Jump to content
Dogomania
INA

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

[quote name='INA']Witam wszystkich!


Możesz podawać ryż jak najbardziej- własnie fajną dietkę dostałam
od AM- :wink:
Oczywiście możesz łączyć- suchą diete i gotować- o to samo pytałam
wczoraj AM. Sucha diet. jest straaasznie droga- ja już kupiłam 4 kg-
Eukanuby -Renal- II- bo jak kupowałam te małe paczki to jeszcz drożej
wychodziło( musi starczyć na długo)
INA, możesz podrzucić przepisy na diety dla psa z niewydolnością nerek. Ja właśnie takowego posiadam, a tych suchych specjalistycznych nie bardzo chce jeść.
Z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='max_fl'][quote name='INA']Witam wszystkich!


Możesz podawać ryż jak najbardziej- własnie fajną dietkę dostałam
od AM- :wink:
Oczywiście możesz łączyć- suchą diete i gotować- o to samo pytałam
wczoraj AM. Sucha diet. jest straaasznie droga- ja już kupiłam 4 kg-
Eukanuby -Renal- II- bo jak kupowałam te małe paczki to jeszcz drożej
wychodziło( musi starczyć na długo)
INA, możesz podrzucić przepisy na diety dla psa z niewydolnością nerek. Ja właśnie takowego posiadam, a tych suchych specjalistycznych nie bardzo chce jeść.
Z góry dziękuję.[/QUOTE]

INA od dawna na ten wątek nie zagląda.
Napisz pw do AM albo poszukaj w necie diety

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sota36']Mamy kolejne kontrolne wyniki badan - jest dobrze!!!! Leczenie skutkuje - Renal plus Rubenal. Oby tak dalej!!!!![/QUOTE]

Sota - super,ze jest dobrze!!
U nas niestety troche gorzej. Walczymy nadal :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jesteś,y po badaniach:
hematokryt 42 (44-55)
neutrofile 48,2% (55-75)
limfocyty 31,6% (13-30)
kwasochłonne 14,8% (0,1-6)
AST 37 (1-30)
Kreatynina 133,2 (35-106)
Mocznik w normie
Pani doktor uspokoiła mnie, że wyniki nie są złe. Trzeba brać pod uwagę, to że sucz jest na diecie eliminacyjnej i organizm oczyszcza się z alergenów.
Dodam, że już wykryłyśmy, że kurczak źle działa na Berciowy brzuszek.
Jednym słowem ciągniemy dalej dietę i powoli będziemy wracać do suchego - jagnięcina z ryżem. Później kolejne badanie kontrolne ale dodatkowo kupa na pasożyty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiem,że nie na temat za co przepraszam ale jak czytam te wszystkie posty to ryczeć mi się chce na samą myśl co czeka moją piesiulkę . Trzymam kciuki za wszystkie pieski i ich właścicieli .

Ps,mnie osobiście dobiła myśl że moj piesek jest tak strasznie chory , a wygląda na okaz zdrowia

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Brzoza']Jesteś,y po badaniach:
hematokryt 42 (44-55)
neutrofile 48,2% (55-75)
limfocyty 31,6% (13-30)
kwasochłonne 14,8% (0,1-6)
AST 37 (1-30)
Kreatynina 133,2 (35-106)
Mocznik w normie
Pani doktor uspokoiła mnie, że wyniki nie są złe. Trzeba brać pod uwagę, to że sucz jest na diecie eliminacyjnej i organizm oczyszcza się z alergenów.
Dodam, że już wykryłyśmy, że kurczak źle działa na Berciowy brzuszek.
Jednym słowem ciągniemy dalej dietę i powoli będziemy wracać do suchego - jagnięcina z ryżem. Później kolejne badanie kontrolne ale dodatkowo kupa na pasożyty.[/QUOTE]

No to już masz coś - mocznik w normie...:). Podwyższona kreatynina może wynikać z odwodnienia, większego wysiłku dzień wcześniej itd. Przy przewlekłej niewydolności nerek zazwyczaj najpierw rośnie mocznik, a kreatynina dopiero potem - u Twojej suni jest odwrotnie, więc jest małe prawdopodobieństwo, że nerki tu jakoś szczególnie mieszają.

