Chefrenek Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 [quote name='pa-ttti']ale Animonda zawiera około 98% mięsa, a nie 30%:) mówię o Gran Carno. ja za 10zł mam jakieś 2,5 puszki animondy te 400gram. polecam bardzo. moim psiakom smakuje. tylko uważajcie na psiaki mające tendencję do tycia, bo na animondzie to nie jest trudne..[/QUOTE] Wydaje mi się, że źle rozumiesz skład. [QUOTE]mięso i zwierzęce produkty uboczne, 85 % wołowiny i 15% serc z indyka, składniki mineralne [/QUOTE] Tzn. mięsa w całej karmie może być 30% a wołowina stanowi w tym mięsie 85%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pa-ttti Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 przykładowo: smak wołowina i jagnięcina. skład: mięso i zwierzęce produkty uboczne (79% wołowiny, 19% jagnięcina), substancje mineralne. to znaczy że w całej puszce łącznie 98% to składniki mięsne (ale nie tylko czyte mięso, również zwierzęce produkty uboczne- to mogą być pazury, sierść, zęby, czy jakieś kości), a substancje mineralne to pozostałe 2%. tak to rozumiem. w puszce widać kawałki czystego, nieprzetworzonego mięsa, co też jest dla mnie (a raczej moich psów) dużym plusem. tym bardziej że do Grn Carno nie dodają zbóż ani soi, która stanowi wypełniacz w wielu tego typu produktach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pa-ttti Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 [quote name='Chefrenek'] Tzn. mięsa w całej karmie może być 30% a wołowina stanowi w tym mięsie 85%.[/QUOTE] gdyby tak to rozumieć, to na jakiej podstawie stwierdzacie że mięso może stanowić 30%? równie dobrze może stanowić 3%, albo 90%. myślę że producent nie wprowadza w bląd, i skład jest taki jaki w moim rozumieniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chefrenek Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 [quote name='pa-ttti']gdyby tak to rozumieć, to na jakiej podstawie stwierdzacie że mięso może stanowić 30%? równie dobrze może stanowić 3%, albo 90%. myślę że producent nie wprowadza w bląd, i skład jest taki jaki w moim rozumieniu.[/QUOTE] Nie wiem czy 30%, ktoś tak wyżej napisał. Skład jest dziwnie napisany a raczej sprytnie. Tam aż tyle nie ma. Moim zdaniem te procenty pokazują ile jest mięsa w mięsie a nie na całą puszkę. Cena też niska jak na taką ilość mięsa. Dla przykładu: canine porta 75% mięsa 6 zł za 156g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megi82 Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 [quote name='Balbina12']Magda:razz: Francu jadł i wszystko w jak najlepszym porządku.Ja akurat kupowałam dla szczeniorków bo ma najwięcej mięcha no i F. pożerał:lol:Ja ją często mieszałam z suchym i wtedy chętniej zjadał ale myślę ,że samą też mozna.Franek ma baaardzo wrażliwy żołądek ale po animondzie nie było żadnych rewolucji;)[/QUOTE] dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pa-ttti Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 [quote name='Chefrenek']Nie wiem czy 30%, ktoś tak wyżej napisał. Skład jest dziwnie napisany a raczej sprytnie. Tam aż tyle nie ma. Moim zdaniem te procenty pokazują ile jest mięsa w mięsie a nie na całą puszkę. Cena też niska jak na taką ilość mięsa. Dla przykładu: canine porta 75% mięsa 6 zł za 156g.[/QUOTE] aż z ciekawości napiszę do producenta:) masz rację to jest napisane sprytnie, ale karmię tym psiaki i fajnie byłoby mieć pewność co do składu. jak się czegoś dowiem, dam znać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 pisząc 30% miałam na myśli wersję vom fenisten.A co do procentów owego "mięsa" w puszkach grand carno-nie wydaje wam się podejrzane 10zł/kg i w tym 98% mięsa?:razz:To jakie to by musiałobyć mięso,chyba jakieś odpadki bo nic lepszego za tę cenę nie wsadzą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pa-ttti Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 gran carno kosztuje średnio 6,50/400gram, czyli za 1kg wychodzi jakieś 16zł. ja płacę taniutko, 3,99zł/400gram, czyli tak jak piszesz jakieś 10zł/kg, a jakie masz ceny mięsa? wiadomo że do puszki nie wrzucą mięsa obranego z kości, z tłuszczu itp, wrzucają całe fragmenty tuszy mięsa i mielą to wszystko, w składzie zresztą jest