Agnes Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 coztego wiem ze nie ;) ale sporo jak dla mnie i to hm kiepski przelicznik - tak jak ktos napisal to moze byc bardziej zwiazane z BARFEM gdzie nie dajesz tylko czystego miesa - obawiam sie, ze jakbym miala dawac 70 dkg miesa to hm...byloby jednak zdziebko za duzo tego bialka :roll: Ja tez daje Can Vit teraz niebieski, ale jeszcze do niedawna od poczatku zielony. Psia siersc naprawde odzyla na tych witaminkach - jak przyszla do mnie to siersc byla taka sobie...a teraz sie blyszczy ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia26 Posted June 3, 2005 Author Share Posted June 3, 2005 A ile kosztuje ten can vit? I czy on jest w proszku? Moze ja tez kupie niebieski?Albo zapytam weta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 nie dawaj kaszy psy nie lubia kaszy a boksery nieznosza ;) ja mojej suce tez nie umiem dobrac gotowanego za kazdym razem jest inaczej czasem cos jej zaladek zastrajkujea czasem na to samo nie :roll: co ja odkrylam ze u nas ryz musi byc papkowat (inny przez nia przelatywal) mieso sparzam wrzatkiem (gotowane odpada ma rozwolnienie czesto ale nie po kazdym gotowanym :roll: jedynie gotowane szyjki indyka wchodza jeszcze ) a warzywa do miekkiego tak zeby widelcem rozdziabac inaczej przelatuja przez nia jak przez rure (i warzywa nie do kazdego posilku :( ale za to i marchewa i pietruszka i selerk (maly) z tym ze ja tak karmie mojego psa raz na jakis czas bo jak cos ie dzieje to wracam do suchej (nutra nuggets czerwona ;) ) dziwne jest to ze na dworzu zje wszystko i nic jej sie nie dzieje a w domu dostanie miseczke i puszcza smordziuchy ;) :lol: czekam na wiesci z Twoich poszukiwan ;) ah i u nas duzo zlego robil kurczak teraz powoli przyzwyczajam psa do gotowanego ;) :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 [quote name='asia26']A ile kosztuje ten can vit? [/quote] 8,50 zł w porywach do 9 zł. 8) za 400g pudełko [quote]I czy on jest w proszku?[/quote] Tak jest! 8) [quote]Moze ja tez kupie niebieski?Albo zapytam weta.[/quote] Zapytaj weta, jeśli pies jest dorosły to raczej niebieski (Ca:P=2:1) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnes Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 ha! wreszcie mam cos tanszego niz coztego :lol: u mnie cale 7 zl kosztuje Can-Vit ;) w jednym sklepie max 9,5 ale oczywiscie tam nie kupuje ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 [quote name='Agnes']ha! wreszcie mam cos tanszego niz coztego :lol: [/quote] Ty Łobuzie!!!! :evilbat: A byłam pewna, że napiszesz "Ale u Ciebie tanio!" :lol: Kiedyś u obcego weta kupowałam po 9 chyba, a ostatnio w sklepie zoologicznym po 8,50... Pewnie da się znaleźć taniej, skoro u Ciebie po 7... :hmmmm: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia26 Posted June 3, 2005 Author Share Posted June 3, 2005 Moj pies ma 2,5 roku wiec kupie niebieski. Ja osobiscie bym chciala przejsc tylko na gotowane jedzonko bo z tymi chrupkami to zawsze cos nie tak. Tylko uklad pokarmowy mojego psa dziwnie reaguje jak cos nie pasuje.Nigdy nie mial biegunki ewentualnie raz sobie zwroci (ale tylko jednorazowo) ale za to te bulgotania :o dbsst- ja gotuje ryz na serduszkach z kurczaka bo mu najlepiej sluza.Po miesie np z udek sie drapie.Moze w serduszkach mnie jest tych antybiotykow niz w czystym miesie? Na razie probuje bez marchewki.Tylko ryz + miesko i obserwuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 Jak się drapie biedactwo to może spróbuj mu dawać inne mięso? A nie kurczaki... [quote]Nigdy nie mial biegunki ewentualnie raz sobie zwroci (ale tylko jednorazowo)[/quote] Może