Wątroba jest trochę podrażniona - pytanie, czy jest to skutek tego, co było, czy też nadal coś się dzieje. Morfologia znośna jak na taką sytuację i Wasza wetka ma rację, żeby poczekać do kolejnych badań.

Jak się ma łysiejąca łata??? Berta nadal jest "spokojniejsza" niż zwykle? W temacie koopnym wszystko było ok przez ten czas?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='cyna']Wiem,że nie na temat za co przepraszam ale jak czytam te wszystkie posty to ryczeć mi się chce na samą myśl co czeka moją piesiulkę . Trzymam kciuki za wszystkie pieski i ich właścicieli .

Ps,mnie osobiście dobiła myśl że moj piesek jest tak strasznie chory , a wygląda na okaz zdrowia[/QUOTE]

Cyna, poczytaj, co pisała Brzoza parę tygodni temu...

Wetom zadziwiająco łatwo przychodzi stawianie diagnozy pt. przewlekła niewydolność nerek bez zrobienia podstawowych badań... Fakt - to jest bardzo poważna choroba, ale jeśli Twój pies w tej chwili ma się dobrze (rozumiem, że bez żadnego leczenia jeszcze), to na pewno nie jest to końcówka ostatniej fazy i mądry wet ma tu jeszcze duże pole do popisu. Ty też masz - musisz takiego weta znaleźć. Jeśli chcesz, wpisz wyniki - może będę mogła coś podpowiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziekuje za dodanie otuchy poproszę w najbliższym czasie mojego weta o wyniki poniewaz sa w kompie , u mnie jest jeszcze ten problem że ja mieszkam w Irlandii z moja psinką wiec tutaj jest masa wetow ,ponoc ta klinika jest jedną z lepszych (miala badanie krwi moczu, usg , konsultacje medyczne ponoc 75% uszkodzone nerki )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kratka - jesteś dla mnie darem z nieba na tym forum :) Obecna Wetka wzbudza moje zaufanie i ściśle stosuję się do jej zaleceń. Ale gdy przeczytałam jeszcze Twój wpis na temat Berciowych wyników - poczułam jak kamień spada mi z serca :)
Odwodnienie - Berciuta w ciągu dnia mało pije wiec na spacery chodzimy z butlą wody, bo jaka czarna bestia - szybko sie "nagrzewa". Może poprzedniego dnia za dużo poszalała w trawie - uwielbia się tarzać w stokrotkach w parku i w skoszonej trawie.
wydaje mi się, że wątroba powinno już sie uspokoić po tym marcowym podrażnieniu... hm....
Łysiejąca łatka jest przemywana płynem odkarzającym/przeciwbakteryjnym/przeciwgrzybicznym. Narazie bez zmian.
Oólnie sucz w switnej formie - humorek dopisuje tylko upały męczą ale psica czuje sie super. Ja nadal gotuję ryż z wieprzkiem i marchewką. Z tego samego pieke smaczki do tresury :) i powoli bedę wprowadzała np. jogurt, owoce czy inne warzywa, a potem żeby wrócic na suche - karma bedzie spełniała rolę smaczków :))
Na tej diecie kooopy bezproblemowe - łatwe do sprzątnięcia i zapachowo i ilościowo i jakosciowo.

W zaistniałej sytuacji z tradością stwierdzam, że mam do odsprzedania 3 puszki Trovetu i prawie pełan worek karmy suchej tejże samej firmy :)

Kratka - dziękuję
Cyna - trzymam kciuki za Ciebie i Twojego przyjaciela - wierzę, że nie będzie tak źle jak to teraz wygląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cieszę się, że samopoczucie Bercie dopisuje:).
Obserwuj ją - szczególnie miej na oku koopy, tą zmianę skórną i wagę. Może do czasu następnych wyników wszystko wróci do normy (oby!), a jeśli nie, to daj znać, szczególnie jeśli do normy nie wróci AspAT albo jeśli nadal mocznik będzie w normie, a kreatynina podwyższona. Nie jestem wetem, ale mam psa, którego zdiagnozowanie było baaardzo trudne, przez co i ja musiałam się dużo nauczyć. Aha, no i tak na wszelki wypadek, niech się młoda nie przemęcza w przeddzień ponownych badań, żeby była pewność co do wyniku kreatyniny;-);-);-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzień dobry

Może tu znajdę odpowiedź. Mianowicie, nie mogę nigdzie w necie znaleźć normy mocznika w moczu, a na forach widzę takie wartości, jak 200 i przerażenie właścicieli psów - niestety, nikt nie pisze, czego 200, a moja sunia miała dziś zrobioną analizę moczu i ma 1775,0 mg/dl. Czy to jest coś strasznego?