napisane "mięso i zwierzęce produkty uboczne". jak masz kaczke, to może być nie tylko jej mięso ale i pióra, pazury, czy dziób. do "ludzkich" konserw, pasztetów, parówek, wrzucane są też produkty uboczne więc nie wymagajcie nie wiadomo czego od puszek dla psa:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasi i Lena Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 Na pewno w puszkach nie ma mięsa klasy pierwszej, chudziutkiego itp. W tych puszkach jest przewaga wołowiny a wołowina taka np. rosołowa, czyli żylasta, z chrząstkami i kością wcale nie jest droga. Do tego pewnie podroby, jakieś odpady które nie nadają się dla ludzi i mamy puszeczkę;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pa-ttti Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 no dokładnie:) nikt nie napisał, że jest to mięso pierwsze klasy:) ale to nie znaczy że jest niezdrowe czy niesmaczne dla naszych psiaków. mojej chi animonda bardzo służy:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasi i Lena Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 No bo psiaki powinny jeść takie mięso tzn. z żyłkami, chrząstkami, tłuszczykiem. Podejrzewam że bardziej im to służy niż chudziutka pierś z kurczaka czy cielęcinka:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted June 12, 2011 Share Posted June 12, 2011 Jeśli chodzi o te uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego to właściwie chyba nie ma na to jasnej definicji. PUPZ (produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego) to jest coś, co pochodzi od zwierza ale nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Przy czym to "nie nadaje się" może po prostu oznaczać brak rynku na daną część mięsa a nie to, że jest ono niejadalne. Czyli np. w niektórych krajach europejskich wołowy ozór jest delikatesem i jest uznawany za mięso, a w innych praktycznie nie istnieje rynek na wołowe ozory i są one klasyfikowane jako PUPZ. Czyli dany element tuszy staje się PUPZ po podjęciu decyzji, że nie zostanie on wykorzystany do spożycia przez ludzi. (Piszę za przewodnikiem stosowania nowego rozporządzenia o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego WE Nr 1774/2002, którego nie umiem podlinkować, ale można go wygooglać). W związku z tym wydaje mi się, że jeśli produkt przeznaczony jest na cały rynek europejski (a tak jest w przypadku Animondy) to taki zapis musi znaleźć się na opakowaniu niezależnie do tego, czy ono zawiera produkty uznane za PUPZ czy nie. Jak się taką krowę przemieli w całości (a może nawet bez najlepszych z punktu widzenia człowieka kawałków) to na masową skalę chyba spokojnie da się wyprodukować puszki i w tej cenie jeszcze na nich zarobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GATUSO Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Masz całkowitą rację,i z pewnościa tak robią .[url]http://dog-natural.blog.onet.pl/[/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddie Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Ja od prawie roku karmię psa puszkami [B]Gran Carno[/B] i suchą karmą [B]Bozita Robur[/B] - zazwyczaj z jagnięciną, ale czasem też z łososiem. Pies jest w świetnej formie: błyszcząca sierść, żadnych problemów z trawieniem. Zazwyczaj kupuję w necie w sklepie [url]www.najlepszekarmy.pl[/url] Na razie nie zamierzam zmieniać karmy, weterynarz twierdzi że taka mieszanka jest optymalna, a sklep polecam bo dostawa jest expresowa - często na drugi dzień po zamówieniu mam paczkę w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basia$diana Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Ja kupuję też gran carno mieszam z ryżem, oraz suche joserę z rybą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jara Posted August 4, 2012 Share Posted August 4, 2012 W Bozicie te smaki to pojęcie względne, bo cała karma opiera się na kurczaku, a łososia tam jest 4%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barbarasz49 Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Bardzo wartościowe z dużą zawartością mięsa są również puszki Lukullus i Prince.Lukullus można kupić w sklepie Zooplus, a Prince w KuchniaPupila.