Miłośnik Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 Przepis jest dosyć prosty. Zapożyczyłam go z książki : Bruce Fogle Wielka Encyklopedia Psy - Zdrowie . Myślę ,że przyda się wam przy dokarmianiu psiaczków . Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego i taka sama ilość wody 2 łyżki jogurtu z aktywnymi kulturami bakterii ( lub jedno żółtko z jaja ) 2 łyżki majonezu 2 łyżki glukozy w proszku ( dostępna w aptece po niewielkiej cenie ) 25 gram żelatyny w proszku Przygotowanie : Zagotuj wodę ,wmieszaj żelatynę ( aż się rozpuści ) i zdejmij naczynie z gazu.Dodaj skondensowane mleko ,jogurt lub żółtko,majonez i glukozę w proszku,dokładnie mieszając .Pozwól ,by ostygło ,następnie schłodź w lodówce do zgęstnienia . Do postaci płynnej mleko doprowadza się,podgrzewając w kuchence mikrofalowej lub w naczyniu z wodą . Zawsze karm mlekiem o temperaturze ciała ( mleko kapnięte na nadgarstek nie powinno ani parzyć,ani ziębić . Zasadniczo szczenię potrzebuje 15 ml ( 1 łyżka ) mleka na 50 g masy ciała . Poniżej umieściłam dokładniejsze wskazówki . 115 g - 2 łyżki 225 g - 4 łyżki 340 g - 6 łyżek 450 g - 8 łyżek 570 g - 10 łyżek 680 g - 12 łyżek 795 g - 14 łyżek 910 g - 16 łyżek Przepis nie został skopiowany z internetu . ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczęściarz Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 witam, mam pytanie, czy ten przepis był przez ciebie wykorzystywany? znalazłam kilkudniowego psiaka i nie mogłam go zostawić w lesie.Karmię go mlekiem dla niemowląt, weterynarz mówił, że ok, tyle, że ja się martwię, że to za mało...tzn chodzi mi o brak suplementów, które są w mleku matki. Poradzisz mi coś? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aziza Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 W sklepach zoologicznych można kupić mleko (preparat mlekozastępczy) dla szczeniąt: np BIOWET CANMILK, EUROWET Mixol, DOLFOS Dolmilk puppy, itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekus Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Zelatyna? majonez? może jednak lepiej skopiowac przepis z internetu?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.