub bardziej, ale nie ma psa hipoalergicznego ;)

Posted

[quote name='papillonek']Papillony nie wydzielają żadnego zapachu i nie uczulają :P[/QUOTE]
No widzisz, a ja właśnie kocham zapach krótkowłosych psów :)

Posted

[quote name='papillonek']Papillony nie wydzielają żadnego zapachu i nie uczulają :P
[B]Asiaczek[/B] To ja mam lepiej ,bo mam 2 w 1 Sonia umie też miauczeć :D[/QUOTE]
Tak, trafiłaś!

Pzdr.

Posted

[quote name='Metheora']dziś troche o frisbee...siedze właśnie i szukam na necie info o etapach nauki i figurach w Dogfrisbee itp
mam ostatnio wrażenie że uczymy się z Azirem nie po kolei...tz że w naszych ćwiczeniach panuje chaos...zastanawiam się czy jest gdzieś wypunktowane jak uczyć się wszystkiego po kolei od początku do zawodów :diabloti:
mam mieszane uczucie że umiemy już dużo i że nie umiemy nic...może to zniechęcenie:mad: pogoda też marna ostatnio zawsze jak mam czas to pada :placz:

znalazłam gdzieś takie coś:
"Etapy uczenia Frisbee:

1. Pies pokochuje frisbee (jedzenie z frisbee, szarpanie, radosny cyrk na kolkach itp.)
2. Pies goni rollery
3. Sztuczki "wokol" frisbee - slalom miedzy nogami nagradzany rollerem, osemka. Obejscie - pies obiega nas wokol, dzieki czemu mozna rzucac rollera nie trafiajac w psa - no i pies wtedy wybiega i juz biegnie w dobrym kierunku. Wypluwanie talerza na polecenie (to fajnie moze przyspieszyc zabawe - rzucasz rollera, pies wraca z talerzem, w biegu wyluwa talerz i juz puszczasz rollera w druga strone).
4. Pies bierze talerz z Twojej reki trzymanej na wysokosci pyska.
5. Pies wie, ze moze po Tobie biegac, klasc na Tobie lapy itp (jesli myslisz o vault)
5. Pies skacze do talerza trzymanego w rece nieco wyzej.
6. Pies przeskakuje przez noge biorac talerz z reki.
7. Pies lapie delikatne floaterki (takze skaczac przez noge).
8. Floaterki przechodza w krotkie backhandy.
9. Krotkie backhandy przechodza w nieco dluzsze backhandy itp.
10. Rozwijasz indywidualne zdolnosci Twojego psa - cwiczysz ciekawe overy, flipy itd.
11. Startujesz w zawodach (i wygrywasz) :)"

fajne ale dalej nie wiem co dalej z nami...

i taki opis:
"Figury w Dog frisbee(fristyle)
- overy - chwyty wyrzuconego talerzyka w przeskoku;
- vaulty - chwyty talerzyka w wyskoku po odbiciu od ciała przewodnika;
- dog catch - chwytanie lecącego psa, łapiącego wyrzucony talerzyk;
- passing - rzuty i chwyty po przeciwległych stronach przewodnika, pies przebiega w jego pobliżu;
- zigzac - trzy rzuty w dwóch różnych kierunkach, pies nie aportuje talerzyka, lecz wypuszcza i łapie kolejny; poruszając się po linii zygzakowatej, oddala się od przewodnika;
- multiple segment - trzy szybko następujące po sobie podobne rzuty;
- team movement - skoordynowane poruszanie się zespołu, np. jednoczesne obroty, slalom między nogami."

może powinnam się wybrać jeszcze raz na seminarium w tym roku...
jak się trochę pogody zrobi spróbuje nagrać filmik z Azirem, może ktoś nas oceni jak nam idzie :p[/QUOTE]

Wow, dzięki pomoże nam bardzo! A patrzyłaś może na film "nauka frisbee krok po kroku" z gazetki Dog&Sport? Ja mam II cz. i ładnie pokazali i wytlumaczyli figury