za duże porcje zjada na raz? Ile razy dziennie go karmisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia26 Posted June 3, 2005 Author Share Posted June 3, 2005 Karmie go 2 razy dziennie i zawsze tyle samo.Ale moze to jak napisalas ten ryz mu 3 dniowy nie sluzyl. Na sercach jest wszystko dobrze i chyba sa dosyc wartosciowe.Teraz sprobuje watrobke z indyka. No i te bulgotania mial zawsze po kazdej karmie z puszki.Moze to jakis konserwant.Na chrupkach nigdy problemow zoladkowych za to inne.I badz tu madry.Ten pies sie chyba predzej zestarzeje niz odkryje co mu sluzy :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted June 3, 2005 Share Posted June 3, 2005 [quote name='asia26']Ten pies sie chyba predzej zestarzeje niz odkryje co mu sluzy :([/quote] Najważniejsze to powolutku i konsekwentnie przeprowadzać próby. Znam sunię, która miała koszmarne uczulenie... Trwało grubo ponad rok zanim odkryli, metodą prób i błędów, że to kurczak ją tak uczula, nawet w minimalnej ilości podany... ALe od tego czasu sunia jest zdrowa i ma się świetnie :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia26 Posted June 3, 2005 Author Share Posted June 3, 2005 A jak jest z wieprzowina gotowana?Mozna podawac psu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montana40 Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Witam.wiem że temat był poruszany co do proporcji gotowanego jedzenia ale tak jakoś ogólnikowo np2:1 1:1 itp. mnie interesuje jak to wagowo podać na psa 30kg tzn. ile dkg mięsa na dzień , ile gram ryżu i ile gram warzyw na całodzienną porcje oczywiście to sobie podziele na 3 posiłki bo tyle dostaje tylko nie umiem jakoś tych proporcji zbilansować ile dokładnie czego ma być i tez tak na oko robie dodam że pies ma 3 lata i jest to bokser z wrażliwym układem pokarmowym,bardzo dziękuję za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 [quote name='montana40']Witam.wiem że temat był poruszany co do proporcji gotowanego jedzenia ale tak jakoś ogólnikowo np2:1 1:1 itp. mnie interesuje jak to wagowo podać na psa 30kg tzn. ile dkg mięsa na dzień , ile gram ryżu i ile gram warzyw na całodzienną porcje oczywiście to sobie podziele na 3 posiłki bo tyle dostaje tylko nie umiem jakoś tych proporcji zbilansować ile dokładnie czego ma być i tez tak na oko robie dodam że pies ma 3 lata i jest to bokser z wrażliwym układem pokarmowym,bardzo dziękuję za odpowiedź[/QUOTE] Głównie chodzi o dzienną podaż białka, a co do tego zdania w literaturze są podzielone i podawane wartości mieszczą się na ogół w widełkach 2-5 grama białka na kilogram masy ciała psa (dorosłego, nieszczególnie pracującego, nieciężarnego itd. - zwykły pies). Przyjmując środkową wartość tych widełek (3,5 grama) wychodzi na to, że pies o wadze 30 kg powinien otrzymywać około 100 gram białka dziennie. No i teraz trzeba siąść z tabelami i policzyć pi razy oko ile jest tego białka w tym, co pies zjada, uwzględniając przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego - nie tylko mięso ale też jajka, jogurty, sery jeśli pies je jada. Szczegółowe tabele można znaleźć m.in na portalu czarnego teriera - w zakładce żywienie, w artykule o białku. Pozostałe składniki - wypełniacze, warzywa i owoce - dobierasz dość dowolnie biorąc pod uwagę kondycję psa, to czy powinien zachować wagę, czy przytyć, czy odwrotnie. Najlepiej psa zważyć i kontrolować wagę co jakiś czas - szybko się zorientujesz, czy podawane porcje są odpowiednie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montana40 Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 kurcze ,100gram białka na dzień to chyba mało nie? myślałam