Dzięki za odpowiedź, jeśli ktoś z Was coś wie,
Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
[B]U nas niestety gorzej :-(
W środę robiliśmy badanie krwi. Morfologia w normie. Fosfor poniżej normy (co jest trochę dziwne bo przy PNN jest zazwyczaj podniesiony). Mocznik podniesiony, ale nie jakoś bardzo. Kreatynina 2.8 mg/dl :placz:
Pongo jest karmiony w południe ryż + surowe warzywa (marchew i pietruszka) + surowe mięso (indyk) lub podroby (drobiowe serca, żołądki, czasem wątróbka), do tego dostawał Alusal, który narazie odstawiliśmy ze względu na obniżony fosfor. Wieczorem sucha karma dla nerkowców Bosch Special Light.
Weci oczywiście nalegają na zmianę karmy: RC Renal + Ipakitine.
Zrobiłam wczoraj analizę RC Renal i Bosch Special Light. Pod względem składu obie karmy są niemal identyczne, więc nie wiem czy jest sens przechodzenia na RC.
Ja już nie wiem. Mam zostać przy tej diecie? A może przejść całkiem na suche? Czy zmienić karmę na RC? Poradźcie coś :placz:[/B]

[B]Od wczoraj też szukam czegoś na obniżenie tej kreatyniny. Czytałam o Rubenalu, ale jest on strasznie drogi :shake: Nie znacie może czegoś tańszego albo jakiegoś ludzkiego zamiennika?[/B]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Magda - ja niestety nie odpowiem na Twoje pytani aale wiem, że dziewczyny napewno przyjdą z pomocą - ja trzymam kciuki bardzo mocno!!!
Kratka - uprzejmie donosze, że wyłysienie na Berciowym boczku już prawie zarosło :) Przechodzimy z Gotowanego wieprza z ryżem i marchewka na suche - Brit jagnięcina z ryżem. Zastanawiam się tylko czy możemy zostac przy bytówce czy lepiej Brit Care, bo skład bytówki nie jest zły, a sunia dobrze ja toleruje.
Dam znac po badaniach - zobaczymy jak wtedy mocznik i reszta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='magda_z'][B]U nas niestety gorzej :-([/B]
[B]W środę robiliśmy badanie krwi. Morfologia w normie. Fosfor poniżej normy (co jest trochę dziwne bo przy PNN jest zazwyczaj podniesiony). Mocznik podniesiony, ale nie jakoś bardzo. Kreatynina 2.8 mg/dl :placz:[/B]
[B]Pongo jest karmiony w południe ryż + surowe warzywa (marchew i pietruszka) + surowe mięso (indyk) lub podroby (drobiowe serca, żołądki, czasem wątróbka), do tego dostawał Alusal, który narazie odstawiliśmy ze względu na obniżony fosfor. Wieczorem sucha karma dla nerkowców Bosch Special Light.[/B]
[B]Weci oczywiście nalegają na zmianę karmy: RC Renal + Ipakitine.[/B]
[B]Zrobiłam wczoraj analizę RC Renal i Bosch Special Light. Pod względem składu obie karmy są niemal identyczne, więc nie wiem czy jest sens przechodzenia na RC.[/B]
[B]Ja już nie wiem. Mam zostać przy tej diecie? A może przejść całkiem na suche? Czy zmienić karmę na RC? Poradźcie coś :placz:[/B]

[B]Od wczoraj też szukam czegoś na obniżenie tej kreatyniny. Czytałam o Rubenalu, ale jest on strasznie drogi :shake: Nie znacie może czegoś tańszego albo jakiegoś ludzkiego zamiennika?[/B][/QUOTE]

Magda,

Po pierwsze chyba trzeba zmienić weta... Nie można jednocześnie odstawiać Alusalu (słusznie, jeśli fosfor jest poniżej normy) i dodawać lek, który działa podobnie jak Alusal, tylko słabiej (Ipakitine też wiąże fosforany).