Posted

[quote name='karola&gacek']Wow, dzięki pomoże nam bardzo! A patrzyłaś może na film "nauka frisbee krok po kroku" z gazetki Dog&Sport? Ja mam II cz. i ładnie pokazali i wytlumaczyli figury[/QUOTE]
oglądałam ale juz dawno -musze sobie powtórzyć :)

Posted

Apropo kopiowania... Czy ten większy pies to jest machester? taką fotkę znalazłam na tej stronie: [URL]http://free-extras.com/images/manchester_terriers-12563.htm[/URL] Bo ten mniejszy chyba tak, ale ten drugi ma i ogon skopiowany, a MT chyba ogonów skracanych nie miały? Mi on wygląda bardziej na pinczera średniego...

[IMG]http://images.pictureshunt.com/pics/m/manchester_terriers-12563.jpg[/IMG]

Natomiast sam kopiowany MT wygląda dziwnie, chociaż mi się bardzo podoba:

[IMG]http://clubs.akc.org/amtc/images/Bette.jpg[/IMG]

Ja mam odpał na punkcie psów, które kształtem przypominają dobermana ;) Czy w ogóle teraz odeszło się od kopiowania MT?

Posted

O rajciu, niesamowity ten większy psiak, ja tam się na wystawowych wymaganiach nie znam, ale moim zdaniem naprawdę piękna głowa: [URL]http://images.pictureshunt.com/pics/m/manchester_terriers-12563.jpg[/URL] :) Tyle, że też bym stawiała, że to średni pinczer ;)

Posted

hehe oczywiście to pinczer średni- ma nieco inną głowę niż MT i jest większy :]
w europie MT się nie kopiuje i tak jak pisalam mam przeciek od pewnego hodowcy ze w USA też nie długo przestaną... :)

a tu mój ideał - kopiowany ale piękny

to pies z USA
[URL="http://www.facebook.com/photo.php?pid=5786770&id=575440801"][IMG]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/29938_421111590801_575440801_5531263_1279917_n.jpg[/IMG][/URL]
"Cash" Rainsongs American Express at Jumpstart

Posted

A dlaczego przestaną? O ile wiem w niektórych stanach kopiowanie jest wciąż legalne. Przez ogólną panującą tendencje na niekopiowanie? Przydałoby się tak "przehododować" dobermany, żeby miały tak samo osadzone ogony co MT ;) Ogólnie kopiowanie MT mają wygląd bardziej zbliżony do pinczera, którymi nie są, natomiast załamane uszy świetnie oddają wyraz terriera.

Piesek z fotki super, MT mają podobne głowy co dawne dobermany... :)

Posted

doradzcie mi coś w sprawie ringowek...
używam takich zwykłych i w statyce ok ale widzę że w ruchu nie za dobrze idzie -lepiej chodzą na obroży zaciskowej - muszę ringowkę zaciskać za uszami bo inaczej pies mi się wyślizgnie- są też takie ringówki co działają jak zaciskowe obroże, widziałam taką skórzaną z łańcuszkiem i wydaje mi się że na Azira by to był lepszy pomysł niż zwykła zaciśnięta cały czas za uchem...myślę o żmijce ale nie wiem czy za bardzo się nie rzuca w oczy na czarnym gładkim...

Posted

[quote name='Amber']A dlaczego przestaną? O ile wiem w niektórych stanach kopiowanie jest wciąż legalne. Przez ogólną panującą tendencje na niekopiowanie? Przydałoby się tak "przehododować" dobermany, żeby miały tak samo osadzone ogony co MT ;) Ogólnie kopiowanie MT mają wygląd bardziej zbliżony do pinczera, którymi nie są, natomiast załamane uszy świetnie oddają wyraz terriera.