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Besti Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Zawsze troszkę dosmaczam suchą karmę (galareta, rosołki, jogurty itp) czasami też Animondą gran carno. Po juniorze było ok, po adulcie suka dwa razy wymiotowała, mój tymczas też raz dostał suche zmieszane z odrobiną animondy (wtedy jeszcze junior) i też oddał szybko wszystko :( Nie wiem co jest grane.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamiJe Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 [quote name='Papisiowa']Mój Papi dostaje animondę gran carno i zajada się nią :) Ale odradzam wam tą w puszcze w morskim kolorze (nie pamiętam z czym to było) - śmierdzi nieziemsko :crazyeye:[/QUOTE] ta niebieska to wędzony węgorz - może i nie pachnie zbyt ładnie, ale mój pies się tym zajada i podejrzewam, że właśnie ten zapach odgrywa tu kluczową rolę ;) Ja mogę polecić puszki Animondy - grancarno są nienajgorsze, mój poprzedni pies jadł, obecny również i nie miały ani wymiotów ani innych problemów żołądkowych - z tym, że u nas podstawą była sucha karma, a puszkami tylko "dosmaczałam". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laajla Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Ja podaję Fruśce animondę z puszki jako smakołyk, zamiast gotowanego mięcha z warzywami, raz na tydzień, tak dla odmiany. Bardzo jej smakuje, je chętnie każdy rodzaj tej karmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laajla Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 na ulotce nowych puszek jest teraz więcej informacji. Mam tę z królikiem i jest dość szczegółowy skład: wołowina 38%(płuca, mięso, wątroba, nerki, serce, wymiona); rosół 31%; 18% kurczak (mięso, żołądek, wątroba, szyja); 12% królik (mięso); olej z łososia 2%. Czyli nie jest najgorzej, nie tylko futro, uszy i ogony;) Poza tym czytam (na ile znam niemiecki) że wyprodukowano ze 100% świeżych składników, oraz, że nie zawiera soi ani cukrów, polepszaczy smakowych, konserwantów ani barwników. Całkiem przyzwoicie, a na dodatek smakuje :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cockermaister Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 U moich spanielek Animonda GranCarno to najlepszy wybór :) jedzą ją już od dobrych kilku lat zawsze z suchą karmą :) czasem kupie im coś nowego na spróbowanie(dziś np doszła do mnie paczka z zooplusa z 24puszkami Animondy i 6 saszetek Lukullus), POLECAM tą karmę. A próbował ktoś kiedyś suchej Animondy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ignisek Posted January 2, 2014 Share Posted January 2, 2014 Witam. Mam rocznego hawańczyka, który nie chce jeść suchej karmy - jedyne co je to puszki Animonda - czytam kolejne posty i zaczynam się mocno zastanawiać bo piszecie, że karmienie samymi puszkami nie może być podstawą diety. Na gotowane jedzenie nie mam czasu tym bardziej że pies często ze mną podróżuje i w większości jesteśmy w drodze. Sama już nie wiem jak go przestawić na suchą??? Próbowałam wszystkiego dosmaczania (kończyło się wywalaniem kulek poza miskę) a zjadaniem reszty, nawet pies miał kilkudniową głodówkę i skończyło się zjedzeniem po 3 dniach może kilkunastu kulek a tak tylko wymioty żółcią i biegunka. Dodam że sucha zmieszana z puszką znika co 3, 4 dzień... a tak jest zostawiana w misce i omijana wielkim łukiem. Pies jest nauczony jeść raz dziennie po 16ej.. A sucha którą najbardziej toleruje to Taste Of The Wild.. Z innych karm pozamawiałam próbki i żadnej nie chciał jeść - a było ich z 10 różnistych.. :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laajla Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 A próbowałaś mu namaczać suchą karmę w ciepłej wodzie. Tak na 15-20 minut, wtedy lepiej pachnie, jest bardziej miękka i być może będzie mu smakować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatiAlzacki Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 [quote name='Laajla']A próbowałaś mu namaczać suchą karmę w ciepłej wodzie. Tak na 15-20 minut, wtedy lepiej pachnie, jest bardziej miękka i być może będzie mu smakować.[/QUOTE] Dobre rozwiązanie plus będzie mu nawet łatwiej ją zjeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.