że pies powinien na dzień dostać z 40 lub 50 dkg miesa plus wypełniacz i warzywa,i własnie chciałam się upewnić jak to jest z tym mięsem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 100 gram białka a nie mięsa. Mięso zawiera około 15%-22% białka w zależności z czego to mięso, jakie mięso (chude, tłuste), czy surowe czy gotowane (w gotowanym białka jest nieco więcej, bo mięso częściowo jest odparowane). Mięso to nie samo białko, ale też tłuszcz, a przede wszystkim - woda. Tabele znajdziesz na portalu czarnego teriera. Uśredniając zawartość białka w mięsie do 20% to pół kilo mięsa daje to 100 gram białka, ale to jest takie liczenie pi razy drzwi, bo mięso mięsu nierówne - to może być filet z kurczaka albo tłuste skrawki. Wreszcie źródłami białka są też jaja i produkty mleczne, a w pewnym, znacznie mniejszym jeśli chodzi o przyswajalność stopniu także wypełniacz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FridaOzzy Posted October 7, 2012 Share Posted October 7, 2012 a jak z sercem wołowym, ogonami świńskimi? brzmi strasznie, ale ja gotuję psiakowi (maltańczyk) z ryżem i z marchewką startą i uwielbia :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted October 7, 2012 Share Posted October 7, 2012 W jedzeniu gotowanym czy surowym istotne jest urozmaicenie (różne gatunki mięs i podrobów, żeby organizm miał szansę zdobycia w miarę kompletnej listy aminokwasów), więc serca i ogony dobrze się w to wpisują (pod warunkiem, że nie są jedynym źródłem białka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tully Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 [quote name='asia26']Podjelam jeszcze jedna probe gotowania jedzonka dla psa.Znowu zrobila kurczak + ryz + marchewka i cos jednak jest nie tak :( Pierwszy dzien ok,drugi tez a na trzeci znowu te bulgotania w brzuchu i wymioty. Wydaje mi sie ze moze powodowac to ryz.Wiec czy mozna podawac psu kasze?Jezeli tak to jaka? Alkbo co jeszcze mozna podawac psu? Prosze o rade bo juz sama nie wiem co robic.[/QUOTE] Moze to byc ryz, podejrzewam ze tak, moja sunia ma tak po makaronie. Moze platki owsiane? Makaron? Kasza gryczana? Platki ryzowe? Zobacz co podejdzie. Marchew mozesz ugotowac, moze surowa nie podchodzi, ale na razie najlepiej wyrzucic z diety. Ogolnie stosuje sie proporcje 1/3 wypelniacza (kaszy gryczanej/ryzu/platkow owsianych/makaronu) na 1/3 nabialu (gotowane jaja, ser biały, kefir) lub miesa na 1/3 warzyw (marchew, seler, pietrucha, ew. jablko) - albo druga "ksiazkowa" to 50 % miesa, 30 % wypelniacza, 20-15 % warzyw. I wg tego na 1 kg masy ciała zwierzecia przysluguje 1 dkg mięsa. Czyli u ciebie jakoś 25 dkg miesa dziennie a wypelniacze i warzywa wg skali ktora przyjmiesz. Z kasz tylko gryczana (podobno manna tez ale rzadko kto daje) ale też nie non stop, raczej zamiennie np. z makaronem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tully Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 Mniej wiecej 300 gram na psa o wadze 30 kg - wg skali 1 dkg (czyli 10 gram) miesa na kilogram masy ciała duzego psa. U psow malych przyjmuje sie 2 dkg na kilogram masy ciala. Tak mowila mi moja Pani weterynarz i u mnie sie sprawdza. Nie zapominajmy ze pies to miesozerca :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 [quote name='tully']Mniej wiecej 300 gram na psa o wadze 30 kg - wg skali 1 dkg (czyli 10 gram) miesa na kilogram masy ciała duzego psa. U psow malych przyjmuje sie 2 dkg na kilogram masy ciala. [/QUOTE] Jak dla mnie to by się mniej więcej zgadzało pod warunkiem, że to mięso zważy się po ugotowaniu a nie na surowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.