Piesek z fotki super, MT mają podobne głowy co dawne dobermany... :)[/QUOTE]

...nie wiem dlaczego...
dla mnie doberman muszi być kopiowany- hehe tzn ja nie mam nic przeciwko, ale skoro przepisy zmieniają trudno...w Europie chyba nigdy się nie kopiowało MT ...no a odmiana Toy ma naturalnie stojące ucho.
U MT fajnie wygląda takie wzorcowe ucho- myślę ze dzięki pracy hodowców za jakiś czas będzie dużo psów z uchem zbliżonym do ideału :)

Posted

[quote name='Metheora']doradzcie mi coś w sprawie ringowek...
używam takich zwykłych i w statyce ok ale widzę że w ruchu nie za dobrze idzie -lepiej chodzą na obroży zaciskowej - muszę ringowkę zaciskać za uszami bo inaczej pies mi się wyślizgnie- są też takie ringówki co działają jak zaciskowe obroże, widziałam taką skórzaną z łańcuszkiem i wydaje mi się że na Azira by to był lepszy pomysł niż zwykła zaciśnięta cały czas za uchem...myślę o żmijce ale nie wiem czy za bardzo się nie rzuca w oczy na czarnym gładkim...[/QUOTE]
Możesz pomyśleć o cienkim łańcuszku-żmijce i ładnej, skórzanej, cienkiej smyczce do tego. Łańcuszek-żmijka nie musi być srebrna, tylko złota - na czarny podpalanym psie, to wygląda fajnie moim zdaniem:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/828/clipboard01mf.jpg/][IMG]http://img828.imageshack.us/img828/5835/clipboard01mf.jpg[/IMG][/URL]

[quote name='Metheora']...nie wiem dlaczego...
dla mnie doberman muszi być kopiowany- hehe tzn ja nie mam nic przeciwko, ale skoro przepisy zmieniają trudno...w Europie chyba nigdy się nie kopiowało MT ...no a odmiana Toy ma naturalnie stojące ucho.
U MT fajnie wygląda takie wzorcowe ucho- myślę ze dzięki pracy hodowców za jakiś czas będzie dużo psów z uchem zbliżonym do ideału :)[/QUOTE]
Ja powiem tak, obiektywnie uważam, że załamane ucho MT wygląda świetnie i nadaje psu bardzo terrierowaty, zadziorny wyraz pyska, natomiast gdyby mnie spytać osobiście, to oczywiście wole kopiowane ;)

Posted

Jak Wam idzie to wskakiwanie na ręce ? Bo na filmiku miałam wrażenie, że Alice za bardzo nie wie o co Ci chodzi. Ja na początku sama miałam problem z nauką tego mojego psa, ale znalazłam bardzo fajny kanał na YT, gdzie kobieta krok po kroku wyjaśnia jak nauczyć psa jakiejś sztuczki.
[url]http://www.youtube.com/watch?v=8Ttsi0QiiOw[/url]
Muszę powiedzieć, że filmik bardzo nam pomógł i w jeden dzień Fifka opanowała wskakiwanie na ręce.

Posted

no nawet nieźle :)
już kilka razy próbowałyśmy - Azir skacze wyżej :)
a filmik super fajna metoda :) inne filmiki też super ...u nas ciągle leje-nie ma jak nagrać filmu na dworze ale może uda się w tym tygodniu

Posted

[quote name='Metheora']...nie wiem dlaczego...
U MT fajnie wygląda takie wzorcowe ucho- myślę ze dzięki pracy hodowców za jakiś czas będzie dużo psów z uchem zbliżonym do ideału :)[/QUOTE]
Gdyby nie kufa i ogon MT z zdjęcia wyglądałby jak pinczer :) Wczoraj na wystawie mój pinek został MT :evil_lol:
Co do kopiowania dobków, to ja nie cierpie "polskiego dobermana", taki czołg ciężki, a te klaty- koszmar:-o
Za to taki pies [url]http://www.alargobohemia.com/bealy.htm[/url] wygląda super, lekki, mogę sobie go spokojnie wyobrazić w sporcie.