U Ponga w kwietniu kreatynina była 2,6, a mocznik 71. Teraz kreatynina wzrosła do 2,8, ale pamiętaj, że poziom tego parametru też się waha (np. w zależności od wysiłku i nawodnienia). To raczej nie jest wzrost istotny. Jeżeli mocznik też jest na poziomie zbliżonym do kwietniowego, to psa trzeba głównie obserwować i nie przesadzać z białkiem w diecie.

Jak się Pongo czuje? Chudnie? Jest osowiały?

Zanim zajmiesz się kombinowaniem z dietą, zrób jeszcze jedno badanie: poziom kortyzolu we krwi (rano i sam kortyzol, nie test z obciążeniem ACTH). Wiem, że to brzmi "od czapy", ale to badanie może coś wyjaśnić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Brzoza']Magda - ja niestety nie odpowiem na Twoje pytani aale wiem, że dziewczyny napewno przyjdą z pomocą - ja trzymam kciuki bardzo mocno!!!
Kratka - uprzejmie donosze, że wyłysienie na Berciowym boczku już prawie zarosło :) Przechodzimy z Gotowanego wieprza z ryżem i marchewka na suche - Brit jagnięcina z ryżem. Zastanawiam się tylko czy możemy zostac przy bytówce czy lepiej Brit Care, bo skład bytówki nie jest zły, a sunia dobrze ja toleruje.
Dam znac po badaniach - zobaczymy jak wtedy mocznik i reszta.[/QUOTE]

Cieszę się, że "łata" zarasta! Tym samym niedoczynność tarczycy można już chyba wykluczyć - nie pisałam o tym, żeby Ci nie dodawać stresów, ale - gdyby się to nie chciało leczyć - miałam zamiar Ci podpowiedzieć tarczycę. Dobrze, że nie muszę:).

W kwestii karmy Ci nie pomogę, bo mój chory pies jest na żarełku gotowanym, a zdrowy (bez absolutnie żadnych problemów) na Acanie bytówce. Ja bym w Waszym przypadku wybrała coś po prostu w miarę delikatnego dla żołądka. Ale jeżeli jagnięcina z ryżem się sprawdza, to nie kombinuj, żeby nie przedobrzyć.

Napisz po kolejnych wynikach, co u Was. Ja mam chwilowo niezły pasztet, bo mój psiak zafundował sobie kreatyninę 9 i kosmiczny mocznik:-(. Płuczemy się wytrwale. Musi się udać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='kratka']Magda,

Po pierwsze chyba trzeba zmienić weta... Nie można jednocześnie odstawiać Alusalu (słusznie, jeśli fosfor jest poniżej normy) i dodawać lek, który działa podobnie jak Alusal, tylko słabiej (Ipakitine też wiąże fosforany).

U Ponga w kwietniu kreatynina była 2,6, a mocznik 71. Teraz kreatynina wzrosła do 2,8, ale pamiętaj, że poziom tego parametru też się waha (np. w zależności od wysiłku i nawodnienia). To raczej nie jest wzrost istotny. Jeżeli mocznik też jest na poziomie zbliżonym do kwietniowego, to psa trzeba głównie obserwować i nie przesadzać z białkiem w diecie.

Jak się Pongo czuje? Chudnie? Jest osowiały?

Zanim zajmiesz się kombinowaniem z dietą, zrób jeszcze jedno badanie: poziom kortyzolu we krwi (rano i sam kortyzol, nie test z obciążeniem ACTH). Wiem, że to brzmi "od czapy", ale to badanie może coś wyjaśnić.[/QUOTE]

[B]Dzięki za odpowiedź :)

Co do wetów, to byliśmy już chyba u wszystkich w okolicy i niestety każdy poleca Royala. Poziom mocznika wzrósł z 71 do 75 (w tamtym roku mieliśmy nawet 100, więc mocznik nie przeraża mnie tak bardzo jak poziom kreatyniny). Pongo jest pod stałą obserwacją, ilość białka w jego diecie jest specjalnie liczona. Czuje się dobrze, biega skacze i szaleje, wszyscy się dziwią że jest chory. Nie chudnie - jest regularnie ważony.[/B]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Announcements

×
×
  • Create New...